דלג לתוכן

מתי בדיקת דם עשויה להחליף בדיקת מי שפיר? המדריך המלא

בדיקת מי שפיר, מאבחנת מומים רבים בעובר, ביניהם תסמונת דאון. למרות היותה מדויקת מאוד, היא כרוכה בסיכון מסוים. האם כל אחת חייבת לבצעה ומהי הבדיקה האלטרנטיבית? כל התשובות

מאת: ד"ר ישראל הנדלר
תאריך פרסום: 02/02/2017
2 דקות קריאה
כתבת וידאו
ד"ר ישראל הנדלר בשיתוף עם ד"ר ישראל הנדלר i מומחה להיריון בסיכון,דיקור מי שפיר

בדיקת מי שפיר הינה הליך רפואי, אשר מתבצע לצורך זיהוי מומים שונים שעשויים להתפתח בעובר במהלך ההריון. במסגרתה שואבים כמות קטנה ממי השפיר הנמצאים ברחם האם כדי לזהות את החומר הגנטי של העובר ולהעריך את ההסתברות לקיומן של מחלות רבות. למעשה, מדובר בבדיקה אבחנתית שבאמצעותה ניתן לאתר מומים שונים בוודאות הקרובה ל-100%.

הבדיקה מתבצעת בעזרת אולטרסאונד, המשמש כדי לאתר את מיקום העובר ולמנוע את הפגיעה בו. במהלכה שואבים את נוזל מי השפיר באמצעות מחט. רמת הכאב הינה נמוכה מאוד, ותשתווה לרוב לדקירה המורגשת במהלך בדיקת דם שגרתית. זמן ההחלמה מבדיקה זו הוא כיומיים, שבמהלכם יש להימנע מפעילות מרובה כדי לאפשר את סגירת השקיק שבתוכו מצוי העובר. לאחר תקופה זו ניתן לחזור לפעילות מתונה. 

בדיקת מי השפיר אמנם מועילה ומספקת מידע רב אודות בעיות שונות שעלולות להתפתח בעובר, אך היא כרוכה בסיכון מסוים ועשויה לגרום לפגיעה בעובר, לזיהום או לירידת מים מוקדמת. האם כל אחת חייבת לבצע בדיקת מי שפיר ומהי בדיקת הדם שעשויה להחליפה? צפו בד"ר ישראל הנדלר מסביר.

 

האם כל אחת חייבת לבצע בדיקת מי שפיר?

בדיקת מי שפיר אמנם מספקת תמונת מצב מדויקת בנוגע להתפתחות העובר, מאידך היא כרוכה בסיכון מסוים. על כן במקרים בהם ההריון אינו מוגדר כמצוי בסיכון גבוה לבעיות גנטיות, מומלץ להימנע מבדיקת מי השפיר. במצבים בהם קיים צורך בביצוע דיקור מי השפיר, יש לבצע את הבדיקה אצל רופא המתמחה בתחום. 



מהי בדיקת הדם האלטרנטיבית לדיקור מי השפיר?

בדיקת דם שנקראת גם NIPT, בדיקה זו אמנם לא נחשבת לבדיקה אבחנתית, בדומה לבדיקת מי שפיר, אך במצבים בהם רמת הסיכון לבעיות גנטיות היא נמוכה בדיקת צפי זו תשרת את המטרה ותספק לבני הזוג וודאות רבה יותר לגבי הליך ההריון.


בדיקת הדם, שנקראת גם NIPT, משמשת לזיהוי הדנ"א של העובר וכתוצאה מכך גם לאבחון רמת הסיכון למחלות שונות כמו תסמונת דאון. בדיקה זו אמנם לא נחשבת לבדיקה אבחנתית, בדומה לבדיקת מי שפיר, אך במצבים בהם רמת הסיכון לבעיות גנטיות היא נמוכה בדיקת צפי זו תשרת את המטרה ותספק לבני הזוג וודאות רבה יותר לגבי הליך ההריון.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אביטל גלאובך
ד"ר אביטל גלאובך יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ישראל הנדלר

שאלות מתוך פורום אולטרסאונד - הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו