דלג לתוכן

"אמא כואב לי הראש": איך מאבחנים ומטפלים בכאבי ראש בילדים?

ילדים רבים מתלוננים על כאבי ראש. כיצד תדעו אם מדובר במיגרנה, בכאב ראש הנובע ממתח או לחץ, או שבכלל מדובר בסימפטום של מחלה? כל מה שאתם צריכים לדעת על כאבי ראש בילדים – ועל דרכי הטיפול

מאת: ד"ר עמר בר יוסף
תאריך פרסום: 24/07/2016
4 דקות קריאה

בין 5%-10% מהילדים סובלים מכאבי ראש, ובאופן מפתיע, הגורמים העיקריים לכאבי הראש בילדים דומים לאלו של מבוגרים. הדבר החשוב ביותר בכאב הראש הוא להבחין האם הוא כאב ראש ראשוני או שמא הוא משני לבעיה גופנית אחרת של הילד, כגון חום, מחלה זיהומית שמערבת את קרומי המוח, האוזניים, הגרון, או חבלת ראש. 

מתי כאבי ראש בילדים צריכים להדליק נורה אדומה?

השאלה הראשונה שנשאלת במטרה לאבחן את מקור הכאב היא: מהם הסימנים המתריעים על כך שכאב הראש הוא תוצאה של תהליך המסכן את בריאותו של הילד ומחייב בדיקה מהירה של רופא ילדים.

אלו הסימנים המתריעים על כאב ראש משני (סימפטום של מחלה אחרת):

•כאב הראש מתפתח במהירות ומלווה בהקאות מרובות, שינוי בהתנהגות וירידה בתגובות לשאלות או גירויים מהסביבה.

•כאב הראש מלווה בחום ו/או כאבים בהנעה של הצוואר.

•כאב הראש הולך ומתגבר באופן הדרגתי על פני מספר שבועות

•כאב הראש מלווה בשינויים נוירלוגים כבעיה בראייה (טשטוש ראה או ראיה כפולה) או הליכה לא יציבה. 

•כאב הראש מתפתח לאחר חבלת ראש.

במידה וכאב הראש של ילדך אינו עונה לתיאורים אלה, ככל הנראה הוא ראשוני ולא משני לבעיה בריאותית אחרת.




מהן הסיבות השכיחות לכאבי ראש בילדים?

שתי הסיבות העיקריות לכאבי ראש ראשונים בילדים הן מיגרנות או כאבי ראש שמקורם במתח ולחץ:


כאב ראש הנובעים ממתח או לחץ

כאב המופיע בעיקר בהקשר של מצבים המעלים את המתח ומוקל בזמנים רגועים (חופשות ארוכות). הוא יכול להופיע גם מידי יום במידה והמצב הלחוץ הוא מתמשך, למשל קשיים חברתיים או לימודיים. כאב הראש לא מלווה בהרגשה כללית רעה או בחילות, אך לעתים ישנה רגישות לאור. כאב הראש מוקל על ידי הסרת גורם הלחץ.

קראו עוד: חרדה אצל ילדים - מתי מדובר בפחד סביר ומתי יש בעית חרדה?

מיגרנה

מיגרנה זהו כאב ראש שמקורו בפעילות מוחית חריגה שמובילה בסופו של דבר להרחבה של כלי הדם ברקמות שעוטפות המח, שמתבטאת בכאב. כאב הראש במיגרנה מלווה בהרגשה כללית רעה שפעמים רבות מחייבת מנוחה, לצד תחושה של בחילה והקאות ו/או רגישות יתר לגירויים חיצונים כאור, רעש או ריח. פעמים רבות הילד הצעיר יהיה חסר תיאבון ויבקש לנוח בחדר שקט וחשוך. 

מיגרנה יכולה להופיע כבר בגילאי 4-5 שנים, אך נפוצה יותר בקרב בנים עד גיל 10, ובבנות מגיל 10 ומעלה (בדומה לאוכלוסיה הבוגרת). במקרים רבים ילדים בוגרים יכולים לתאר הרגשה כללית רעה שמקדימה את הופעת כאב הראש והים יכולים לנבא שכאב הראש עומד להופיע. בכ-20% מהמקרים הילדים מספרים על שינויים בראייה, כגון נקודות אור או טשטוש ראיה, ובמקרים נדירים יותר הם מתלוננים על שינויים תחושתיים כנימול בידיים. 


כיצד ניתן להבדיל בין כאבי הראש השונים?

העייפות והתחושה הכללית הרעה, שלעתים מלווה בבחילות, היא אחד מהתסמינים שמגדירים מיגרנה, והיא הסימן המבחין הטוב ביותר בינה לבין כאב ראש ממקור של מתח. ככלל, הופעה של גירויים ויזואליים או תחושתיים שמקדימים את כאב הראש מכוונים למיגרנה. כאב ראש הנובע ממתח, לעומת זאת, עשוי להופיע בשכיחות גבוהה יותר בזמן בית הספר, בסיטואציות חברתיות מלחיצות או בשל אירועים שמעלים את המתח בחיי המשפחה.

מה עושים כשהילד סובל מכאבי ראש?

במידה וילדכם מתלונן על כאבי ראש לעתים קרובות יש לגשת לייעוץ אצל נוירולוג ילדים. הרופא המומחה ישאל את הילד וההורים בנוגע לתסמינים ויבצע בדיקה גופנית ונוירולוגית הכוללת בדיקת לחץ דם. כמו כן, יש לגשת לבדיקה של רופא עיניים. הדמייה מוחית תתבצע במידה ויש ממצאים חריגים בבדיקות או שהמהלך של כאב הראש חורג מהמהלך הצפוי של כאב ראשוני (חוסר תגובה לטיפול, מהלך ממושך, כאב חריג). 

מלבד בדיקות אלה, שמטרתן לאבחן את מקור הכאב, תינתן המלצה כללית הנוגעת לאורח חיים בריא שעשוי להקל על כאבי ראש - ואף לשמש כמניעה. 

אורח חיים בריא כולל את ההנחיות הבאות: 

•הקפדה על תזונה מאוזנת והסרת גורמים שיכולים לגרום לכאבי ראש (בעיקר מיגרנוטים) כגון שוקולד, גבינה צהובה, משקאות ממותקים ומזונות שמכילים מונוסודיום גלוטמאט.

•הקפדה על שינה איכותית (שעות שינה מספקות, שינה עמוקה וכדומה).

•הקפדה על שתיית מים בכמות הרצוייה ליום.

•הקפדה על פעילות ספורטיבית מתונה.

•הפחתה של חרדה ומתח 



כיצד מטפלים בכאבי ראש בילדים?

טיפול בכאבי ראש נעשה הן במישור הרגשי והן במישור התרופתי. הטיפול הרגשי נעשה על ידי פסיכולוג וכולל זיהוי של הסיבה למתח והטיפול הרגשי מכוון לטיפול בבעיה. 

טיפול תרופתי בכאב ראש על רקע של מתח, הוא לרוב על בסיס של תרופות נוגדות כאב כאקמול, נורופן או אופטלגין. אך חשוב להימנע מטיפול מתמשך יום-יומי משום שהוא יכול בפני עצמו להוביל לכאבי ראש.

במקרה של מיגרנה יש לטפל במספר מישורים:

בדומה לכאב ראש ממקור של מתח, ניתן לטפל בילד באמצעות תרופות נוגדות כאב. חשוב שתרופות אלה ינתנו בשלב מוקדם של התפתחות כאב הראש. הטיפול בשלב מוקדם מונע את התפתחות כאב הראש המיגרנוטי, טיפול בשלב שבו כאב הראש בשיאו הוא במקרים רבים אינו יעיל. 

במידה והטיפול בתרופות נוגדות נכשל, בילדים מעל גיל 12 ניתן להשתמש בקבוצת תרופות ממשפחת הטריפטנים. התרופות ממשפחה זו (לדוגמא: זומיג או בשמו הגנרי Zolmitriptan) מפעילה את המערכת הסרוטונרגית בגוף (אחת מהמערכות המרכזיות של מוליכים עצביים בגוף), וכן מכווצת את כלי הדם ברקמות שעוטפות את המוח ובכך מפחיתות את הכאב. יש להימנע מטיפול בתרופות אלה במידה ונוטלים גלולות למניעת הריון במקביל. ככלל, בקרב נערות הסובלות ממיגרנות יש להימנע מנטילת גלולות משולבות של אסטרוגן ופרוגסטרון ולהיוועץ הגינקולוג בטרם התחלת טיפול.

קראו עוד: מהו אמצעי המניעה שהכי מתאים לצעירות?

במידה והמיגרנה מלווה בבחילות יש לשלב טיפול מוקדם נוגד בחילות והקאות כגון זופרן (Ondansteron) או טרבמין (Dimenhydrinate). אם המיגרנה פוגעת משמעותית באיכות החיים של הילד יש לבצע טיפול מניעתי באמצעות תרופות. הקבוצה הראשונה הן תרופות נוגדות דכאון כתרופות טריציקרקליות שממלאות את תפקידן על ידי חסימת הספיגה בחזרה של הסרטונין והשפעה על כיווץ כלי הדם, וכן בתרופות חוסמות של הרצפטור הבטא-אדרנרגי כפרופנולול (עלולות לגרום לתחושה של עייפות ולירידה בלחץ הדם). הקבוצה האחרונה הן תרופות אנטי-אפילפטיות כגון טופירמאט או דפלפט, אשר עשויות לגרום לשינויים התנהגותיים קלים או לתחושה של האטה בתהליכי החשיבה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"וואווו! יצאנו מהביקור המומות ולא הפסקנו לדבר עליה. רופאה שהיא לפני הכל אדם ערכי ומרגש. רופאה שרואה מעבר לבעיה הרפואית. מקצועית. אכפתית. הקדישה לנו מזמנה בלי להסתכל על השעון. קשובה. אכפתית. מומלצת בחום. הלוואי וכל הרופאים ינהגו דומה. מודל לחיקוי!"
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ראש ומיגרנה

בניהולו של פרופ' שלומית יוסט-כץ
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו