דלג לתוכן

אחת משלוש נשים סובלת: מהם הגורמים למחלת האוסטופורוזיס?

אוסטופורוזיס, דלדול עצם, הינה מחלה שכיחה בה הופכות העצמות לשבריריות ועלולות להישבר עקב כל חבלה קלה. זוהי מחלה נפוצה ואחת מכל 3 נשים צפויה לסבול ממנה. מהם הגורמים לה והאם נשים נמצאות בקבוצת סיכון? כל התשובות

מאת: ד"ר עדווי פיאד, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 22/01/2017
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

מחלת האוסטיאופורוזיס ("דלדול עצם") היא מחלת עצם נפוצה ביותר, האופיינית לנשים בגיל מתקדם, אך יכולה לפגוע בשני המינים וגם באנשים צעירים. המחלה באה לידי ביטוי בהתדלדלות עצמות השלד, תוך ירידה בצפיפות ובמסה שלהם. אם הידלדלות העצם אינה מטופלת, עצמות השלד נעשות שבריריות, וכך עלולות להישבר עם כל חבלה קלה או ללא חבלה כלל. מצב זה עלול לגרום לכאבים קשים, להביא לנכות קבועה ובמקרים מסוימים לסיכונים נוספים. במה מתאפיינת המחלה, מהן הפגיעות שעלולות להיווצר בעקבותיה ומהם הגורמים לה? כתבה ראשונה בסדרה.

מהי מחלת האוסטיאופורוזיס?

אוסטיאופורוזיס הינה מחלה מטבולית של העצמות, בה פוחתת דחיסות המינרלים בחלק מעצמות השלד, עד אשר הוא אינו מסוגל לעמוד בעומס הנגרם על ידי עמידה, הליכה או חבלה קלה ונוצרים שברים בחוליות עמוד השדרה, בצוואר הירך ובאמה. אצל כל אחד מאתנו, העצמות בגוף מגיעות לצפיפותן המקסימלית בתום תהליך הגדילה וההתבגרות. עד שנות ה-30 לחיים העצם מגיעה למסה הסופית שלה. לאחר מכן מתחיל תהליך איבוד עצם, המתרחש בהדרגה, כאשר השלד מאבד כ- 1% בשנה מכמות העצם. עם הירידה במסה ובצפיפות העצם, נפגע למעשה המבנה שלה. 


עצמות הלוקות במחלת דלדול העצם נחלשות מאוד, עד למצב בו הן נעשות שבריריות, ובתוך כך עלולות להישבר כתוצאה מטראומה קלה יחסית ולעיתים אף ללא טראומה כלל. 

מהן הפגיעות המרכזיות אשר עלולות להיווצר בעקבותיה?

שברים אלה נוצרים בעצמות המדולדלות שאופייני באזורים ספציפיים בשלד, כשהשכיחים והמרכזיים בהם הינם אזור הירך, שורש כף היד וגופי החוליות. עצמות השלד מתדלדלות בשל שני מנגנונים מקבילים הפועלים בגוף בשל גורמים מגוונים; מנגנון אחד הוא מנגנון הפוגע בייצור התאים האוסטאובלסטים, שהינם תאים בוני עצם, ובמקביל, מנגנון שני, המגביר את הייצור והפעילות של התאים האוסטאוקלסטים- תאים הורסי עצם. 




 


מהם הגורמים למחלת האוסטיאופורוזיס?

ישנם מספר גורמים שעשויים להביא להתהוותה של מחלת האוסטיאופורוזיס

גיל

יצירה של שחיקה טבעית של העצמות וירידה טבעית במסת העצם, תוך פגיעה ברקמות הצפופות והספוגיות של העצם. 

מין

מחלה זו אופיינית יותר בקרב נשים בשל הפעילות ההורמונלית בגופן, כאשר ידוע שלהורמון אסטרוגן השפעה משמעותית על העצם, ולכן עם הפסקת הווסת מתגבר הסיכון לאוסטיאופורוזיס. 


אורח חיים

היעדר פעילות גופנית, עישון, תזונה לקויה, צריכת אלכוהול, רזון מוגבר, צריכה דלה של סידן, ויטמין D וויטמין K וצריכה מופרזת של ויטמין A, כל אלה עשויים להביא להתפתחות של אוסטיאופורוזיס.

שימוש בתרופות

 תרופות מסוימות, ובעיקר תרופות סטרואידיות עלולות לפגוע בעצמות ולגרום לירידה במסה ובצפיפות שלהן, בשל פגיעה בתפקוד תאים בוני עצם.

נטייה תורשתית ומחלות רקע

 תחלואה בדלקת מפרקים שיגרונית, מחלות כבד, מחלת ריאות חסימתית כרונית, פעילות יתר של בלוטות התריס, אי-ספיקת כליות כרונית ועוד, הן מחלות שעלולות לגרום לאוסטיאופורוזיס משנית.

כל אלה גורמים לפגיעה איטית ובלתי הפיכה בבריאות העצמות, שהיא לרוב שקטה ונטולת תסמינים ברורים, עד להופעת שבר החושף את קיומה. כמו ברוב המחלות, גם גילוי מוקדם של מחלת האוסטאופורוזיס הוא חשוב ביותר ורצוי לאתרה בטרם נגרם נזק לעצמות ובוודאי לפני שהתרחש שבר אוסטאופורוטי. 


הכותב הוא מומחה בכיר לאנדוקרינולוגיה, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז הרפואי זיו, צפת. 

הכתבה בשיתוף ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ.  עוד על המיזם: www.doctorschanneltube.org


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מקצועית, רגישה וסבלנית."
פרופ' יאיר ליאל
פרופ' יאיר ליאל פנימית
מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה בבית החולים סורוקה
 מד-בלנס מרכז לטיפול במחלות מטבוליות וכאבים
מד-בלנס מרכז לטיפול במחלות מטבוליות וכאבים רפואת כאב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניתוחי עמוד שדרה ובעיות גב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו