דלג לתוכן

גלאוקומה בילדים: מדוע זה קורה - ומהו הטיפול המתאים

חבלה בעין, ניתוחים קודמים, דלקות וגנטיקה - כולם עלולים לגרום לגלאוקומה אצל ילדים. כיצד ניתן לזהות את המחלה ומהו הטיפול המומלץ? מומחית מסבירה

מאת: פרופ' חני ורבין-לבקוביץ
תאריך פרסום: 30/12/2015
2 דקות קריאה

גלאוקומה היא מחלה מוכרת ושכיחה במבוגרים, אך רבים לא יודעים כי היא מתרחשת גם בילדים, ובאופן נדיר אפילו אצל ילודים. גלאוקומה בילדים נגרמת מלחץ גבוה בעיניים, ולמרות שפע של תרופות טובות להורדת הלחץ התוך עיני רובם יגיעו בסופו של דבר לניתוח גלאוקומה. בשל הנזק הבלתי הפיך העלול להיגרם לעצב הראייה חשוב ביותר לאבחן ילדים אלו בזמן.

מהם גורמי הסיכון של גלאוקומה?

חשוב מאוד להעלות את המודעות לגורמי הסיכון של גלאוקומה, כיוון שאבחון מוקדם עשוי למנוע פגיעה בראייה. בתינוקות המחלה מאופיינת בעיניים גדולות, סינוור ודמעת אך בילדים גדולים יותר היא יכולה להתרחש ללא סימפטומים בהם ניתן להבחין, כמו במבוגרים. 

גורמי הסיכון השכיחים  לגלאוקומה בילדים הם סיפור משפחתי של גלאוקומה, חבלה קהה או פציעה בעין, ניתוחי עיניים קודמים (כגון ניתוח קטרקט בילדים), סינדרומים שונים, דלקות תוך עיניות הנקראות אובאיטיס ושימוש ממושך בסטרואידים, כיוון שהם עלולים להעלות את הלחץ ו/או לגרום לקטרקט כאשר הם ניתנים דרך הפה (כמו פרדניזון) או בצורת טיפות עיניים לדלקת אלרגית, משאפים המכילים סטרואידים לאסתמה או משחות עור לדלקות כרוניות של העור. ילדים החשופים לטיפול ממושך בסטרואידים צריכים להיבדק אצל רופא עיניים בכל גיל. 

כיצד מתבצעת בדיקת העיניים בילדים?

בדיקת העיניים בילדים דומה לזו של מבוגרים והיא כוללת מדידת לחץ תוך עיני והרחבת אישונים. בשל הצורך בשיתוף פעולה בבדיקות עיניים, במקרים רבים ילדים עם גלאוקומה יצטרכו לעבור אותן בהרדמה כללית.

גלאוקומה בילדים

גלאוקומה בילדים. אבחון מוקדם עשוי למנוע פגיעה בראייה

מהי שכיחותה של גלאוקומה מולדת ומהם הסימפטומים למחלה?

גלאוקומה מולדת מופיעה אצל תינוק אחד מתוך 10 אלפים לידות ושכיחותה עולה כאשר ישנם נישואי קרובים. כמחצית מהילדים עם גלאוקומה מולדת יסבלו מראייה חלשה וכ-10% יסבלו מעיוורון. מסיבה זו חשוב מאוד לאבחן תינוקות אלו בזמן. 

הסימפטומים השכיחים הם דמעת, סינוור וכאב באור, כיווץ עפעפיים, 'עיניים גדולות' ושינוי בצבע העיניים לאפרפר (הנובע מבצקת בקרנית). הסיבות למחלה לא מספיק ברורות, אך קרוב לוודאי שמדובר בפגם בהתפתחות תקינה של אזור ניקוז הנוזלים מהעין. אותרו מספר גנים שאחראים על הבעיה, אך עדיין ברוב המקרים לא נמצא קשר גנטי.

כיצד מטפלים בגלאוקומה מולדת?

הטיפול בגלאוקומה בילדים מיועד להורדת הלחץ בעיניים במטרה למנוע נזק לעצב הראייה. רוב הטיפות להורדת לחץ תוך עיני מתאימות גם לילדים, למעט הסוג הנקרא אלפאגן, שהשימוש בו בתינוקות אסור בהחלט. טיפולי לייזר להורדת הלחץ התוך עיני אינם יעילים לרוב בילדים. ניתן לתת לילדים טיפול סיסטמי בכדורים לפי המינון המומלץ. כאשר הטיפול התרופתי אינו עוזר מקובל לבצע ניתוח להורדת הלחץ התוך עיני.

כיצד מתבצעים ניתוחי גלאוקומה בילדים?

בתינוקות עם גלאוקומה מולדת הניתוחים המועדפים הם ניתוחי הזווית, שנקראים גוניוטומי או טרבקולוטומי. ניתוחים אלו ספציפיים לתינוקות והם דורשים מכשור מיוחד הקיים רק במחלקות בהם מנתחים גם ילדים. 

בילדים גדולים יותר ניתן להתחיל עם ניתוח הגלאוקומה השכיח ביותר, הנקרא טרבקולקטומי. בניתוח זה יוצרים תעלת ניקוז, שמטרתה לאפשר לנוזלים לעקוף את החסימה בדרכי הניקוז הטבעיים של העין. מדובר בניתוח המבוצע בהרדמה מקומית במבוגרים ובהרדמה כללית בילדים. 

סיכויי ההצלחה של הניתוח גבוהים, כאשר הוא מבוצע על ידי מנתח מנוסה, ואחוזי הסיבוכים נמוכים. לאחר הניתוח הלחץ בעין יישאר נורמלי לאורך זמן אצל מרבית המנותחים. יחד עם זאת, לגוף יש נטייה לסגור את פתח הניקוז החדש כיוון שהוא מתייחס אליו כאל פצע פתוח. תהליך הצטלקות תעלת הניקוז שכיח יותר ככל שהחולה המנותח צעיר יותר. במקרים אלו, וכאשר הלחץ התוך עיני מתחיל לעלות שוב, ההמלצה היא להתחיל שוב בטיפול בטיפות נגד גלאוקומה. אם למרות הטיפול התרופתי הלחץ ממשיך להיות גבוה לרוב יופנה הילד לניתוח נוסף, שבו יושתל מסתם. 

פרופ' חני ורבין-לבקוביץ, מנהלת שרות הגלאוקומה, מרכז רפואי שיבא, מנהלת תחום רפואת העיניים של מכבי שרותי בריאות וחברה באיגוד רופאי העיניים של הר"י

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אורי אלבז
פרופ' אורי אלבז עיניים
מנתח בכיר, במערך רבין, פתח תקוה, מומחה לקטרקט, מחלות קרנית וניתוחים להסרת משקפיים
ד"ר קורנליוס נאסר
ד"ר קורנליוס נאסר עיניים
מומחה רשתית כירורגית , רופא בכיר ומנתח במחלקת עיניים מרכז רפואי אסף הרופא
ד"ר ווהבי ווהבי
ד"ר ווהבי ווהבי עיניים
רופא עיניים; מומחה בנוירואופתלמולוגיה וניתוחי קטרקט
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גלאוקומה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו