דלג לתוכן

גילית שיש לך סוכרת - מה עכשיו?

האבחנה כי חליתם בסוכרת מסמנת עבורכם כי יש צורך בשינוי עמוק באורח החיים. למה חשוב לשים לב וכיצד תבצעו אותו? המדריך המלא

מאת: ד"ר ג'ואל זינגר
תאריך פרסום: 29/12/2015
3 דקות קריאה

אם התגלה שאתם סובלים מסוכרת, שינוי אורח החיים ושמירה על אורח חיים בריא לאורך השנים, בשילוב עם פעילות גופנית קבועה ורציפה, הם חלק חשוב מהחיים שלכם. רבים המגלים כי הם סובלים מסוכרת מודאגים: "כיצד אוסיף עוד פעולות נוספות ליום העמוס שלי?", היא אחת השאלות הנפוצות שמופנות כלפי הרופא המטפל, וכמובן גם כלפי עצמם. רצוי לקחת נשימה עמוקה ולבצע צעד אחד צעד בקצב שלכם. עם הזמן, יהיו הישגים בריאותיים וסגנון חיים בריא שמסייע לנהל את המחלה ולהגיע לאיזון מרבי.

למה, אם כן, חשוב לשים לב לאחר קבלת האבחנה על סוכרת?

1. תכנון הטיפול והמעקב

יש לדון על התוכנית הטיפולית בסוכרת עם הרופא המטפל ולקבל הדרכה ותמיכה של הצוות הרפואי המקצועי (אחות, דיאטנית, מאמן, פסיכולוג רפואי ועוד). כמו כן, רצוי לדעת שיש ארגוני חולים שיכולים לסייע וכן חשוב לדעת מהן הזכויות הרפואיות המגיעות לכם, כגון הקלות מצד המדינה ובמסגרת הקופה אליה אתם שייכים.

2. חשיבות הטיפול התרופתי 

בצד תזונה מתאימה ופעילות גופנית, טיפול תרופתי מתאים מאפשר חיים טובים עם סוכרת לרוב החולים. מעקב תדיר מאפשר להתאים את הטיפול לשלב המחלה ולמצבים שונים בחיים כמו הריון, טיולים, מצבי מתח ואף טיפולים נוספים המשפיעים על איזון רמות הסוכר. עם הזמן ייתכן ויתגלה צורך בשינוי התרופתי, לאור העובדה שסוכרת היא מחלה פרוגרסיבית. ישנן תרופות רבות ומגוונות לטיפול במחלה וישנם פיתוחים ומחקרים חדשים כל הזמן, ולכן חשוב להתעדכן בנושא ולבדוק מול הרופא המטפל. 

סוכרת. חשוב לאמץ אורח חיים בריא

יש לזכור שאיזון טוב של רמות הגלוקוז בדם מאפשר איכות חיים טובה יותר. כמובן שכלל ההחלטות בדבר הטיפול הרפואי נעשות בדיון של החולה והרופא המטפל. בכדי להבין את הטיפול ולהבין את התמונה המלאה מומלץ לשאול את הרופא המטפל מספר שאלות שיעזרו לכם להבין את מצבכם. השאלות המומלצות הן: 

כיצד התרופות מסייעות בהורדת רמות הסוכר בדם?

כמה מהר רמות הסוכר ירדו בטווח הקצר ובטווח הארוך?

כיצד ליטול את התרופות, כמה פעמים ביום, מתי בדיוק - לפני או אחרי האוכל?

מה עושים במידה ומפספסים הזרקה של אינסולין או נטילת תרופה? 

מהן תופעות הלוואי הצפויות בכדי שיהיה ניתן להיערך אליהן וכיצד ניתן לצמצם את תופעות הלוואי?

ודאו כי הרופא המטפל מעודכן בכלל התרופות שאתם נוטלים, גם אלו שאינן בהכרח קשורות למחלת הסוכרת. מומלץ לבדוק עם הרופא את נושא השימוש בתוספי תזונה או צמחי מרפא, שמצד אחד עשויים לסייע בטיפול אך ישנם מקרים בהם הם עלולים לפגוע בו, ולכן רצוי לבחון זאת בטרם התחלת הטיפול.  

אחסון התרופות הינו גם כן בעל חשיבות גבוהה, וחשוב לבדוק מה כתוב על האריזה וכן לברר את הנושא עם הרוקח בעת קבלת התרופות. 

3. התאמת הטיפול

תזונה, פעילות גופנית ותרופות משפיעות על רמות הסוכר בדם, ולכן במידה ויש שינוי באחד מהגורמים הללו הדבר משפיע על ערכי הגלוקוז. ניתן במהלך הזמן ללמוד לשנות את הטיפול במצבים השונים של החיים, כמו אכילה במסעדה או בשמחות משפחתיות, טיול רגלי, חיי אישות ומחלות אינטר-קורנטיות (שפעת ומחלות זיהומיות). הכרת הכלים שנמצאים לרשותכם לטיפול מאפשרת גמישות וניהול החיים בהם בחרתם, תוך שמירה על בריאות טובה ואיזון ערכי הסוכר. הצוות הרפואי יכול לסייע בהתאמת הטיפול על פי הצורך.

4. תזונה ופעילות גופנית

איגודים מקצועיים, כמו האיגוד האמריקאי לסוכרת (ADA), מפרסמים קווים מנחים לטיפול תזונתי, בתחום הפעילות גופנית וגם לגבי טיפול תרופתי בכל שנה. כחלק משלים לתוכנית התזונה, המכניסה אנרגיה לגופנו, הספורט והפעילות הגופנית מסייעים בשריפת האנרגיה. ה-ADA ממליץ על פעילות אירובית של כ-30 דקות לפחות פעמיים בשבוע. הפעילות הגופנית מסייעת בשיפור רמות הסוכר, תוך שימוש נכון יותר של הגוף באינסולין הנוצר בו. כמו כן, הוא מפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם, מוריד את לחץ הדם, מסייע בירידה במשקל, מעלה את התחושה החיובית והאנרגיה בגופנו. 

רצוי לבצע שלושה סוגים של פעילות גופנית: פעילות אירובית, המעלה את סיבולת הלב ריאה (הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה, תנועה וריקוד); פעילות אנאירובית, אשר נועדה לשפר את הכוח (הרמת משקולות וביצוע תרגילי כוח וחיזוק השרירים); ומתיחות בסיום האימון, אשר גם להן חשיבות רבה ביותר. התאמת הפעילות ליכולת של כל אחד חשובה להתמדה בפעילות הגופנית.

חשוב מאוד לזכור שאנחנו יודעים הכי טוב מה מתאים לנו, ולכן מומלץ לשתף בכל מה שמתרחש בחייכם את הצוות המטפל על מנת לאפשר את התאמת הטיפול. 

הכותבת היא מומחית לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
ד"ר חוסאם עמאשה
ד"ר חוסאם עמאשה רפואת שיניים
4.6
( 12 חוות דעת )
"הגעתי לטיפול בהרגשה מפוחדת, יצאתי בהרגשה טובה, שעברתי את זה בלי פחד ובצורה נעימה..."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו