דלג לתוכן

שיעור מקרי האיידס בקרב הקהילה הגאה – במגמת ירידה

המאבק באיידס נושא פירות: על פי נתונים מעודכנים שפרסם משרד הבריאות, חלה ירידה באחוז ההידבקויות בקהילה הגאה. מדוע אם כך, מנכ"ל הועד למלחמה באיידס טוען שזו רק יריית הפתיחה, מה כוללת התוכנית הלאומית ומדוע הטיפול המונע טרם נכנס לשימוש בשוק הישראלי? סקירה לרגל יום האיידס הבינלאומי

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/11/2016
3 דקות קריאה

לרגל יום האיידס הבינלאומי שחל היום (1/12), משרד הבריאות בישר כי בשנת 2015 חלה ירידה משמעותית בכמות הגברים המקיימים יחסי מין עם גברים (MSM) שדווחו לראשונה כנשאי HIV בישראל. הירידה ההדרגתית החלה לסירוגין משנת 2011, והיא עקבית משנת 2013. 

על פי הנתונים, חלה ירידה בכמות נשאי ה-HIV משיעור של 6.2 מקרים ל-100,000 גברים ישראלים בגילאי 15-64 בסוף שנת 2011 - לשיעור של 4.9 בסוף שנת 2015 (במספרים מוחלטים, מ-148 נשאים חדשים בשנת 2011 ל-125 בשנת 2015).

משרד הבריאות ביוזמה חדשה: תוכנית לאומית להפחתת ההדבקות בקהילה הגאה

שיעורי נשאות ה-HIV בישראל נמוכים מאשר רוב מדינות מערב אירופה בקרב הקהילה הגאה. עם זאת, לאחר שנים במהלכן משרד הבריאות הוביל התערבויות למניעת HIV בשיתוף עם ארגוני החברה האזרחית, הוא עדיין מצא לנכון להשיק ב-2013 תכנית לאומית מקיפה להתמודדות עם HIV בקהילה הגאה.

קראו עוד: איידס: הזן שתוקף חתולים יכול לפצח את זה שתוקף אנשים

התכנית הלאומית כוללת פתיחת מרכזי בידוק חדשים על-ידי הוועד למלחמה באיידס (בשיתוף משרד הבריאות), הגברת מספר הבדיקות וחלוקת קונדומים באתרי בילוי של הקהילה, ייצוג על ידי מתנדבים מתוך הקהילה, תמיכה בפעילויות של נוער להט"ב וקמפיינים הממוקדים בקהילה הגאה לרבות סרטונים ויראליים.

על מנת להמשיך ולעורר שיח בנושא ולהעלות את המודעות ברמה נוספת, יעלה היום לאוויר סרט שעוסק במניעת הדבקה ב-HIV בקהילה הגאה. סרט זה הינו השלישי בטרילוגיה שכללה את הסרטים "תפסיקו לללרלר, תתחילו לדבר" ו-"תפסיקו לללרלר, לכו להיבדק", אשר יחד זכו ליותר מ-600,000 צפיות. הסרט השלישי בסדרה הוא בסימן "אהבה היא לא אמצעי מניעה", כאשר המסר העולה ממנו הוא שבין אם מדובר על תחילתה של מערכת יחסים לפני שנבדקים, או 'יציאה מהשגרה' במהלך מערכת יחסים - חשוב להשתמש בקונדום ולשמור על עצמנו ועל בני זוגנו.


תפסיקו ללרלרר, תתחילו להשתמש באמצעי מניעה


"הירידה הנצפית מעודדת, אך צריך להמשיך את המאמצים"

"בשנים האחרונות שיתוף הפעולה בין משרד הבריאות לארגוני הקהילה הגאה והוועד למלחמה באיידס, לצד ההצהרה של ארגוני הקהילה שאיידס הוא בעיה משמעותית בקהילה, אפשרו התמודדות ואיגום משאבים שאנו רואים היום את פירותיהם הראשונים", מציין ד"ר דניאל שם טוב, מנהל המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות. "הירידה הנצפית מעודדת, אך צריך להמשיך את המאמצים האינטנסיביים על מנת להמשיך בהפחתת אחוזי ההדבקה בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, לרבות בחינת האפשרות להוסיף התערבות ביו-מדיקלית למניעת HIV, כגון הטיפול המונע לפני חשיפה ל-HIV המכונה PrEP.

קראו עוד: איידס - 30 שנות מחלה ומה השתנה?

ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הועד למלחמה באיידס, מספר כי לפני כשנה הועד פתח מרכז בדיקות חדש לקהילה הגאה בדרום תל-אביב, ובקרוב יפתח מרכז דומה ב"בית הקהילות" בחיפה. זאת על מנת שכל גבר מהקהילה הגאה ייבדק באופן שגרתי, במטרה להוריד את שיעור נשאות ה-HIV באוכלוסייה זו. "כולי תקווה שבקרוב ייכנס לישראל גם הטיפול המונע לפני חשיפה, PrEP, כדי להוריד את מספר הנשאים בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים אף יותר", הוא מוסיף.

למרות ההתקדמות בנושא – עדיין אין סביבו שיח בריא 

"מין ומיניות הם עדיין טאבו בחברה שלנו. גם בקהילה הגאה בוודאי אצל בני נוער זה לא נושא שבהכרח יש סביבו שיח פתוח ובריא, ולעתים בדיוק להפך", טוענות מנדי מיכאלי ורן לייבל, מנכ"ליות שותפות איגי-ארגון הנוער הגאה ומספרות: "בשלוש השנים האחרונות במסגרת פרויקט משותף עם הועד למלחמה באיידס ועם המחלקת לשחפת ואיידס במשרד הבריאות, הרחבנו והעמקנו את השיח בנוגע למיניות בריאה על כל המורכבויות שבה, בעזרתם של מאות מתנדבי איגי, ואלפי החניכים והחניכות בקבוצות הנוער והצעירים ברחבי הארץ. אנו מרגישות שלנוער שמשתתף כיום בפעילויות יש הרבה יותר ידע, רצון ויכולת לקיים שיח פתוח וכנה בנושא. לאור התוצאות שנצפות גם בנתוני הבדיקות - נמשיך בעבודה החינוכית לצמצום מקסימלי של הידבקויות ובעזרת השותפות והתקציבים החשובים שיש בהם צורך הולך ומתרחב משנה לשנה, נגיע לכמה שיותר נוער וצעירים בשנים הבאות ".

לדברי אוהד חיזקי, מנכ"ל אגודת הלהט"ב, המאבק באיידס היה ונותר בליבה הפועם של הקהילה הגאה ברחבי העולם: "זכרון קורבנות הנגיף עומד במרכזן של קהילות רבות והשלכותיו עוד מעצבות את התרבות הקהילתית. פירות המאבק הביאו את החיוביים ל-HIV לחזור לחיקינו בחיים מלאים, אך עם תופעות לוואי בריאותיות וחברתיות קשות. בידיה של ממשלת ישראל יש את היכולת לפעול על מנת למנוע את הדבקתם של אזרחיה ותושביה, ולסייע לקהילה הגאה במאבקה לחיים ובריאות. האגודה תסייע לוועד למלחמה באיידס ולשאר הארגונים במאמצים להגביר את המודעות לשימוש באמצעי מניעה, לזרז את הכנסתו של ה-PrEP לסל הבריאות ולעודד קיום בדיקות דם שגרתיות", הוא מסכם.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 23 חוות דעת )
"מקצועי ונעים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ביטוחי בריאות וסיעוד

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו