דלג לתוכן

מדוע קשה יותר להתאושש מג'ט לג כשטסים לכיוון מזרח?

האם ההמלצה הגורפת ל"יום התאוששות מג'ט לג" תקפה בכל מצב? מחקר חדש קובע כי קצב ההסתגלות של השעון הביולוגי שלנו לאזור זמן חדש תלוי במידה רבה דווקא ביעד. כך הגוף שלכם מגיב כשאתם טסים מזרחה

מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/07/2016
2 דקות קריאה

אם אי פעם חשתם כי ההתאוששות מהג'ט לג לקחה זמן רב יותר מהצפוי, עכשיו תדעו מה הסיבה: מודל מתמטי חדש מצא את התשובה לשאלה מדוע טיסה לכיוון מזרח מקשה יותר על ההתאוששות מהג'ט לג.

בדומה לכל שעון שיוצא מדי פעם מאיפוס, גם השעון הביולוגי הפנימי של הגוף יוצא מאיזון כשאזורי הזמן משתבשים. "שעון היממה" הביולוגי שלנו קובע מתי נרגיש עייפים ומתי ערניים, ואף גורם לתופעת הג'ט לג (בעברית: יעפת) הנגרמת כתוצאה ממעבר מהיר מידיי מאזור זמן אחד לאחר.

קראו עוד: לא רק לחץ באוזניים: בעיות רפואיות שקורות בטיסה

המודל המתמטי, כפי שפורסם אתמול (12/7) בכתב העת כאוס, לוקח בחשבון את האופן שבו תאים מסוימים במוח האנושי מגיבים לחציית אזורי זמן. "תאים אלה מסדירים את השעון הביולוגי של בני האדם על ידי סנכרון עם "שעון" אחר, וגם מקשרים אותם עם רמזים חיצוניים", מסבירה פרופ' מישל גירבן, פיסיקאית באוניברסיטת מרילנד ושותפה למחקר. "אך התאים לא בדיוק פועלים על פי לוח זמנים מושלם של 24 שעות ביממה, אלא על פי מחזור זמן מעט ארוך יותר – של כ-24.5 שעות (משתנה מעט מאדם לאדם). מסיבה זו, קל יותר לאנשים להאריך את היום, על ידי טיסה למערב למשל, מאשר לקצר את היום בצד המזרחי יותר של המפה", היא מפרטת.



מדוע הג'ט לג קשה יותר לאחר טיסה לכיוון מזרח? 

כאשר החוקרים שילבו את הפעילות של תאים אלה במודל הג'ט לג שלהם, הם גילו כי העצה של "קח לעצמך לפחות יום אחד של התאוששות כל פעם שאתה חוצה אזור זמן" – אינה תקפה בכל מצב. למעשה, משך הזמן שלוקח לאדם להסתגל לאזור זמן חדש לא תלוי רק בכמה אזורי זמן הוא חוצה, אלא גם בכיוון שבו הוא נוסע.

החוקרים מצאו כי בנסיעות מערבה, מי שחצה שלושה אזורי זמן יסתגל באופן מלא רק לאחר ארבעה ימים, ומי שחצה שישה אזורי זמן יתאושש רק לאחר שישה ימים. בנסיעות מזרחה, לעומת זאת, חציית שלושה אזורי זמן מצריכה ארבעה ימי התאוששות לפחות וחציית שישה אזורי זמן מצריכה יותר משמונה ימים! רק בחציית 12 אזורי זמן ההתאוששות זהה בשני המקרים: כתשעה ימים.

התאוששות מהירה מג'ט לג מושפעת גם מגורמים חיצוניים כגון אור יום. מהירות התגובה לאור השמש משפיעה על ההסתגלות לאזור הזמן החדש, ובכך – להתאוששות מהירה יותר מהג'ט לג.


האם ניתן למנוע את הג'ט לג? 

אמנם ישנם גורמים שאינם בשליטתנו, אך תכנון מראש בהחלט יכול לעזור לכם להקל על תופעות הג'ט לג. לדוגמה, אם צפויה לכם נסיעה של שישה אזורי זמן מזרחה, התחילו להגדיר את השעון שלכם שעה או שעתיים קדימה, מספר ימים לפני שאתם עוזבים. כמו כן, כאשר אתם מגיעים ליעד, ודאו כי אתם חשופים לאור במהלך היום ולחושך במהלך הלילה. מה הכוונה? חשיפה לשמש במשך היום והימנעות מתאורה מלאכותית (גם של הסמארטפון או המחשב) במהלך הלילה תעזור לשעון הביולוגי שלכם להתאים את עצמו לאזור הזמן החדש.



קראו עוד: איך מונעים ג'ט-לג?

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום נוירולוגיה ילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו