הכירו את החיידקים המסתוריים שעושים לכם חשק למתוק

מרגישים שהחשק שלכם למתוק גובר עליכם? ייתכן שהסיבה לכך נעוצה במעיים שלכם. מחקרים חדשים מראים כי חיידקי המעיים השוכנים בגופנו אחראים במידה רבה על החשקים שלנו למזון. כיצד זה קורה ומה הפתרון?

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 17/12/2015

בפעם הבאה שמתעורר בכם רצון עז לאכול המבורגר, לחסל חבילת גלידה משפחתית או חפיסת שוקולד שלמה בשעות הלילה המאוחרות, דעו שהסיבה לכך היא לאו דווקא חולשת אופי או היעדר כוח רצון - ייתכן ושאלו פשוט החיידקים הזעירים השוכנים במעיים שלכם.


קראו עוד: למה רעבים יותר בחורף? כל הסיבות - והפתרונות


ממצאים מהפכניים של שני מחקרים שפורסמו לאחרונה עשויים לשנות את האופן בו עולם הרפואה עוסק במניעת השמנה, סוכרת, מחלות לב וסרטן. בעוד שמאמצי אנשי המקצוע התרכזו עד כה בחינוך הציבור לשינוי אורחות חיים, יתכן וכיום ישנו היבט נוסף בטיפול ומניעת של מחלות: ההיבט המיקרוביאלי.


ד"ר קרלו מאלי מאוניברסיטת ניו-מקסיקו, שסקירתו המדעית בנושא השפעת חיידקי מעיים על התנהגות אכילה פורסמה בכתב העת Bioessays בשנה שעברה, מסביר כי קיימים מספר מנגנונים בהם חיידקים השוכנים במעיים שולטים על התנהגות האכילה שלנו. בין המנגנונים: ייצור מולקולות רעילות (טוקסינים) המשפיעות על מצב הרוח, שינויים בחישת הטעם, והשתלטות על פעילות מערכת העצבים המקשרת בין מערכת העיכול למוח.


שני מחקרים חדשים בתחום המיקרוביום, שנערכו ממש לאחרונה, מתארים כיצד חיידקי המעיים שלנו הם כמו  "puppet masters", ולכן משפיעים על התנהגויות האכילה שלנו, על שינויי טעם, חשקים למזון, מצב רוח ובעצם הקושי להתנגד לפיתויים של ג'אנק פוד, מזון מתוק, שומני וכו' נובע בחלקו מהחיידקים ה"משתלטים" עלינו ועל התנהגותנו.



האשימו את החיידקים

אנשים רבים חווים באופן יומיומי חשק למזונות מעובדים עתירי סוכר, שומן ומלח, והאתגר הופך קשה עוד יותר ככל שגדל היצע המזונות בעולם המודרני. אנשים הנכנעים לחשקים אלו נוטים לתלות את האשמה בהיעדר שליטה עצמית וכוח רצון, אך החוקרים מציעים כעת אפשרות אחרת: מאבק אבולוציוני בין האדם לחיידקים שבמעיו. 


חיידקי מעיים

חשק למתוק. לא רק בשל העדר שליטה עצמית


"מחקרים חדשים מצאו קשר בין הרכב החיידקים הנמצאים במעי לבין משקל הגוף ומצב הרוח שלנו", מסבירה מיכל שיין, דיאטנית קלינית ויועצת לאלטמן. "כל זאת נעשה מבלי שנדע שאנו פועלים 'תחת השפעה'. המחקרים מעלים את הסברה שלא אנו לבד עושים את הבחירות לגבי התזונה שלנו, אלא מיליארדים של חיידקים, המאכלסים את המעי הם שמשפיעים כנראה על מה שנכניס לפה שלנו ועל איכות חיינו. המחקרים בדקו את השפעת חיידקי המעי על רמת התיאבון, המשקל ואפילו מצב הרוח. מתוצאות המחקרים נראה שבתחומים אלה לחיידקי המעי השפעה רבה, כיוון שהם גורמים לנו לצרוך את המזונות הנחוצים להם להישרדותם הפרטית" .


קראו עוד: מצעד הג'אנק: מה יותר בריא - פלאפל או פיצה?


כמות הגנים שמקורם בחיידקי המעיים גדולה פי 100 מכמות הגנים האנושיים. לסוגים שונים של חיידקים יש צרכים שונים לצורך קיומם. חיידקים מסוג בקטריודיטים (Bacteriodetes), למשל, ניזונים משומן במזון, בעוד שחיידקים מסוג רוסבוריאה (Roseburia) מעדיפים סוכר. ההנחה היא, שעל מנת לגרום לנו לספק להם חומרי מזון אלו מסגלים לעצמם החיידקים דרכי פעולה שונות ומגוונות. 


אחת הדרכים בהן חיידקים במעיים משפיעים על ההתנהגות היא דרך שינויים במולקולות האחראיות על מעבר המסר העצבי במוח, הנקראות נוירוטרנסמיטורים. אפשרויות אחרות הן השפעה על רמות ההורמונים ואפילו הפרעה לאותות העצביים שעוברים דרך עצב הואגוס, המקשר בין מערכת העיכול למוח. 



מה ניתן לעשות?

במחקרו מציין ד"ר מאלי כי ישנן עדויות לכך שקיים קשר בין חשקים למזונות מסוימים לבין הרכב החיידקים במערכת העיכול של בני אדם. לאנשים שחשים לעתים קרובות חשק לשוקולד יש חיידקים שונים בהשוואה לאלו שאדישים לדברי מתיקה. חיידקי המעיים יכולים לנתב את התנהגות האכילה שלנו באופן שמיטיב איתם, ועם זאת פוגע בבריאותנו דרך השמנה ומחלות נוספות.


יחד עם זאת, יתכן וישנה דרך למנוע את הסיכון הבריאותי שבתופעה. ידוע שחיידקים המשפיעים על רצונותינו יכולים לעשות זאת רק אם יתרבו לכמות מספרית גדולה מספיק על מנת לחולל שינוי (יפרישו מספיק חומרים טוקסינים, ינהלו רשת תקשורת האחד עם השני וכדומה). חוקרים מציעים שאם נגדיל את מגוון החיידקים במעי באמצעות תזונה בריאה ומואזנת ותוספת פרוביוטיקה המכילה חיידקים חיוביים, נגביל את יכולת החיידקים האחרים להתרבות ולשלוט בהתנהגותנו. 



פורומים, ניקוי רעלים ותזונה טבעית

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
האם שמן זית מטוגן מאבר את תכונותיו יון 13/11/2019 13:35
שמן זית דוד 07/12/2019 17:56
  • התשובה היא כן. כמה מאבד תלוי בחום ובזמן הטיגון. גרוע מזה, מחום מסויים השמן מתפרק ונוצרים רעלים שארגון הבריאות העולמי אומר שהם מסרטנים. לכן יש להימנע מלאכול מזונות מטוגנים בחוץ.

  • + הוסף תגובה
קולה פג תוקף Bar 22/05/2019 23:00
  • מה קורה ששותים קולה אחרי 7 חודשים מתאריך פג תוקף לא(הקולה לא הייתה במקרר)

  • + הוסף תגובה
קולה דוד 07/12/2019 17:52
  • גם 7 חודשים ל-פ-נ-י הפג תוקף היא לא היתה ראויה לשימוש

  • + הוסף תגובה
אכילת העצמות בריסוק מעבד מזון נוטי בר 27/09/2019 08:01
  • שלום. אני נוהג לאחר הבישול הממושך לרסק את העצמות ולטחון אותן דק לצורך אכילתן. האם יש פסול בכך או שזה מותר?

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!