דלג לתוכן

כמה סויה באמת מותר לצרוך מדי יום? בדקנו

היא מלאה בחלבון ובסידן, ונהדרת כנשנוש בריא. אך יש שיגידו שהיא עלולה לגרום להתפתחות מינית מוקדמת ואף לעודד סרטן. אז עשינו סדר ובדקנו: האם תדמיתה השלילית מוצדקת ומהם מוצרי הסויה המומלצים?

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/04/2017
3 דקות קריאה

רבות דובר אודות הסויה ותרומתה השנויה במחלוקת לבריאות. מחקרים שונים שבוצעו בעבר הציגו נתונים סותרים בדבר השפעתה השלילית על הגוף לעומת אחרים שהסיקו את ההפך מכך. לכבוד פסח, החלטנו לעשות סדר ולבדוק: מה אומרים המחקרים האחרונים? כמה סויה מומלץ לצרוך ביום והאם מומלץ לכלול אותה גם בתפריט הילדים? מיה בן אפריים, דיאטנית קלינית ומומחית להרזיה וירידה במשקל עונה על כל השאלות.  

"ככל הנראה, הסויה אינה מעודדת התפתחות מינית ואינה גורמת לסרטן"

לפי אחת הטענות היותר מוכרות לגבי הסויה, בנות הניזונות ממנה באופן קבוע עלולות להתפתח מוקדם ובנוסף, צריכתה עלולה לעודד סוגי סרטן מסוימים. 


 "למרות יחסי הציבור השליליים להם זכתה הסויה, כנראה שאין סיבה לדאגה. לגבי הטענה שהיא עלולה לעודד התפתחות מינית מוקדמת, למעשה אין מחקרים חד משמעיים המצביעים על כך ששימוש בה עלול לגרום לכך. יתרה מזאת, נראה כי צעירות שצרכו כמויות גדולות של חלבון סויה היו בעלות סיכון מופחת בכ- 60% ללקות בסרטן שד טרם גיל המעבר, בהשוואה לאחרות שצרכו מעט סויה", מסבירה בן אפריים.  "גם הקשר בין צריכתה לבין העלאת הסיכון לפתח סוגי סרטן שונים לא הוכח באופן ברור. בשנים האחרונות אף הועלתה השערה כי בעקיפין, השימוש בסויה עלול להפחית סיכון לסרטן השד. ואמנם מחקרים אלה טרם הניבו תוצאות חד משמעיות בנושא. בנוסף, לאחרונה פורסמו מחקרים המוכיחים כי הסויה מגנה מפני סוג ספציפי של סרטן, ואף נראה היה במחקר ספציפי כי נשים הצורכות סויה באופן קבוע הראו סיכון נמוך ב 35% מאשר נשים אחרות לפתח סרטן ריאות. עוד הראה המחקר שככל שכמות הסויה גדולה יותר ( 30 גרם טופו ומעלה) , כך גם ההגנה משמעותית יותר. לכן, ניתן לייחס לסויה בעיקר אפקטים חיוביים. מדובר במרכיב מזון בריא וחשוב, אשר מספק הגנה מפני מחלות שונות".


 


למרות יחסי יחסי הציבור השליליים להם זכתה הסויה, היא אינה מעודדת התפתחות מינית מוקדמת ואף עשויה להפחית סיכון לסרטן

האם בכל זאת כדאי להגביל את השימוש בה?

"למרות האמור, בהחלט הייתי ממליצה להגביל אותו. הסיבה העיקרית לכך, נובעת מהעובדה שהגוף שלנו זקוק לסוגי חלבון ולחומצות אמינו שונות כדי לגדול ולפתח תאים חדשים בגוף. סיבה נוספת היא כמות הנתרן שעלולה להתחבא במנות המכילות סויה, שלעיתים קרובות עוברת את המידה המומלצת. 


בנוסף, חשוב לציין שעל אף התכונות החיוביות שמייחסים לסויה, עדיין אין מספיק מחקרים מדויקים שמדברים על הבעיות שעלולות להיווצר כתוצאה משימוש בה.

קראו עוד: שמן אבוקדו טוב לטיגון? בדקו כמה אתם יודעים על שמנים 

ומעבר לכל זה, חשוב לזכור שמדובר בקטנייה, שחלק מהאנשים עלולים לפתח כלפיה רגישות כתוצאה מאכילה מופרזת, ואי לכך לסבול מגזים, מנפיחות ומתחושת אי נוחות בקיבה. לכן חשוב לבחון כיצד הגוף מגיב לאכילתה ולפעול בהתאם.

גם כשמדובר בילדים, חשוב לגוון, ולא כדאי להגזים בצריכה, בדיוק כפי שלא מומלץ להגזים בצריכת מוצרי חלב. כמו כן, חשוב שהתפריט שלהם יכלול ויטמינים מסוג B  וברזל, גם באמצעות מזונות אחרים כגון בשר ודגים.

אז כמה סויה מומלץ לצרוך ביום?

בן אפריים מסבירה שאין הנחיות חד משמעיות, ובכל מקרה מומלץ להגביל את השימוש בה לחצי כוס חלב סויה ביום ולמוצר המכיל סויה אחת ליומיים. בנוסף, היא ממליצה לגוון בין סוגי המזונות והמוצרים המכילים אותה כדי לאפשר לגוף להרוויח ערכי תזונה שונים מכל מוצר.



האם אורגני בריא יותר?

"אין כל הוכחה לכך שמוצר סויה אורגני עדיף מבחינה בריאותית על מוצר רגיל ולכן העניין תלוי בהעדפה אישית בלבד".



קראו עוד: אורז מלא או שיבולת שועל? בדקנו איזה מהדגנים הכי בריאים



על מה חשוב להקפיד כשקונים מוצר סויה?

"מומלץ לבחון את הכתוב על גבי האריזה ולהסתכל על כמות החלבון שהטופו או תחליף החלבון מכיל - מעל 8 גרם ל 100 גרם זו כמות חיונית וטובה". 



מחלב סויה ועד טופו: איזה מוצר הכי בריא?

על מדפי הסופר ניתן למצוא שפע של מוצרי סויה, אבל מה באמת הכי בריא ומה פחות? בן אפריים מפרטת:

1. אדממה

 מדובר בתחליף מצוין לכל קטנייה אחרת המכילה חלבון. הוא מומלץ גם לילדים ועדיף על כל נשנוש מלוח.

2. חלב סויה

תורם לירידה בכולסטרול, מצוין כתחליף לחלב עבור טבעוניים או רגישים ללקטוז, הודות לכמות הסידן הגבוהה שהוא מכיל.

3.  טופו

תחליף מצוין לחלבון מן החי, מעולה למעוניינים לשמור על המשקל.

4.  מעדן סויה

פחות מומלץ בשל כמות הסוכר שהוא מכיל בדרך כלל, העולה על כמות החלבון.

5. תחליפי הבשר המעובדים

תחליפים אלה לרוב מכילים כמות גבוהה של נתרן ושומן. מומלץ להציץ ברשימת הרכיבים שעל גבי האריזה בטרם הקנייה. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו