דלג לתוכן

ניתוח משמר שד: למי הוא מתאים?

סרטן השד הינה המחלה הממאירה הנפוצה ביותר בקרב נשים. בעבר, הפתרון הגורף לה היה כריתה מלאה, אשר הסירה את התאים הפגועים, אך גרמה לנזק פיזי ונפשי ניכר. משכך, כיום ישנה מגמה לביצוע כריתה חלקית לצורך המלחמה בסרטן. כיצד היא מתבצעת ולמי מתאימה? מומחה מסביר

מאת: פרופ' משה פפא
תאריך פרסום: 11/12/2016
2 דקות קריאה
פרופ' משה פפא בשיתוף עם פרופ' משה פפא i מומחה לכירורגיה כללית ואונקולוגית

סרטן השד נחשב לגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב נשים. אישה אחת מכל שמונה, צפויה ללקות במחלה. בעבר הטיפול המרכזי היה ניתוח לכריתת שד, מטרתו הייתה לרפא את האזור הנגוע ולמנוע את התפשטות המחלה. למעשה, עד לאמצע שנות ה-70 כל מקרה של סרטן השד טופל באסטרטגיית כריתה מוחלטת. בעשורים שחלפו, עם פרסום מחקרים רבים והתנסות פרקטית ענפה, הובן כי בפעמים רבות הליך שימור שד זהה בתוצאותיו לכריתת שד. מהו ניתוח השימור ולמי הוא מתאים? צפו בד"ר משה פפא מסביר.


מהו הליך שימור שד?

למעשה, הליך זה נועד לשמור על המבנה הטבעי של השד. במסגרתו, מתבצעת כריתת שד חלקית זאת כדי להסיר את הגידול מהאזור, ולשמר את הרקמה התקינה ככל האפשר. הכריתה החלקית מלווה בטיפול משלים בקרינה. גם בזירת ההקרנות התרחשו תמורות קיצוניות בשנים האחרונות. זמן ההקרנות הצטמצם ובמקרים מסוימים ניתן לשלב את השיטה בניתוח הראשוני להסרת הגידול.




סרטן השד נחשב לגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב נשים


מי נחשבת כמועמדת טובה לניתוח השימור?

ישנם מספר קריטריונים שעל פיהם תוכרע האסטרטגיה לטיפול בגידול. כך לדוגמה, גידולים המשתרעים על פני שטח פנים רחב יטופלו לרוב על ידי כריתה מלאה. בנוסף, גם במקרים בהם מתפתחים גידולים גדולים יחסית בשד קטן תיבחר הגישה הראדיקלית. גם גידולים חוזרים המופיעים אחר קרינה לרוב יוסרו גם הם בעזרת אלטרנטיבה זו, זאת בשל כמות קרינה מוגבלת אליה ניתן להיחשף. נשים נשאיות המעוניינות גם במניעת המחלה יטופלו גם הן באמצעות כריתה מלאה.



קראו עוד: אחת ולתמיד: מה הקשר בין נטילת הורמונים לסרטן השד?



חשוב לציין כי גם בבחירה בשיטה זו ישנו ניסיון לגרום לנזק מינימלי. קיימת נטייה לביצוע כריתת שד ושחזור מידי תוך כדי הניתוח ובמהלכו מנסים לשמר עד כמה שאפשר את השד בצורתו המקורית, זאת כדיי לגרום לנזק מינימלי, הן בפן הנפשי, הפיזי והאסתטי לחולה. 

כיום, עקב המודעות הגבוהה לגילוי מוקדם של הסרטן, בכ-70% מהמקרים בהם מתגלה הסרטן בשלביו הראשונים, ניתן לבצע שימור שד ואף קרינה תוך ניתוחים. כמו כן, בקרב נשים בגילי 55 ומעלה עם גידולים קטנים בעלי מאפיינים טובים, ניתן יהיה לבצע קרינה תוך ניתוחית וכל לחסוך את ההקרנות שלאחר הפעולה הכירורגית. חשוב לציין כי לא כל אישה מתאימה לקרינה לאחר ניתוח וכמובן שלא להקרנות המבוצעות במהלכו. כבכל הליך רפואי, כל החלטה מתבצעת תוך דיון עם הצוות הרפואי והחולה.

 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איילת שי
ד"ר איילת שי אונקולוגיה
מנהלת יחידת סרטן השד באגף האונקולוגי, רמב"ם
ד"ר שרון פלס
ד"ר שרון פלס אונקולוגיה
מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במערך האונקולוגי באיכילוב
 מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה
מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' משה פפא

שאלות מתוך פורום סרטן השד

בניהולו של ד"ר נעה אפרת בן ברוך
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו