דלג לתוכן

טרשת נפוצה: כיצד חשיפה לשמש עשויה למנוע את התפרצות המחלה?

כ-5000 ישראלים חולים בטרשת נפוצה. מחקרים רבים מצאו כי קיים קשר ברור בין מחסור בויטמין D לסיכון לחלות בה. האם רק החשיפה לשמש עשויה להיות גורם מונע למחלה ומדוע נשים בהריון מצויות בקבוצת סיכון? פרויקט מיוחד לכבוד שבוע המודעות למחלה

מאת: ד"ר יובל כרמון, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/05/2017
3 דקות קריאה

טרשת נפוצה היא מחלה מוכרת מאוד – ולמרות מחקרים רבים שנעשו אודותיה טרם נמצאו הגורמים הברורים להתפתחותה, אך ידוע שמדובר במחלה שעל פי רב מתבטאת בתהליך דלקתי במערכת העצבים ובמקביל בתהליכים של ניוון עצבי (לאו דווקא באותם מקומות). חרף חוסר יכולתנו היום להצביע על גורם או גורמים ספציפיים, קיימים מספר גורמי סיכון סביבתיים, שהמוכר בהם הוא מקום מגוריו של החולה: ככל שמתרחקים מקו המשווה ומגיעים לקווי רוחב צפוניים יותר השכיחות של חולי הטרשת הנפוצה עולה. מכאן התפתחה, תפיסה ארוכת שנים שלחשיפה לאור השמש יש השפעה על הסיכוי לחלות במחלה. מה הקשר בין מחסור בויטמין D  לסיכוי לחלות במחלה, אילו דרכים קיימות להעלאת רמת הויטמין בגוף והאם צריך הוא להפוך לתוסף חובה לנשים בהריון? מומחה מסביר.

מהו הקשר בין חשיפה לשמש לבין הסיכוי לטרשת נפוצה?

הרעיון כי מידת החשיפה לאור השמש היא בעלת חשיבות ביצור ויטמין D הועלה כבר בשנות ה-60, ובשנים האחרונות הנטייה המחקרית מתמקדת אף יותר ברעיון זה, אך עם מספר שינויים במהותו: ישנן מספר דוגמאות יוצאות דופן אשר גרמו לחוקרים להתייחס לסוגיה מזווית אחרת. אחת מהן היא העיר טרומסו (Tromsø) הממוקמת בצפון נורבגיה בה כמות כמו האור נמוכה, ועל כן החשיפה לאור השמש מועטה, באופן מפתיע השכיחות של טרשת נפוצה אינה גבוהה באותו אזור. ברם, צריכת המזון בעיר מבחינת דגי הים, העשירים בוויטמין D, רבה ואכן ואצל רבים מבני העיר נמצאו רמות גבוהות של ויטמין D. 



מהו ויטמין D ?

ויטמין D מכונה ויטמין אך זוהי בעצם מולקולה המיוצרת בעור שלנו לאחר חשיפה לאור השמש, ולאחר שהיא מיוצרת היא פועלת בכל הגוף בצורה של הורמון, כאשר הפעולה "הידועה" ביותר שלה היא למטבוליזם של הסידן, המשפיע על חוזק העצמות בגוף. 


לאחרונה מתפתחת ההבנה בקרב החוקרים כי ויטמין D משפיע גם על מערכת החיסון – המערכת הפגועה העומדת בבסיסה של מחלת הטרשת – מחלה אוטואימונית כרונית בה מערכת החיסון תוקפת את מערכת העצבים. במחקר הראשון שבוצע לבדיקת הנושא ופורסם השנה, נבחנה היעילות של נטילת ויטמין D3 במינון גבוה אצל חולי טרשת נפוצה כתוספת לטיפול תרופתי באינטרפרון. נמצא כי בקבוצה שנטלה ויטמין D3 הושגו 32% פחות מוקדי דלקת חדשים מסוג T2,  וגם נטייה לפחות מוקדים חדשים  מסוג T1 – בהשוואה לקבוצת הביקורת ובייחוד בקרב קבוצת הגיל הצעיר.  


יטמין D משפיע  על מערכת החיסון – המערכת הפגועה העומדת בבסיסה של מחלת הטרשת 

בדצמבר האחרון פורסם מחקר דני חדש בכתב העת היוקרתי Neurology אשר בדק את הקשר בין רמות של ויטמין D אצל ילדים, לסיכון שלהם לפתח טרשת נפוצה: המחקר בוצע לאורך 30 שנים, ובדק את רמת ויטמין D מרגע הלידה, ולאחר עשרות שנים בחן מי מהילדים יפתח בעתיד את המחלה. נמצא כי לילדים אשר סווגו כבעלי הרמה הגבוהה ביותר, הסיכון לחלות בטרשת נפוצה בגיל מבוגר יותר נמוך ב כ-30% בהשוואה לילדים עם הרמה הנמוכה ביותר. מכאן התפתחה המחשבה שהסיכון להתפתחות של טרשת נפוצה אצל אדם אינה מושפעת רק ממידת החשיפה לשמש ומצריכת תזונה עשירה בוויטמין D במהלך חייו, אלא גם מרמת ויטמין D אצל אמו במהלך ההיריון. 

קראו עוד: OMS: האם זו התקווה החדשה לחולי טרשת נפוצה?

המחקר החדש, ועבודות נוספות שעתידות להתפרסם בשנתיים הקרובות, מתייחסות לטיפול מניעתי – עוד בטרם התפרצות המחלה. בעקבות הממצאים החדשים עולה השאלה, האם יש צורך – כהחלטת מדיניות  להשקיע במתן תוסף ויטמין D לנשים במהלך ההיריון, בדומה למתן חומצה פולית? יכול להיות מאוד שחשיבות הוויטמין D היא קריטית לא רק במהלך ההיריון ,אלא גם בצמתים חשובים במהלך התפתחות הילד או הנער. התשובה להחלטה תינתן כנראה בשנתיים הקרובות. 

הגישה כיום לטיפול בטרשת נפוצה היא גישה של "לא לוקחים שבויים": היעדים שלנו הם בעצירת המחלה - לא רק במדד הפחתת ההתקפים, אלא גם בעצירת הפעילות הדלקתית הנצפית בבדיקות MRI, עצירת החמרת הנכות, ועצירה או הפחתה בקצב התכווצות המוח (דלדול). האפשרות החדשה שמציעים המחקרים החדשים נותנים לנו זווית נוספת "לתקוף" את המחלה. אם מסתכלים על התגלית ועל שינוי במדיניות שעשוי להתפתח בעקבותיה, ושואלים מה העלות -התועלת הצפויה ממתן ויטמין D לכלל האוכלוסייה, לעומת עלות הטיפולים כתוצאה מהחמרה של טרשת נפוצה, יתכן כי הדבר יהיה בעל ערך בטווח הארוך.

הכותב הוא מנהל המרפאה לטרשת נפוצה בבית חולים מאיר


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ורפואת ילדים
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ברכיים וכאבים בכף הרגל

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו