דלג לתוכן

בדיקות מיוחדות לגילוי סרטן בלוטת התריס

בדיקות מיוחדות לגילוי סרטן בלוטת התריס

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/05/2009
2 דקות קריאה


בדיקות הורמון בלוטת התריס הן בדיקות דם הבודקות את תקינות פעילותה של בלוטת התריס. בלוטת התריס מייצרת הורמונים המסדירים את אופן צריכת האנרגיה של הגוף.

בלוטת התריס היא בלוטה בצורת פרפר הממוקמת לפני קנה הנשימה שלכם, ממש מתחת לתיבת הקול. בלוטת התריס משתמשת ביוד מתוך המזון שלכם כדי לייצר שני הורמונים של בלוטת התריס, תירוקסנין (T4) ותרי יודו תירונין (T3). בלוטת התריס מאחסנת את ההורמונים שהיא מייצרת, ומשחררת אותם ככל שהם נחוצים. הורמונים של בלוטת התריס נחוצים לצורך התפתחות תקינה של המוח, במיוחד בשלוש השנים הראשונות לחיים. פיגור שכלי עלול להתרחש עם בלוטת התריס של התינוק אינה מייצרת די הורמוני בלוטת התריס (תת פעילות מולדת של בלוטת התריס). גם ילדים גדולים יותר זקוקים להורמוני בלוטת התריס בכדי לגדול ולהתפתח באופן תקין, ומבוגרים זקוקים להורמונים הללו כדי להסדיר את האופן בו גופם צורך אנרגיה (חילוף חומרים) כוח המשימה של השירות המניעתי בארה"ב ממליץ לבדוק את כל התינוקות החדשים לגילוי של תת-פעילות בלוטת התריס.

בדיקות דם להורמוני בלוטת התריס כוללים:

  • בדיקת תירוקסין כללית (T4). רוב התירוקסין (T4) בדם מחובר לחלבון המכונה גלובולין מאגד-תירוקסין. פחות מאחוז בודד מכלל התירוקסין אינו מחובר לחילבון זה. בדיקת תירוקסין כללית בודקת הן את התירקסין המחובר והן את החופשי. תירוקסין חופשי משפיע על תפקוד הרקמות בגוף, אולם תירוקסין מחובר אינו משפיע כך.

  • בדיקת תירוקסין חופשי (FT1 או FT4). תירוקסין חופשי (F4) ניתן למדוד באופן ישיר (FT4) או לחשב אותו לפי מדד התירוקסין החופשי (FT1). מדד ה-FT1 בודק כמה T4 קיים ביחס לגלובולין מאגד התירוקסין. מדד ה-FT1 יכול להודיע אם קיימות רמות חריגות של T4 בשל נוכחות רמות חריגות של הגלובולין מאגד התירוקסין.

  • תרי יודו תירונין (T3). רוב ה-T3 בגוף מחובר לגלובולין מאגד התירוקסין. פחות מאחוז בודד מכלל ה-T3 אינו מחובר. בדיקת דם של T3 בודקת תרי יודו תירונין מחובר וחופשי כאחד. ל-T3 יש השפעה רבה יותר על האופן בו הגוף צורך אנרגיה מאשר ל-T4, על אף שה-T3 קיים בגוף בדרך כלל בכמויות קטנות יותר מאשר ה-T4.

מדוע מבוצעת הבדיקה?

בדיקות להורמוני בלוטת התריס מבוצעות בכדי:

  • לגלות מה גורם לחריגה בבדיקת ההורמון מגרה בלוטת התריס (TSH)למידע נוסף, ראו הבדיקה הרפואית הורמון מגרה בלוטת התריס (TSH). זוהי הסיבה הנפוצה ביותר לביצוע בדיקת הרמוני בלוטת התריס.

  • לבדוק את מידעת היעילות של טיפול לסרטן בלוטת התריס. ערכי התרוקסין הכללי (T4) התרוקסין החופשי (FT4) ומדד התרוקסין החופשי (FT1) משמשים לרוב למעקב אחר טיפול במצב מולד של תת-פעילות בלוטת התריס.

  • לבדיקת תינוקות חדשים כדי לברר אם פעילות בלוטת התריס תקינה. מצב מולד המכונה תת-פעילות של בלוטת התריס עלול למנוע גדילה והתפתחות תקינות ולגרום לבעיות חמורות אחרות, כגון פיגור שכלי, אם אין מטפלים בה תוך זמן קצר לאחר הלידה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמיר שרעבי
ד"ר אמיר שרעבי ראומטולוגיה
4.8
( 6 חוות דעת )
"כעת מוקדם מדי לדון כיצד הטיפול עדיין בעוד שבוע"
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו