דלג לתוכן

כיצד מתגברים על החרדה מפני ניתוחי שד?

הפחד מניתוח שד, מההרדמה הכרוכה בו ומהסיבוכים האפשריים, גורם לנשים רבות לחוש מתח וחרדה, אשר עלולים למנוע מהן לגשת לניתוח. מדוע זה קורה, כיצד ניתן להתגבר על כך, ומדוע לכירורג יש תפקיד משמעותי בעניין? מומחה מסביר

מאת: פרופ' משה פפא
תאריך פרסום: 31/03/2016
3 דקות קריאה
פרופ' משה פפא בשיתוף עם פרופ' משה פפא i כירורג בכיר באסותא תל אביב

עצם המושג ניתוח מעורר חרדה בקרב אנשים רבים, בייחוד בשל הפחד מעצם הניתוח עצמו שזהו למעשה הפחד מפני אובדן שליטה. אנו תוהים מה באמת מתרחש בזמן שאנחנו מורדמים, אילו חומרים מחדירים לגופנו, מה נעשה לגופנו בשעה שאין לנו שום אפשרות להגיב, והשאלה המפחידה מכולן: האם נתעורר בכלל?

שאלות נוספות שעולות לפני ניתוח ומעלות את מפלס החרדה הן האם אני ארגיש משהו תוך כדי ניתוח ולאחריו וכמובן תוצאותיו - האם הניתוח יצליח בכלל.

כיצד ניתן להתגבר על החרדה?

תחושות החרדה, הדאגה והפחד הן טבעיות מובנות ואין לחשוש מלהודות בהן.  לכל אחד מהחששות ניתן לספק הסבר מרגיע והגיוני. אמנם אותם מקרים שבהם מטופלים לא מתעוררים מניתוח זוכים לפרסום רב, אך חשוב לציין כי מדובר במקרים בודדים בלבד ושהסבירות לא להתעורר מניתוחים, ומניתוחי שד בפרט, באנשים בריאים - היא נמוכה מאוד. בדיוק לשם כך יש את הרופא המרדים, אשר לצד הבדיקות שמבצע הכירורג, הוא מבצע בדיקות משלו ומכין את החולה לניתוח.

בנוגע לחשש מלחוות כאב תוך כדי ניתוח, לעתים נדירות בלבד קורה שהמטופל מרגיש משהו בניתוח, וגם במקרים בהם מתפוגגת במעט ההשפעה של ההרדמה - נדיר מאוד שהמטופלים יזכרו משהו מהחוויה הזאת לאחר מכן. 

לשאלה מה יקרה במהלך הניתוח והאם הכירורג והרופא המרדים יבצעו את עבודתם על הצד הטוב ביותר יש תשובה פשוטה: לכל אדם יש את החופש לבחור כירורג ו/או מרדים שהוא סומך עליו, הן מבחינת הידע והן מבחינת היחס האישי, וכמובן שניתן להתייעץ עם חברים, משפחה, מכרים מביני עניין, וכמובן לחפש מידע באינטרנט. 

בזמן הניתוח מתבצע שיתוף פעולה בין הכירורג למרדים. אמנם אלמנט ההרדמה בניתוח שד איננו בעל משמעויות בהשוואה לניתוחי לב פתוח, למשל, אך גם כאן חייבת להיות הרדמה טובה וכפי שסומכים על הכירורג כך יש לסמוך על המרדים. לשם ברור השאלות המטרידות בנושא ההרדמה  קיימות מרפאות טרום הרדמתיות, שם כל אחד יכול לשוחח, לשאול שאלות ולומר את כל אשר על ליבו לרופא המרדים.

אם כך, על החרדה הנובעת מאובדן שליטה, ניתן להתגבר באמצעות שיחות וקבלת מידע. ועל החרדה הנוגעת  לתוצאות הכירורגיות, ניתן להתגבר באמצעות בחירה שקולה של הכירורג וכן תחקור שלו בעת המפגש איתו. 

ישנם מקרי קיצון, אם כי נדירים למדיי, בהם אנשים חרדים עד כדי כך שאינם מסוגלים לגשת לניתוח. במצבים אלו ניתן לערב טיפול פסיכולוגי, ובמידת הצורך גם טיפול תרופתי. כך או כך, המרדימים מספקים תרופות הרגעה למטופלים הזקוקים לכך בשעות שלפני הניתוח במטרה להרגיע את המתח שעולה בזמן ההמתנה.

מה החשיבות בבחירת הכירורג הנכון?

נשים רבות עוברות מכירורג אחד למשנהו כדי לקבל חוות דעת, ומתחבטות בשאלה כיצד לבחור את הכירורג המתאים ביותר לצרכיהן. אין תשובה אחת לשאלה זו אך ישנן מספר נקודות שאליהן רצוי להתייחס בשלב החיפוש. 

בפן הטכני ניתן לבדוק את הניסיון של הכירורג, סיכויי ההצלחה שלו ומידת שיתוף הפעולה שלו עם הגורמים האחרים הקשורים למחלה.

חרדה מניתוח כריתת שד. חשוב להתייחס לפן האנושי של המנתח

לצד היכולת הטכנית והניסיון המקצועי של הרופא המנתח, יש להתייחס גם לפן האנושי שהוא אלמנט חשוב לא פחות. אני מאמין שתפקיד הכירורג אינו מסתיים בחדר הניתוח, קרי, מתחיל בהרדמה ומסתיים בהתעוררות של החולה ניתוח, אלא ממשיך לאורך כל הטיפול וההחלמה. 

תפקידו של הכירורג ללוות את החולה בשלב של האבחון, הבדיקות הנלוות לשלב הגילוי, וכן בהתייעצויות הקשורה לתחומי מומחיות אחרים. כמו כן, עליו לתת הסברים ולספק מידע אודות כל אפשרויות הטיפול הקיימות, ולכוון לדרך המומלצת והטובה ביותר עבור המטופלת, שכן אין רק דרך אחת לטפל ולעזור. לאחר מכן, עליו לשמור על קשר עם החולה ולכוון אותה בשלב הריפוי, ולכוון אותה לרופאים או תחומים נוספים שמהם היא תקבל את הטיפול המשלים למחלה, ולבסוף, עם סיום הטיפולים, לבצע מעקב אחר המחלה.

לפי תפיסת עולמי, גישה שלא מתרכזת רק בטכניקה של חדר הניתוח אלא שמה דגש על הקשר וההבנה בין המטופל למטפל, היא בעלת תפקיד חשוב בהפחתת המתח והלחץ המלווה לתהליך, ושיפור החוויה עבור המטופלת.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר איילת שי
ד"ר איילת שי אונקולוגיה
מנהלת יחידת סרטן השד באגף האונקולוגי, רמב"ם
ד"ר סיון שמאי
ד"ר סיון שמאי אונקולוגיה
מומחית באונקולוגיה, רופאה בכירה במערך האונקולוגי באיכילוב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' משה פפא

שאלות מתוך פורום מחלות שד וכירורגיה של השד

בניהולו של ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו