דלג לתוכן

כל מה שאת צריכה לדעת על הריון בסיכון

סיבוכים שונים בהריון יוצרים מצב המוגדר הריון בסיכון. אילו סוגי הריון נחשבים כאלה, מתי נדרשת שמירת הריון והאם בכל מצב מבוצע ניתוח קיסרי? וגם: על מה חשוב להקפיד וממה כדאי להימנע? המדריך השלם להריון בסיכון

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/03/2016
4 דקות קריאה

הריון מרובה עוברים, סוכרת הריון ומחלות רקע שונות: כל אלה זוכים לתואר המפוקפק "הריון בסיכון". נשמע מלחיץ? "למרות החששות המתעוררים בקרב אותן נשים שהריונן הוגדר הריון בסיכון, חשוב להבין שברוב המקרים מדובר בהריונות המסתיימים בלידה רגילה ובתינוקות בריאים", מרגיעה ד"ר טל בירון-שנטל, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר בבי"ח "מאיר".

מהו הריון בסיכון?

בראש ובראשונה, הריון בסיכון מוגדר כמצב שבו האם והעובר נמצאים תחת מעקב צמוד והוא נכלל בקטגוריה הרשמית המכונה "רפואת האם והעובר". לדברי ד"ר בירון הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמדובר בטיפול מקביל לאם ולעובר או לעוברים שהיא נושאת. "מטרת הטיפול היא לשמור על בריאותם ולהביא לסיום מוצלח של ההריון על אף הבעיות והסיכונים הכרוכים בו, תוך ביצוע כל הבדיקות השגרתיות, וכל מה שנדרש באופן ייחודי למצב שבעטיו הוגדר הריון בסיכון".

"לעיתים נוצר מצב שבו קיים 'ניגוד אינטרסים' בין צרכי האם לבין אלה של העובר ועלולה להיווצר סיטואציה מורכבת. כך למשל קורה כאשר נדרש לבצע יילוד מוקדם, עקב שיקולים הנובעים מחשש לבריאותה של האם, בעוד שהעובר זקוק לזמן נוסף בבטן כדי לפתח מערכות חשובות ולהימנע ממצב של פגות", מסבירה ד"ר בירון.

קראו עוד: לא יאמן: כך מצילים ניתוחים תוך רחמיים את חייהם של עוברים

אילו מקרים מוגדרים כ"הריון בסיכון"?

"באופן כללי, כאשר האם סובלת ממצב בריאותי או מבעיית רקע העלולים להשפיע על תקינות ההריון, או לחילופין במקרה שנוצרת בעיה אצל העובר, יוגדר הריון בסיכון", מסבירה ד"ר בירון, ומונה מספר מצבים כאלה:

הריון מרובה עוברים: סיכון ללידה מוקדמת

אם חלמת על היום שבו תאחזי בשני תינוקות קטנים ומתוקים לאחר שבילו אצלך יחדיו ברחם, לא בטוח שהרופאים המטפלים יהיו שותפים להתלהבותך: אחוז גדול מההריונות מרובי העוברים, נובע מטיפולי פוריות, שחלקם אינם קלים עבור האישה, עניין שגורם להורים רבים לשמוח על הזכות שנפלה בחלקם להביא לעולם שני ילדים במהלך לידה אחת. 

אולם, מבחינה רפואית, מדובר במצב הכרוך בסיכונים מרובים מהרגיל, ובראשם הסיכון ללידה מוקדמת שבעקבותיה עלולות להיווצר בעיות שונות אצל היילוד, כגון: דימומים מוחיים, בעיות נשימה, בעיות במערכת העיכול וזיהומים. 

יתרה מכך, כאשר מדובר בהריונות הכוללים שלושה עוברים ומעלה, לרוב יומלץ על תהליך שנקרא 'דילול עוברים', שמטרתו להשאיר שניים מהם בלבד. מדובר בדילמה לא פשוטה עבור הורים רבים, שחלקם בוחרים לסרב להמלצה ולהמשיך עם ההריון כרגיל, ובאופן זה הם מגדילים באופן משמעותי את הסיכון ללידה מוקדמת.

הריון מרובה עוברים כרוך בסיכונים נוספים, ביניהם עלייה בסיכון לרעלת הריון – מצב הנגרם עקב עלייה חדה בלחץ הדם, העלולה לגרום לפגיעה רב מערכתית ולרוב מחייבת יילוד מוקדם מהצפוי. וכן מצב של תאומים זהים החולקים שליה אחת, בו קיים סיכון מוגבר לתסמונת המכונה "מעבר דם בין העוברים" (TTTS), שבמהלכה עוברת כמות דם גדולה מעובר אחד לשני. דבר אשר עלול להוביל לריבוי מי שפיר ולסיכון חייו של העובר - תופעה אשר במצב קל אינה מחייבת טיפול פרט למעקב שגרתי, ובמצב חמור יותר מחייבת התערבות כירורגית.

מחלות רקע: משפיעות על אופן המעקב והטיפול

להיסטוריה הרפואית של האישה קיימת חשיבות רבה כשמדובר בהריון. הפלות חוזרות בעבר, מוות ברחם, רעלת הריון, לידת תינוק קטן, קרישיות יתר והיפרדות שלייה, כל אלו הם מצבים המצריכים התייחסות מיוחדת ודורשים מעקב. 

הבעיה במקרים אלו היא הסיכון להיווצרות קריש דם בריאות, דבר אשר מסכן את האישה, גורם לפגיעה באספקת הדם לשליה ובכך עלול להביא למות העובר. מומחה להריון בסיכון יכול להנחות את האישה לגבי הטיפול התרופתי שיפחית את הסיכון לתופעה מסוכנת זו.

קראו עוד:כך תדעו: האם אתם צריכים ייעוץ גנטי

מחלות זיהומיות: דורשות מעקב מיוחד

כל מחלה זיהומית אצל האם עלולה להדביק גם את העובר, וכתוצאה מכך, לפגוע בעובר. מסיבה זו מומלץ לבצע בתחילת ההריון בדיקות כלליות השוללות או מאשרות נוכחותן של מחלות אלה. במידה ומתגלה מחלה זיהומית, ועל אף שהסיכון שהעובר ידבק במחלה הוא קטן, יידרש מעקב בהתאם להנחיות הרופא, אשר עשוי לכלול בדיקות נוספות, כגון מעקב גדילה וביצוע אולטרסאונד מכוון לצורך מעקב אחר פגיעה אפשרית מהזיהום בקרב העובר.

ממצאים חשודים בבדיקות השגרתיות: כרוכות במעקב נוסף

כל הריון דורש מעקב וביצוע בדיקות אולטרסאונד שגרתיות. במידה ומתגלה במהלכן בעיה, כגון עובר קטן או גדול ביחס לשבוע ההריון, או כמות בלתי תקינה של מי שפיר, נדרש מעקב אצל מומחה להריון בסיכון. בהתאם לחומרת המצב – יוחלט אם ניתן להסתפק במעקב קפדני בלבד או שנדרשת התערבות כירורגית. במקרים קיצוניים תיתכן הפסקת ההריון.

סוכרת הריון: לרוב יידרש מעקב ודיאטה ייחודית

סוכרת בהריון מאובחנת בקרב 6-7% מכלל ההריונות. "לרוב ניתן להצביע על קשר ישיר בין שכיחות סוכרת מסוג 2 ('סוכרת מבוגרים') באוכלוסייה הכללית, לבין הסוכרת המאובחנת במהלך ההריון", מסבירה ד"ר דורית רביד, אחראית מחלקת יולדות ומומחית לסוכרת הריון בבי"ח מאיר.

לדבריה, במקרים בהם סוכרת זו אינה מאוזנת ומטופלת - שעור הסיבוכים עולה. סיבוך אפשרי הוא לידת עוברים גדולים מהממוצע (ארבע קילו ומעלה) דבר אשר עלול להקשות על חילוצם בעת לידה נרתיקית. נוסף על כך, תינוקות שנולדים במצב זה מועדים לסבול יותר מהשמנת יתר בעתיד, ממצב של "נפילות סוכר" (היפוגליקמיה) לאחר הלידה ואפילו מצהבת. בד בבד, עולים גם סיכוייה של האם לרעלת הריון ולצורך בניתוח קיסרי.

החדשות הטובות לדברי ד"ר רביד, הן שבין 80-85% מהמקרים, ניתן לטפל בסוכרת זו באמצעות שינוי תזונתי בלבד המותאם באופן אינדיבידואלי למשקל האם, ורק חלק קטן מהנשים יזדקקו לטיפול בכדורים או בזריקות אינסולין.



באילו מצבים נדרשת שמירת הריון?

"שמירת הריון זהו מצב המחייב את האם לנוח ולהפסיק את ביצוע הפעילויות שלהן היא רגילה, כדי להימנע ממצב של לידה מוקדמת מהרגיל", מסבירה ד"ר בירון ומוסיפה כי אף על פי שהריון בסיכון כרוך בסיכונים רבים יותר מהריון רגיל, לרוב הוא אינו מחייב מנוחה מוחלטת וכי שמירת הריון לרוב מומלצת במקרים בהם אובחנה אצל האישה פתיחה צווארית, דימומים או עלייה משמעותית בלחץ הדם.

האם כל הריון בסיכון מסתיים בניתוח קיסרי?

החשש העיקרי שעולה בקרב נשים רבות שהריונן הוגדר בסיכון הוא האפשרות שהן יאלצו לעבור ניתוח קיסרי. "הריון בסיכון אינו מחייב ניתוח קיסרי באופן אוטומטי", מסייגת ד"ר בירן. "לרוב, ינסה הצוות הרפואי להימנע מכך, ורק כאשר קיימת סכנה לאם או לעובר, יומלץ לבצע את הניתוח. ככלל, הסיכון לניתוח עולה כשמדובר בהריון מרובה עוברים, כאשר במקרים של שני עוברים ומעלה – זה כמעט ובלתי נמנע. 

הנחיות להריון בסיכון

"באופן כללי, על כל אישה שנמצאת בהריון בסיכון, להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי ההנחיות המותאמות למצבה האישי", מסבירה ד"ר בירון ומפרטת מספר כללים שעליהם חשוב לשמור באופן גורף:

פעילות גופנית: זה לא הזמן להתנסויות חדשות 

"אם בעבר היה נהוג להמליץ על מנוחה, כיום מבינים שדווקא המחסור בפעילות גופנית עלול לגרום לבעיות שונות, וביניהן השמנת יתר, הגברת הסיכון לקרישיות יתר ועוד. לכן, כל עוד ההריון מתנהל באופן תקין, ניתן להמשיך ולבצע את הפעילות הגופנית שאליה את רגילה. 

עם זאת, ד"ר בירון מדגישה שאין זה הזמן לשפר הישגים או להתנסות בפעילויות ספורטיביות חדשות, וכן, רצוי להימנע מביצוע כפיפות בטן ולהיות קשובות לגוף.

יחסי מין: כדאי להימנע בשליש האחרון

"למרות שאין הוכחות לכך שיחסי מין מסכנים את ההריון, רופאים רבים ימליצו להימנע מהם בעיקר בין שבוע 24-30, ובעיקר כשמדובר בנשים שבעבר ילדו מוקדם מהצפוי. זאת על מנת לנקוט משנה זהירות ולמנוע את זירוז הלידה", אומרת ד"ר בירון.

שמירה על בריאות כללית

הקפדה על בדיקות לצורכי מעקב, שמירה על תזונה מאוזנת והקשבה להנחיות הרופא, יסייעו לך לעבור את תקופת ההריון בשלום וללדת תינוק בריא.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה רגישה, איכפתית מקצועית ובגובה העיניים"
ד"ר משה רויבורט
ד"ר משה רויבורט יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סקירת מערכות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו