דלג לתוכן

כדאי שתכירו: הטיפול החדשני לתיקון פלטפוס

פלטפוס הינו מצב שכיח בו כף הרגל מצויה במנח ישר ומצויה כולה במגע עם הקרקע. התופעה הנפוצה עשויה לגרום לכאבים בביצוע פעולות שגרתיות כמו עמידה, הליכה וריצה. כיצד מאבחנים ומהו האביזר שעשוי לתקן את הפלטפוס? כל התשובות

מאת: ברק אורטופדיה
תאריך פרסום: 05/02/2017
3 דקות קריאה

כף הרגל הינה איבר מורכב אשר מכיל עצמות, מפרקים, גידים, רצועות ושרירים רבים שמטרתם להתאים את הרגל לדריכה והליכה על גבי משטחים שונים. בכף הרגל קיימות שלוש קשתות: פנימית, חיצונית ורוחבית, המשמשות כבולמות זעזועים ומאפשרות חלוקת עומס שווה בין העצמות והמפרקים בכף הרגל. במקרים מסוימים, הקשת האורכית פנימית של כף הרגל הופכת שטוחה, מסיבות נרכשות או גנטיות וכך נגרם מצב בו כף הרגל כולה באה במגע עם הקרקע. כיצד נוצר פלטפוס, מהן ההשלכות וכיצד מטפלים? מומחה מסביר.

כיצד נוצר פלטפוס?

פלטפוס הינו מצב בו הקשת האורכית פנימית, נמצאת במנח ישר לכיוון הרצפה. למעשה, תפקידה של קשת זו הינו לשמור על גמישות כף הרגל ולחלק את משקל הגוף בצורה שווה על פני עצמות כף הרגל. במקרה של רגל ישרה (פלטפוס) העצמות אשר נמצאות באזור הפנימי של כף הרגל אינן עומדות במקביל אחת לשנייה (בדומה למיקומן במצב תקין), אלא מצויות בזווית האחת לשנייה. כתוצאה מהפלטפוס, נוצר  לחץ גדול על הסחוס אשר נמצא בין העצמות וכתוצאה מכך נגרמת שחיקה משמעותית. התופעה מחוללת שרשרת שינויים בתפקוד מפרקי הגפה התחתונה, האגן והגב. 




כתוצאה מהפלטפוס נוצר לחץ גדול על הסחוס אשר נמצא בין העצמות ונגרמת שחיקה משמעותית באזור 




האם מדובר בתופעה מולדת או נרכשת?

בדומה לנתונים פיזיולוגים רבים, גם מנח כף הרגל הינו תוצר של תורשה גנטית. ההערכה העדכנית היא כי מקורם של מרבית מקרי הפלטפוס תורשתי, ואף במקרים מסוימים ניתן לראות כי מספר בני משפחה סובלים מהתופעה. בנוסף, במצבים בהם קיימת חולשה מבנית תורשתית, עשוי להתהוות פלטפוס בשל הפעלת עומס על כף הרגל. מאידך, לעתים קריסת הרגל פנימה עשויה להתרחש כתוצאה מפציעה מסוימת, כמו שבר בקרסול. 



כיצד מאבחנים פלטפוס?

אבחנת הרגל השטוחה מבצעת בעזרת בדיקה פיזית פשוטה שבמהלכה בוחן הרופא את כף הרגל ואת אופן ההליכה והעמידה, במטרה לזיהוי קריסת הקשת בפנים כף הרגל.



קראו עוד: סובלים מדורבן בעקב? הכירו את שיטת הטיפול החדשה והיעילה

מהן ההשלכות הפיזיות של הפלטפוס? 

לרוב יופיעו כאבים באזור עצמות כף הרגל הפנימית במצבי הליכה או עמידה, בביצוע פעולות ספורטיביות ועוד. כמו כן, עשויה להתפתח נפיחות באזור כף הרגל והקרסול. בנוסף, הפלטפוס עלול לגרום לבעיות אורתופדיות ארוכות טווח או להחמרת מצבים קיימים ולהקרנה על מערכות שונות כמו מערכת השלד, בשל חלוקה לא שווה של העומס על כף הרגל. 



כיצד ניתן לטפל בפלטפוס?

קיימים טיפולים רבים שמטרתם לספק הקלה הדרגתית על הכאב הנוצר כתוצאה מהפלטפוס. כך לדוגמה, פיזיותרפיה נועדה לשפר את היציבה, לחזק את שרירי כף הרגל השוק, הברך והירך. מאידך, טיפול זה הינו תומך ולא מתקן, ועל כן תועלתו תהיה זמנית ולא תגרום להפסקת השחיקה בין העצמות. בנוסף, קיימים טיפולים נוספים הבנויים על סוגים שונים של מדרסים. האחרונים משמשים בעיקר לנוחיות ורכות בזמן הליכה, אך הם אינם מתקנים ומיישרים את מבנה הפטלפוס.

מהו הטיפול החדשני לתיקון ויישור הפלטפוס?

ההמצאה שנועדה לתקן את המצב הקיים של הפלטפוס הינו תומך קרסול. מדרס חדשני, השונה בבסיסו מהמדרסים הרגילים. תומך הקרסול מיוצר בהתאמה אישית ומספק תמיכה חיצונית לכף הרגל לצורך תיקון ויישור הפלטפוס. מטרתו העיקרית הינה לתקן את מנח העצמות הקיים, לבטל את הכאבים האזוריים ולמנוע את השחיקה המתמשכת כבר מהצעד הראשון. בנוסף, תומך הקרסול מבטל את הכאבים המתהווים בפטישון החיצוני (העצם הבולטת בחלקה החיצוני של כף הרגל) כתוצאה מהפלטפוס. 

תומך הקרסול, מיוצר בהתאמה אישית ומותאם לכל הגילאים. בקרב ילדים, הוא ישמש לרוב כטיפול מניעתי ובמבוגרים, יותאם כדי לבטל את הכאבים הקיימים ולמנוע את החמרת הבעיה. למעשה, ניתן להבחין בשינוי חיצוני במנח כף הרגל כבר מתחילת השימוש באביזר התומך. כמו כן גם ההקלה בכאב תורגש באופן מידי.



האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר צור בן חיים
ד"ר צור בן חיים אורתופדיה
אורתופד, מומחה בהחלפות ברכיים וירכיים, פציעות ברך ושחזור רצועות
ד"ר תומר כהן
ד"ר תומר כהן אורתופדיה
מומחה בכירורגיה אורתופדית עם התמחות על בפציעות ספורט וברכיים
ד"ר שאדי סעדיה
ד"ר שאדי סעדיה אורתופדיה
רופא בכיר, יחידת ברך וארטרוסקופיות, בי"ח רמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ברכיים וכאבים בכף הרגל

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו