משקאות חמים גורמים לסרטן? כך תדעו למה להאמין - ולמה לא

ארגון הבריאות העולמי מזהיר שמשקאות חמים עלולים לגרום סרטן. האם זה אומר שאנחנו צריכים להיפרד לשלום מהתה והקפה? האם באמת צריך להאמין לכל אזהרה ולשנות את ההרגלים שלנו בעקבותיה? יצאנו לבדוק

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 23/06/2016

השבוע פורסמה אזהרה של ארגון הבריאות לפיה משקאות חמים עלולים לגרום סרטן. היום האזהרה מתייחסת למשקאות חמים, אתמול זה היה צ'יפס, שלשום בשר מעובד ומי יודע, ייתכן ומחר יודיעו כי אפילו מים ואויר גורמים לסרטן. לעתים נראה שכל דבר מסביבנו גורם לסרטן ואנחנו כבר לא יודעים במה להאמין. הדבר מעלה את השאלה האם צריך להתייחס לכל אזהרה במלוא הרצינות ולשנות את הרגלי חיינו, או שמא מדובר בעוד אחת ממיני אזהרות רבות שהארגון מפרסם מעת לעת, ויש לקחת בעירבון מוגבל. בעזרתה של ד"ר שרון פלס, מומחית באונקולוגיה ורופאה בכירה במרכז לגידולי מערכת העיכול בביה"ח איכילוב, ננסה לרדת לשורש העניין ולהבין כיצד בעצם עלינו להתנהל בתוך סבך האזהרות הללו.  


קראו עוד: סובל משיעול מתמשך? 15 סימני אזהרה שעשויים להעיד על סרטן



האם יש צורך להיכנס לבהלה ציבורית?

"אחת לכמה שנים מפרסמים ידיעה מרעישה כזו או אחרת הנוגעת לגורמים לסרטן אך יש להתייחס לידיעות אלה במשנה זהירות. קיימים גורמי סיכון ידועים כגון עישון וחשיפה לשמש, אשר באופן סטטיסטי הוכחו כמסרטנים, אך גורמים כמו שתיית קפה, קשה מאוד לבודד משום שלא ניתן להפרידם מגורמים סביבתיים אחרים, או למדוד באופן מדוייק אם הם אכן הסיבה העיקרית להתפתחות המחלה", מסבירה ד"ר פלס.


השאלה הנשאלת אם כך, היא האם אפשר להמשיך לשתות את הקפה שלנו ללא חשש? לטענת ד"ר פלס בהחלט כן: "כל דבר שפוגע בשלמות הרירית עשוי להוות גורם לסרטן בושט, ולכן הידיעה בנוגע לכך שכוויה כימית בושט, הנגרמת כתוצאה משתיית משקאות חמים, עשויה לגרום לסרטן בוושט אינה חדשה. אך כדאי לדעת כי סרטן הושט הוא נדיר מאוד בארץ (עשרות חולים בשנה בלבד) וברוב המכריע של המקרים המחלה נגרמת כתוצאה מעישון ושתיית אלכוהול. כמו כן, הטמפרטורה של הקפה המקובלת בארץ לא מהווה כל סיכון, ולכן אין צורך להיכנס לבהלה ובטח שאין צורך להפסיק לשתות קפה". 


קפה הפוך: אפשר להמשיך לשתות ללא חשש


כיצד יש להתייחס לאזהרות אלה?

"מרבית המחקרים שבודקים את הגורמים לסרטן מבוססים על שאלונים ולכן המסקנות שלהם אף פעם לא חד משמעיות, וככלל, אין לייחס למרכיבים שנובעים מהטבע ואינם מכילים כימיקלים, נטייה לגרום לסרטן באופן גורף". מבהירה ד"ר פלס ומוסיפה כי רצוי לא לקחת את הפרסומים הללו לקיצוניות, אלא להיות ערים לשינויים ולאזהרות בתחומי ההיגיון הסביר. 


"כמו בכל דבר בחיים, חשוב לשמור על איזון ועל אורח חיים בריא, להימנע מעישון, מאכילה מופרזת ומכל הגורמים שהם ידועים כגורמי סיכון למחלות, מלבד זאת אין צורך לבצע שינוי קיצוני באורח החיים בעקבות כל פרסום חדש בתחום", מסכמת ד"ר פלס. 



פורום סרטן המעי הגס

ד"ר רונן ברנר

ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בוולפסון (ושט, קיבה, לבלב, כבד, מעי דק, מעי גס, רקטום, אנוס, גידולים נוירו אנדוקריניים ו-GIST). בוגר התמחות באונקולוגיה, עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • שליטה על סוגרים לאחר ניתוח השקת מעי.
  • יא
  • 20/05/2019 12:50
  • בן 77. לפני 8 חודשים גילו גידול במעי וניתחו. היה עם סטומה ועבר הקרנות וכימו של חודש וחצי. לפני 6 ימים עבר ניתוח השקת מעי לביטול הסטומה וחיבור המעי בחזרה. עדיין מאושפז. אין שליטה בסוגרים. סובל מאוד מאי השליטה, קם בלילה 5-6 פעמים בגלל חוסר השליטה ( עם חיתולים) ומצב רוח מאוד ירוד כתוצאה מכך לאור זאת. אשמח לדעת מה הסיכוי שתחזור השליטה על הסוגרים. מה הבעיות ומה לשים לב. האם לוקח זמן רב? מה הסיכוי שהשליטה על הסוגרים לא תחזור? מה עושים במקרה שלא חוזרת השליטה? תודה מראש.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • התייעצות
  • אתי
  • 18/05/2019 11:47
  • שלום,בת 34 לפני 3 שנים עשיתי קולונוסקופיה בגלל שלשולים וכאבי בטן לא מוסברים .מצאו פוליפ 7 מ"מ קולון בנגי והוציאו במלואו.לאחרונה מזה 3 חודשים כאבי בטן בעיקר אחרי אוכל (שומני אבל לא רק)ושלשולים.הייתי אצל רופאת משפחה עשיתי בדיקות דם שיצאו תקינית .המליצה על קולונוסקופיה שוב. אני אמא ל2 ילדים ומאוד לחוצה.האם יכול להיות שגדל שוב וזה כרגע סרטני? האם יכול להיות שזה מעי רגיז? אין היסטורייה משפחתית. אודה לתשובתך מאוד מאוד לחוצה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • סרטן המעי הגס
  • טלי
  • 06/05/2019 11:01
  • שלום, אמא שלי בת 72, עשתה בדיקת סקר לדם סמוי בצואה שיצאה חיובית.היא עושה את הבדיקה כל שנה ותמיד התוצאות חזרו שליליות.היא סובלת מגזים באופן קבוע וביומיים האחרונים יש לה שלשולים. תופעת השלשולים חוזרת מדי פעם לפעם אבל אף פעם לא הייתה רציפה. כלומר יש לה לפעמים בבקרים שלשול\צואה רכה אבל שלא חוזר על עצמו.עד הקולונסקופיה... זה בהכרח נכון? האם כשיש תסמינים שבמקרה שלה זה שלשולים וגזים (סליחה, גזים מסריחים מאד כמה פעמים ביום בלי כאב או משהו אחר) האם זה באמת מעיד על שלב מתקדם במחלה? כמה מתקדם זה יכול להיות? אני לא מצליחה להבין דרך גוגל כמה נורא זה באמת שהגילוי הוא בשלב התסמינים? ו... האם יש איזושהו סיכוי שלא מדובר בזה? השילוב של דם סמוי ושלשולים בגילה אכן מעיד לרוב על סרטן מעי הגס? מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי מהלחץ... תודה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שלום טלי. שינוי הרגלי היציאה ותוצאת הדם הסמוי החיובית דורשים קולונוסקופיה בהקדם. הקליניקה שאת מתארת לא מכוונת דוקא למחלה מתקדמת.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • לאחר קולונסקופיה
  • טלי
  • 16/05/2019 18:38
  • שלום ד"ר ותודה על התגובה אז אחרי בדיקת קולונסקופיה ברוך ה לא נמצא משהו מיוחד מלבד סעיפים בודדים ופוליפ בגודל 3 ממ שנשלח לפתולוגיה. הבנתי שהפוליפ קטן מאד ולכן הסיכויים שיימצא בו משהו סרטני קלושים. הומלץ על קולונסקופיה נוספת בעוד 5 שנים. השאלה שלי היא כזו: הבנתי שהבדיקה החדשה FIT בודקת דם סמוי בעיקר מאזור המעי הגס, האם הממצאים הנל תומכים בזה? זאת אומרת, האם ייתכן שהדם הסמוי הוא מהפוליפ הקטן הזה או שצריך להמשיך לחקור ולהבין מאיפה זה בא? בהנחה שאין תסמינים נלווים של הקיבה, כמו כאב בטן, הקאות וכו, האם צריך לעבור גסטרוסקופיה? או שאפשר לסגור את הסיפור ולסכם שהיה דם סמוי בצואה, בוצעה קולונסקופיה והוצא פוליפ? תודה רבה!

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
רופאים בתחום
ד"ר עופר פורים ד"ר עופר פורים
רופא בכיר ביחידה לגידולי מערכת העיכול קרא עוד
פרופ' דן אדרקה פרופ' דן אדרקה
הקים את היחידה לגידולי דרכי העיכול בבית חולים... קרא עוד
מחלות קשורות
בדיקות קשורות
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ