דלג לתוכן

כך תתמודדו עם סוכרת – ללא שימוש בתרופות

כ-450,000 ישראלים סובלים מסכרת סוג 2, המוגדרת כאחת המחלות המקושרות ביותר לאורח החיים המודרני. הנטורופתיה, שיטה טבעית שאינה מלווה בתופעות לוואי מתמודדת ביעילות עם המחלה הכרונית. כל הפרטים

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/04/2017
5 דקות קריאה

רובנו מכירים, ועדיין לא ממש מקפידים לבצע, את ההמלצות של ארגון הבריאות העולמי בכלל ושל משרד הבריאות הישראלי בפרט בכל הנוגע לתזונה בריאה. באופן כללי מומלץ לדבוק בדיאטה בעלת מאפיינים ים תיכוניים, הכוללת צריכה גבוהה של פירות וירקות, פחמימות מורכבות, בשר רזה ושילוב של מנות דג פעמיים עד לשלוש פעמים בשבוע. כעת, רגע אחרי חג הפסח וכמה שעות לאחר סיום חגיגות המימונה, הגיע הזמן לחשבון נפש שדן בכמות הפחמימות שרובנו אכלנו בזמן קצר, ועל ההשפעות שלהן על הבריאות. 

אחת מהמחלות שהכי מקושרות לאורח החיים המודרני, ובכללן צריכה מוגברת של פחמימות, היא סוכרת. מדובר כאן בעיקר על סוכרת מסוג 2 (סוכרת לא תלוית אינסולין, NIDDM) שנקראה בעבר "סוכרת מבוגרים" עד שיותר ויותר ילדים ובני נוער החלו לחלות בה כתוצאה מאורח החיים שכולל ישיבה ממושכת ותזונה עתירת קלוריות. למעשה, אין בסוכרת מסוג 2 בעיה בייצור האינסולין (כמו סוכרת מסוג 1 שהיא לרוב תורשתית) אלא "תנגודת לאינסולין", כלומר – תאי הגוף לא מצליחים "לזהות" את האינסולין, וכך הם לא קולטים אליהם מולקולות גלוקוז, שמצידו ממשיך להצטבר בדם. הבשורות הטובות הן שהתזונה היא גם המפתח להצלחה בהתמודדות עם מחלת הסוכרת, כשבחירה בתזונה בריאה מורידה את רמות הסוכר בדם ומפחיתה את שכיחות הסיבוכים המאוחרים.

קראו עוד:  חולים בסוכרת? כל מה שרציתם לדעת על היפוגליקמיה לילית 



פחמימות – דין זהה לכולן?

התזונה הים תיכונית הוכחה כמפחיתה משמעותית את הסיכוי ללקות בסוכרת ומחלות לב וכלי-דם נוספות. כמעט כל המדדים שמהווים גורמי סיכון, כמו רמות גבוהות של סוכר, שומנים ויתר לחץ דם – יכולים להיות מושפעים לטובה על ידי שינוי בתזונה והתאמתה לגיל, למצב הבריאותי ולאורח החיים הכולל. מאידך, תזונה מערבית המבוססת על מוצרי קמח לבן בשילוב שומנים צמחיים מוקשים, מלח וסוכר מהווה גורם סיכון משמעותי וארוך טווח למחלות רבות. 


צריך לזכור שבעוד שהמלצות משרד הבריאות הן לשילוב של 40-50% פחמימות בתזונה היומית לאדם בריא – חולי סוכרת צריכים לקבל ייעוץ אישי ומותאם, ובדרך כלל הם יצטרכו להוריד את כמות הפחמימות בתפריט. בנוסף, יש לקחת בחשבון שלא כל הפחמימות נולדו שוות, וסוגי פחמימות משפיעים על רמות הסוכר באופנים שונים: כך, פחמימות שמקורן בממתקים יגרמו לעליה חדה בריכוז הסוכר בדם ולאחריו ירידה חדה, שתוביל להתקף רעב. מצד שני, פחמימות שמקורן בפסטה, דגנים מלאים וירקות יגרמו לעליה מתונה ברמת הסוכר שתסייע לתחושת השובע לאורך זמן ארוך יותר. בהקשר הזה ראוי להזכיר את המושג "אינדקס גליקמי", שפותח במיוחד עבור חולי סוכרת, ומבטא את ההשפעה של מזונות שונים על ריכוז הגלוקוז בדם: מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה יגרמו לעליה מהירה של רמות הגלוקוז בדם, ואילו מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך יעלו את הגלוקוז בצורה מתונה ואיטית (והם אלו המומלצים לצריכה על ידי חולי סוכרת).


 מחקר חדש מצא: סכנה בנטילת "מטפורמין" לסוכרת

מחקר חדש, שהוצג בכנס הבינלאומי למחלות נוירולוגיות-דגנרטיביות לפני כחודש, מצא שחולים שנטלו את התרופה "מטפורמין" (metformin) היו בסיכון מוגבר לחלות בדמנציה ופרקינסון. המחקר, שנמשך 12 שנים ועקב אחרי 9,300 חולים, מצא שלא רק שהסיכון למחלות הללו היה גבוה יותר, אלא שהוא אף עלה ביחס למינון של התרופה שניטל על ידי החולה. למרות שמחקרים קודמים מצאו קשר הפוך בין נטילת התרופה לסיכון למחלות (הראו שנטילת התרופה דווקא מגינה בפני מחלות נוירודגנרטיביות) – זוהי הפעם הראשונה שבה בוצע מחקר בסדר גודל כזה ועל פני תקופה ארוכה כל כך, מה שאומר שתוצאות המחקרים הקודמות כנראה היו מוטות. 



להתמודד עם סוכרת ללא תרופות – בעזרת נטורופתיה

מחקרים שונים, המצביעים על קשר בין נטילת תרופה למחלות אחרות, מתפרסמים חדשות לבקרים, ולרופא (והחולה) הממוצע קשה לעמוד בקצב ועל אחת כמה וכמה לגבש המלצות מסודרות על סמך ים המידע המוזרם אליו בכל יום. אבל צריך לזכור שיש גם דרך אחרת, פשוטה יותר, שאינה נהנית מיחסי ציבור טובים מבית היוצר של חברות הפרמה הגדולות: השיטה הזו, שהיא חלק ממשפחת ה"רפואה משלימה", כוללת מספר יתרונות כשהחשוב מכולם – היא טבעית, אינה כוללת שימוש בתרופות ויכולה להיות מבוצעת על ידי כל אדם כמעט ללא תלות במחלה שממנה הוא סובל.


"מטריית ה'רפואה המשלימה' כוללת ארגז כלים מגוון, וכמעט כל אחד יכול למצוא את הדרך שתתאים לו", אומר אוהד אטיה, נטורופת ומטפל בצמחי מרפא, ומוסיף: "כמעט כולן משלבות מספר גורמים, יתייחסו אל החולה כ'שלם' ויבדקו לעומק את אורחות החיים של המטופל – התאמה תזונתית, פעילות גופנית ושילוב של תוספים על בסיס של וויטמינים, מינרלים וצמחי מרפא". נטורופתיה היא שיטה ששמה דגש על ריפוי הגוף ללא תרופות ובאמצעים טבעיים בלבד, כגון צמחי מרפא, שמנים אתריים, התאמה תזונתית וספורט. לדברי אטיה, המטפל בתחום הנטורופתיה אומנם מבצע מעקב אחר רמות הסוכר של המטופל, אך הוא שואף לטפל בסיבה למחלה ולא בסימפטום: כך, הוא יתמקד במניעת ההתפתחות של היפרגליקמיה (עודף גלוקוז בדם) ולאו דווקא בטיפול בה (שמתבצע כמעט אך ורק בעזרת תרופות), מה שהופך את עיקר הטיפול לטיפול מונע. 


הרפואה המשלימה היא טבעית לחלוטין ואינה כוללת שימוש בתרופות ומסייעת במיתון השלכותיה של מחלת הסוכרת 

"הטיפול הנטורופתי בסוכרת חייב להתבצע בידיעת הרופא המטפל", מדגיש אטיה, ויש לו סיבה טובה: האפקט של מספר צמחי מרפא (הנתמכים מחקרית) כמו סוגים של גי'נסנג, חילבה וג'ימנמה, יכול להיות כה חזק עד שהוא יוביל לירידה ברמת הגלוקוז בדם והיפוגליקמיה. 

גם חולים "גבוליים", כאלה שרמת הגלוקוז בדמם גבוהה מהנורמה אך עדיין מוגדרים רק כ"טרום סוכרתיים", יכולים להנות מתרומתה של הנטורופתיה ולעכב התפתחות סוכרת. צמחים כגון ג'ינסנגים מסוגים שונים, חילבה, מלון מר, מיצוי של פטריית ריישי ותוסף מינרל כרום – כולם הוכחו כתוספים שמורידים את רמות הסוכר  בדם וביכולתם אף להוריד את החשק למאכלים מתוקים. 

"רוב החולים, גם אלו עם גורמי סיכון משמעותיים, יכולים להמשיך בחייהם בלי ללקות בסוכרת לעולם, רק על ידי שינוי תזונתי, הקפדה על תוספי תזונה, מעקב וביצוע ההמלצות לאורח חיים בריא שמכוונות גם כך לכלל האוכלוסיה", מסכם אטיה. 

קראו עוד: ריצה או אימון כוח: מהו הספורט המומלץ לחולי סוכרת סוג 2? 



כך תעשו זאת נכון: שילוב רפואה אלטרנטיבית ורפואה קונבנציונלית

אם אתם כבר מטופלים בצורה קונבנציונלית ורוצים ליהנות גם מהיתרונות של שיטות הרפואה האלטרנטיביות – כדאי שתעשו זאת נכון: נטורופתיה, בהיותה מבוססת מחקרית, היא שיטת טיפול שתופסת נפח הולך וגדל בעולם הרפואה, אך היא עדיין היא לא חפה מסכנות. חובה על המטפל, ועל אחת כמה על המטופל, ליידע את הרופא על מנת למנוע מצבים מסכני חיים כמו היפוגליקמיה. בנוסף, חלק מהתוספים יכולים ליצור תגובה צולבת (cross reaction) או סינרגיזם עם חלק מהתרופות לסוכרת, כך שתיאום בין שני הטיפולים הוא הכרחי. דוגמה קלאסית היא מיץ אשכוליות שמעכב את האנזים Pgp, שתפקידו להוציא חומרים זרים מהתא החוצה. כשחולה שותה מיץ אשכוליות (או חומרים אחרים מעכבי PgP) הוא גורם ליותר תרופה להצטבר בתאים של המעי, מה שיגרום בסוף ליותר תרופה להגיע לדם וליצור, במקרים קשים, מינון יתר.


בכל הנוגע לסכנות מטיפול נטורופתי – לאטיה יש דעה מוצקה: "לכל חומר יש את הפוטנציאל להיות מועיל או לגרום נזק. במידה ומחליטים לשלב בטיפול הנטורופתי אלמנטים פרו-היפוגליקמיים מובהקים, יש לבצע תׅקְנוּן של מינון התרופות לסוכרת, אחרת החולה יהיה בסכנה".

יש לזכור כי בכל הקשור לתרופות קונבנציונליות לסוכרת – יותר קל להמנע מהן מאשר להתחיל ליטול אותן ואז להפסיק. כך, שאם מישהו עומד בפני החלטה האם להתחיל טיפול קונבנציונלי או טיפול נטורופתי, כדאי שיקח בחשבון להתחיל קודם בטיפול הטבעי (שכולל גם שינוי באורחות החיים) ורק לאחר מכן, אם יצטרך, יתחיל בנטילת תרופות. "במידה והטיפול הנטורופתי עובד ואתם מעוניינים להמשיך באותה המגמה, תשמחו בוודאי לשמוע ששיטות אחרות, כמו רפלקסולוגיה, שיאצו ודיקור סיני – כולן הוכחו כמסייעות לתופעות השליליות של היפרגליקמיה", אומר אטיה.

כיצד אדע שהמטפל שלי הוא אכן נטורופת מוסמך?

היות ותחום הנטורופתיה לא מוסדר אקדמית במדינת ישראל, ישנו ארגון פרטי שלקח על עצמו את האחריות לקביעת סטנדרט אחיד וקפדני ללימודי הנטורופתיה. לימודי נטורופתיה אורכים ארבע שנים וכוללים כ-3000 שעות לימוד, מתוכן 700 שעות לימודי רפואה קונבנציונלית, 1500 שעות לימודי רפואה נטורופתית ולפחות 250 שעות של עבודה מעשית. לאחר כל אלה, נטורופת מוסמך יהיה מסוגל לבנות תכנית טיפול (חד פעמית או כזו שמתפרשת על פני מספר חודשים) שתיקח בחשבון לא רק את הדיווחים של החולה, אלא גם את בדיקות הדם, בדיקות ההדמיה והתרופות שלו. לדברי אטיה, חובה לבקש מהמטפל לראות את התעודה שלו, ואם היא מוכרת במדינת ישראל. מומלץ גם לפנות לנטורופתים חברי "אגודת הנטורופתים בישראל", שכן ההסמכה והידע המקצועי שלהם הוכחו כראויים. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 ערן לשם
ערן לשם רפואה משלימה
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום כירורגיה פלסטית
מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו