סוכרת הריון: 4 כללים לתזונה נכונה

רמות סוכר לא מאוזנות עלולות לפגוע בבריאותו של העובר - ושל האם. אך לא מדובר בגזירת גורל. 4 כללי תזונה שיעזרו לך להתמודד עם סוכרת הריון

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 20/12/2015

עם ההתקדמות בגיל והעלייה במשקל של נשים הרות בישראל, קטנים גם הסיכויים להרות באופן ספונטני. טיפולי הפוריות, שהפכו לנפוצים מתמיד, נדרשים במצבים רפואיים שונים ומבוצעים גם בנשים הסובלות מסוכרת הריון או טרום סוכרתיות, לעתים ללא ההתייחסות המספקת הנדרשת למצב עדין זה.


קראו עוד: לאכול בשביל שניים: 10 מזונות מומלצים בהריון


סוכרת הריון: עלולה לגרום למומים מולדים

סוכרת הריון שאינה מאוזנת עלולה לגרום לליקויים בהתפתחות העובר בשלבים הראשונים והמתקדמים של ההריון. במקרי קצה היא אף עלולה להביא אפילו למומים מולדים ולמוות תוך רחמי. על כן, לאישה המתכננת הריון טבעי או בעזרת טיפולי פוריות ישנה חשיבות גדולה לאיזון הסוכרת כחלק בלתי נפרד מהכנת הגוף לקראת ההריון. 


על מנת להימנע מסיבוכים בקרב נשים טרום סוכרתיות המתכוונות להרות, בתקופת הנסיון להרות יש להקפיד לשמור על תזונה מאוזנת, שאינה עמוסה בפחמימות, ועל פעילות גופנית. בנוסף, מומלץ לבצע בדיקת דם של ממוצע הסוכר בשלושת החודשים האחרונים בשם "ההמוגלובין המסוכרר" (HbA1C), הנותנת אינדיקציה טובה לגבי איזון הסוכרת.


סוכרת הריון

סוכרת הריון. העשירי את התפריט בירקות על מנת לשמור על ערכי סוכר תקינים


אישה שכבר אובחנה כסוכרתית לפני הכניסה להריון צריכה להיות מאוזנת על ידי טיפול תרופתי או על ידי אינסולין והתזונה המותאמת לה תיקח בחשבון גם את השפעת הטיפול התרופתי ואת הכיסוי שהוא מעניק. עקרונות התזונה די דומים לאלו של מצב טרום סוכרתי, אך כאשר מדובר באישה סוכרתית לאחר אבחון עליה למדוד את ערכי הסוכר שלה במד הסוכר הביתי, מה שיסייע לבנות תפריט מדויק יותר על פי ערכי סוכר מנוטרים בפועל ולא רק על סמך בדיקות דם, שנעשות לעיתים לא מאוד קרובות.

אבחון סוכרת הריון נעשה בעזרת בדיקת סקר של העמסת סוכר.


קראו עוד: כבר משלב התכנון: 9 אפליקציות להריון שאת חייבת להכיר


לפניכם ארבע עצות להריון בריא עבור נשים הסובלות מסוכרת הריון וכאלו הנמצאות במצב של טרום-סוכרת: 



1. תזונה

המרכיבים החיוניים להתפתחות העובר הינם אבות המזון - הפחמימות, החלבונים, השומנים, הוויטמינים והמינרלים, שנמצאים בבסיס התזונה המאוזנת. בעיקר ניתן דגש על צריכה מספקת של חומצה פולית וברזל, סידן וויטמין D בהריון. 


על מנת לשמור על ערכי סוכר תקינים בדם רצוי להעשיר את התזונה בירקות, בדגים, גבינות וביצים, המכילים ויטמין D, אבוקדו, טחינה, המכילה סידן, אגוזים, שקדים ועוד. מומלץ לאכול כמות מתונה של פחמימות בכל ארוחה ולהעדיף פחמימות מורכבות, כגון דגנים מלאים וקטניות. הירקות העליים מכילים כמות יפה של חומצה פולית, ולכן גם הם מומלצים בהריון.



2. קצב עלייה במשקל 

משקל גוף תקין נקבע על פי ה-BMI (משקל האם ביחס לגובה) ההתחלתי של ההריון. ערכי BMI תקינים הינם בין 18.5-25. במקרה זה, ההמלצה לעלייה במשקל נעה בין 11.5-16 ק"ג במהלך ההריון בעובר יחיד. ככל שהBMI- הוא נמוך יותר, כך תידרש תוספת קלורית גדולה יותר לתפריט היומי - ולהיפך, כל זאת תוך שמירת הפרופורציה הקלורית המגיעה מכל אבות המזון. 


כך, לדוגמה, אישה בגובה 1.65 השוקלת 63 ק"ג תמצא על BMI של 23, מדד תקין בהחלט. במקרה זה היא אמורה להוסיף כ-400 קלוריות בממוצע ביום על התפריט היומי הרגיל שלה - החל מהשליש השני. באופן זה תתקבל עלייה של כחצי ק"ג בשבוע ובין 11.5-16 ק"ג עליה במהלך ההריון. בכל מקרה ההמלצה היא להגיע לתפריט של לפחות 1800 קלוריות ביום.



3. שתייה ממותקת  

שתייה ממותקת אינה תורמת מרכיבים חיוניים להתפתחות העובר, אך מוסיפה כמות גדולה של קלוריות לתפריט ועלולה לגרום לאם לעלייה מוגברת במשקל. עלייה זו מעלה את הסיכון של האם לפתח סוכרת, רעלת הריון וכן מעלה את הסיכון של העובר לפתח מחלות מטאבוליות והשמנה בהמשך חייו. בתקופת העוברות מזינה האם את העובר ומקנה לא את אבני הבנייה של גופו ועל ידי כך "מתכננת" את מרכיביו. מכאן החשיבות הגבוהה של צריכת מזון איכותי ומספק בתקופה חשובה זו.



4. חומצה פולית 

הוספה של חומצה פולית הוכחה כמפחיתה בצורה מובהקת ומשמעותית את הסיכון למומים מולדים ועל כן ההמלצה לכל אישה בגיל הפוריות היא לצרוך תוסף של חומצה פולית עוד לפני הכניסה להריון.


הכותבת היא דיאטנית קלינית, מומחית לסוכרת יועצת לא.י.ל, אגודה ישראלית לסוכרת



פורום סוכרת

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • ריח חמוץ מתוק בזיעה רק מהביצים
  • אלי
  • 15/03/2019 02:10
  • יש לך כלב?
  • עמית רומם
  • 15/05/2019 17:02
  • טרום סוכרת ? מה עוד אפשר לעשות?
  • שי
  • 15/05/2019 16:57
  • שלום בן 47 אבא עם סוכרת סוג 2 מגיל 55. עד גיל 44 רמות הסוכר בדם בבדיקה בצום שנתית היו לכל היותר 91, ואז יום אחד לפני 5 שנים רמת סוכר בצום 102. מאז בבדיקה כל שנה רמות סוכר ב 12 שעות צום בין 98 ל 112 לא מגמתיות ברורה. רמות המגלובין מסוכרר בין 5.2 ל 5.5 אחוז גם ללא מגמתיות. בדיקות סוכר בתיות מראות 110 עד 115 בבוקר לאחר צום, 95 ל 100 לפני האוכל, ו לכל היותר 125 שעתיים לאחר ארוחה גדולה. אני רזה טבעוני, עוסק בספורט, נמנע מכל מאכל עם סוכר וצורך מעט מאד בחמימות (בננה ותפוח אחד ביום, לחם זרעי פשתן עם רק 3 גר בחמימות ל 100 גר). אין ספק שהארוחות דלות פחמימות כי הן מקפיצות את הסוכר לאחר שעתיים בלא יותר מ 20 יחידות. השאלה היא אם המצב הזה יציב כבר 5 שנים, האם אני נחשב טרום סוכרתי? רופא המשפחה לא יודע לתת תשובה, כי לפי צום אני כן אבל לפי A1C אני לא, גם לא לפי רמות לאחר ארוחה. האם כדאי להתחיל טיפול במטפורמין במקרה כזה? אני כבר בדיאטה ללא עודף משקל, ומתאמן גם אירובי, גם משקולות ומאמץ. יותר מזה אין לי מה לעשות. מה בכל זאת? תודה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • העמסת סוכר 75 לאחר לידה
  • מיה35
  • 14/05/2019 23:22
  • שלום, ביצעתי בדיקה להעמסת סוכר 75 גרם- חצי שנה אחרי הלידה, והתוצאות: 95 בצום, ואחרי שעתיים : 174, מה השלב הבא? מה עליי לעשות כעת? לגשת לדיאטנית? לאנדוקרינולוג?? האם זה מצב שהשלב הבא הוא בוודאות סכרת או שניתן למנוע זאת דרך תזונה או ספורט?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
רופאים בתחום
פרופ' אדריאן אלנבוגן פרופ' אדריאן אלנבוגן
מנהל היחידה להפריה חוץ גופית
בי"ח הלל יפה קרא עוד
איה מדיקל רפואת נשים מתקדמת איה מדיקל רפואת נשים מתקדמת
איה מדיקל - רפואת נשים מתקדמת בריאות האישה במרכז קרא עוד
מחלות קשורות
בדיקות קשורות
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ