מהמבורגר ועד פסטרמה: המזונות שהוכרזו כמסכנים את הבריאות

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הטיל פצצה על עולם התזונה - והודיע שבשר מעובד מעלה את הסיכון לחלות בסרטן, בדיוק כמו סיגריות ואסבסט. למה גם פסטרמה ברשימה - ואיך ניתן להמשיך לאכול המבורגרים מבלי להסתכן?

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 02/11/2015

כבר כמה שנים שבהם ממליצים לנו להימנע מבשר מעובד, אך כעת יש לכך "חותמת" רשמית: ארגון הבריאות העולמי (WHO) המליץ, לאחר דיון מקיף ב"סוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן", שנערכה בהשתתפות מדענים בכירים מ-10 מדינות ברחבי העולם, להימנע עד כמה שניתן מבשר מעובד. ממחקרים שערך הארגון עלה כי צריכה של 50 גרם בלבד של בשר מעובד ביום מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס והחלחולת ב-18%. 


קראו עוד: בקר או עוף: איזה בשר הכי בריא לאכול?


הארגון הודיע כי בשר מעובד עלול לגרום לסרטן בסיכון דומה לסיגריות ואסבסט. הארגון התייחס גם לבשר אדום, אם כי לא נמצאו הוכחות חד משמעיות שהוא גורם לסרטן, ומסייג את ההודעה בכך שלבשר אדום יש גם יתרונות בריאותיים, כמו תכולה גבוהה של ברזל זמין לספיגה, חלבון, אבץ, ויטמין B12 ועוד. בכל מקרה, ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-500 גרם של בשר אדום בשבוע. עוד מוסיפים בארגון כי המחקרים שנעשו מצאו כי מי שצורכים כמויות גבוהות של בשר אדום נוטים לאכול פחות מזונות צמחיים, כמו ירקות ופירות, שנמצאו כמגינים מפני תהליכים סרטניים.


בארגון  הוסיפו את הבשר המעובד ל"אנציקלופדיה של חומרים קרצינוגנים", רשימת חומרים שמעוררים תהליכים סרטניים בגוף, לצד אלכוהול וסיגריות. למרות זאת מסייג הארגון ואומר כי בשר מעובד אינו גורם לאותה השפעה וכי אכילה של פרוסת פסטרמה, למשל, אינה מזיקה כמו עישון סיגריה. "הסיכון לפתח סרטן המעי הגס עולה אמנם במעט, אך הוא קשור לכמות הבשר המעובד שאוכלים, כלומר ככל שהכמות גבוהה יותר - הסיכון רב יותר", מסביר ד"ר קורט סטרייף מ"ארגון הבריאות העולמי".


"אין צורך להפסיק לחלוטין את צריכת הבשר המעובד בעקבות ההחלטה, אלא רק לשים לב לכמויות", מוסיף פרופ' טים קי, מהאגודה לחקר הסרטן בבריטניה


גם פסטרמה ברשימה: המזונות שמהם מומלץ להימנע

אז מהם המזונות שמהם מומלץ להימנע על פי ההמלצות החדשות? ההגדרה של בשר מעובד היא בשר שעובר תהליכים שונים על מנת לשמר אותו לאורך זמן. התהליכים בהם מדובר הם עישון, כבישה, המלחה וכן הוספה של חומרים משמרים. השינויים הללו הם שאחראים להגברת הסיכון לסרטן, כיוון שהם גורמים לנזק ברירית המעי הגס ומעודדים היווצרות של גידולים. עם זאת, בארגון מדגישים כי הכנת בשר בטמפרטורה גבוהה מאוד, כמו בברביקיו, מגבירה גם כן את תכולת הכימיקלים המסרטנים. 



1. המבורגר

בשר מעובד


בישראל לרוב מדובר בהמבורגר שעשוי מבשר בקר או כבש. כאשר מתייחסים להמבורגר מעובד הכוונה אינה לקציצה שאתם מכינים בבית מבשר טרי, אלא להמבורגר שנמכר קפוא או כזה שנרכש בדוכני המזון המהיר. בשר זה לרוב מכיל חומרים משמרים ומשפרי טעם מלאכותיים, שמטרתם להאריך את חיי המדף של הבשר.


קראו עוד: נפיחות בבטן: 12 מזונות שגורמים לגזים - ואיך ניתן למנוע


2. נקניקיות

בשר מעובד


לרוב עשויות מחלקי עוף או הודו. ודאי כבר שמעתם בעבר כי הנקניקיות המעובדות, כלומר אלו שנרכשות בחבילות במקררים בסופר או בדוכני המזון המהיר, מכילות שאריות שונות של בשר, אך מתברר כי הן, בדומה להמבורגר, מכילות גם כימיקלים שונים לשיפור הטעם ולהארכת חיי המדף.



3. נקניקים

בשר מעובד


סלמי הוא אחד הנקניקים הפופולריים בארץ, ואהוב במיוחד על ילדים. הוא לא קיבל את טעמו סתם: חומרים משפרי טעם, אחוזים גבוהים של שומן וכן כימיקלים שמטרתם להאריך את חיי המדף של הנקניק - את כולם ניתן למצוא בתוך כל פרוסה. בנוסף עוברים הנקניקים תהליכי עישון, שמעניקים להם את הטעם המיוחד, אך גם מעשירים אותם בחומרים קרצינוגנים - הידועים כמעלים את הסיכון לסרטן.



4. פסטרמה

בשר מעובד


גם הפסטרמה פופולרית במיוחד בסנדוויצ'ים, ורבים מאמינים כי מדובר במזון בריאותי – בעיקר כאשר מדובר בפסטרמה מבשר הודו. אך גם הפסטרמה שאותה רוכשים בסופר נחשבת למזון מעובד – ועל פי ההמלצות החדשות מומלץ להימנע ממנה. הסיבה: מדובר בבשר שעבר תהליכי עיבוד שונים, הוספת כימיקלים שונים שמטרתם שימור, שיפור הצבע והטעם, וכמובן שישנן כאלו שעוברות תהליכי עישון. לכן, אם קשה לכם להימנע מפסטרמה מומלץ פשוט להכין אותה בבית, מבשר עוף או הודו. 



פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • קולה פג תוקף
  • Bar
  • 22/05/2019 23:00
  • ניקוי רעלים
  • מדברון
  • 27/05/2018 08:39
  • שלומות, אישתי ואני בתחילת שנות החמישים שלנו מתכננים טיול הקיץ. חשבתי לשלב ביקור בחוות / מלון בריאות לניקוי רעלים, צומות, וכד'. מה מינימום הימים שמומלץ ע"מ שהטיפול יהיה אפקטיבי? בברכה רון

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תיכנס לערוץ של לורן לוקמן
  • יוני
  • 26/10/2018 19:13
  • ניקוי רעלים
  • נורית
  • 10/04/2019 19:46
  • לפי מה שידוע לי רצוי לעשות ניקוי לפחות שבוע. אפילו מספר ימים יכולים לעזור..וזה מניסיון. עוד דבר נפלא שאני ממליצה וניסיתי אותו בעצמי הוא פד מיוחד לניקוי רעלים מן הגוף. לאחר השימוש בו הרגשתי שיפור כללי ורמת החיוניות בגוף עלתה. לחץ על הלינק הבא לצפייה במוצר: https://ebay.to/2WWD0DY

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • ניקוי רעלים
  • מוריה
  • 28/03/2019 09:48
  • האם ניקוי רעלים- הכוונה לכל בוקר לאכול מיץ לימון, תמרים, זרעי פשתן וכו' יכול לעשות לבן אדם - לכווץ לו את הכבד ומיזה הוא יכול למות ח"ו?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
רופאים בתחום
דר' רז הגואל דר' רז הגואל
מומחה העוסק ברפואה אסתטית והשמנת יתר קרא עוד
גב' עדינה בכר גב' עדינה בכר
דיאטנית קלינית, מומחית בטיפול בחולי סוכרת קרא עוד
מחלות קשורות
בדיקות קשורות
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ