דלג לתוכן

במיוחד לקיץ: כך תשמרו על בטיחות – גם בעונה החמה

מה ההבדל בין התייבשות למכת חום, מדוע עונת הפיקניקים והטיולים היא דווקא המסוכנת ביותר בכל הנוגע להרעלת מזון וכיצד ניתן להיחשף לשמש – וגם לשמור על הבריאות? כך תכינו את עצמכם לעונת הקיץ

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/05/2017
4 דקות קריאה

הקיץ כבר כאן, ורובנו מנצלים את מזג האויר הנוח ושעות האור הרבות לביצוע פעילות גופנית בחוץ, טיולים בחיק הטבע ובילוי בים או בבריכה. אך האם ידעתם שפעילויות בתקופת הקיץ יכולות להיות מסוכנות אם לא שומרים על כללי בטיחות מינימליים? במיוחד לעונת הקיץ: כך תשמרו על עצמכם ועל הקרובים לכם.

פעילות בחיק הטבע – סכנה לפגיעה מעקרבים ונחשים

תקופת האביב והקיץ מאופיינת במגוון של בעלי חיים שיוצאים ממחילותיהם אל חיק הטבע, כשהאדם הוא רק אחד מהם. לצערנו, מפגשים רבים של בני אדם עם נחשים או עקרבים מסתיימים בפציעה, נשיכה או עקיצה, שעלולות להיות מכאיבות, ויותר מכך: מסכנות חיים.


במידה והבחנתם בנחש או עקרב בחיק הטבע – התרחקו מהמקום ואל תתגרו בו. המנעו מלהפוך סלעים או להכנס לתוך אזורים עם צמחיה סבוכה או מחילות. אם אתם או מישהו קרוב אליכם נעקץ או ננשך אל תיכנסו לפניקה ובצעו את הפעולות הבאות: במידת האפשר צלמו את בעל החיים באמצעות הטלפון (זה יסייע לצוות הרפואי בבית החולים לתת את הטיפול המתאים), אך אל תרדפו אחרי בעל החיים במידה והוא ברח. הושיבו את הנפגע, הורידו תכשיטים מהגפה הפגועה (שכן היא עלולה להתנפח) והתקשרו למד"א במהירות תוך ציון מיקומכם המדויק. במידת האפשר קבעו את הגפה הפגועה כדי לנסות ולמנוע את התפשטות הארס, ויותר מכל זכרו מה אסור לעשות: אסור למצוץ את הארס, לקרר את מקום הפגיעה, לחתוך או לחסום את זרימת הדם בגפה הפגועה – כל אלו עלולים להיות מסוכנים! אם אם יוצאים לפעילות בחיק הטבע לבד זכרו לקחת אתכם טלפון סלולרי טעון ועדכנו את קרוביכם לגבי האזור שבו אתם עתידים לטייל ושעת החזרה המשוערת.


ים ובריכה – סכנת טביעה

לא רק בילדים - גם מבוגרים, במיוחד כאלו שסובלים מאירוע מוחי, אירוע לבבי או היפוגליקמיה (נפילת סוכר בדם) בזמן שהייתם במים, נמצאים בסיכון גבוה לטביעה. גם כניסה למים במצב של שכרות היא מסוכנת ומעלה מאוד את הסיכון לטביעה ומוות.

במידה ואתם מבחינים באדם טובע, זכרו שהחילוץ שלו צריך להתבצע בזהירות, ובעדיפות על ידי אדם מוסמך, כגון מציל. כשהנפגע נמצא על החוף – בדקו הכרה על ידי לחיצה על שריר הטרפז שבין הצוואר לכתף, ובמידה והוא לא מגיב ולא נושם התחילו בביצוע החייאה על ידי לחיצות מהירות וחזקות במרכז בית החזה, בקצב של לפחות 100 בדקה. התקשרו מוקדם ככל האפשר למד"א, וזכרו שבהרבה חופים מוכרזים יש חובש בתקופת הקיץ ורצוי לשלוח מישהו לקרוא לו, שכן בכל מרפאה יש ציוד להחייאה ודפיברילטור למתן מכות חשמל.


במידה ואתם מבחינים באדם טובע, חלצו אותו מהמיים ובדקו הכרה על ידי לחיצה על שריר הטרפז

פגיעות מזג אויר חם - תשישות חום ומכת חום

טמפרטורת הגוף נעה סביב 37 מעלות צלזיוס, וכאשר טמפרטורת הליבה עולה התגובה הפיזיולוגית הראשונה היא האצת הדופק והרחבת כלי דם הקרובים לעור (זו הסיבה שהפנים נראות סמוקות בסביבה חמה והורידים בידיים בולטים). כשמדברים על פגיעות אקלים חם מבדילים בין מצב של חוסר בנוזלים (התייבשות) לבין עודף חום וקושי בהסעת החום מחוץ לגוף (מכת חום), והם אינם קשורים בהכרח זה לזה.


 הטיפול בהתייבשות כולל, מעבר להזעקת עזרה, הפסקת פעילות ומנוחה מוחלטת, העברה למקום מוצל וקריר ומתן שתייה קרירה. הטיפול במכת חום, שהוא מצב חירום רפואי המצריך תגובה מהירה, כולל דיווח מהיר למד"א, העברת הנפגע למקום קריר, הפשטתו מבגדים לוחצים וקירור גופו במים פושרים (יש להימנע מהרטבת הראש מחשש לחנק). אם הנפגע בהכרה ניתן להשקות אותו במים. בנוסף, במידה ומדובר בקבוצה (מטיילים, חיילים ) יש לוודא שאף אחד אחר לא מציג סימנים דומים שיכולים להעיד על מכת חום ולהנחות את כולם לנוח במקום מוצל ולהרבות בשתייה.

קראו עוד: זהירות קיץ: איך מזהים ומטפלים במכת חום בילדים?



פריחה אביבית – סכנה לאלרגיה 

אנשים רבים רגישים (אלרגיים) לאבקנים הנפוצים בתקופות האביב והקיץ. בעוד שרובם מציגים סימנים קלים שכוללים גודש באף, שיעול, עיטוש וסימני שפעת קלים – חלק קטן עלול לסבול מתגובה אלרגית חריפה. אלרגנים יכולים להיות מגוונים, וכוללים גם מאכלים מסוימים, תרופות, פרוות בעלי חיים ועקיצות דבורים. 


התקף אלרגיה אקוטי יכול להדרדר במהירות, אפילו תוך דקות, כך שגם הטיפול צריך להיות בהתאם: בזמן שאדם אחר מזעיק את מד"א, גשו אל הנפגע ונסו להרגיעו. הוא יכול להציג סימנים שונים כמו קוצר נשימה עם שימוש בשרירי עזר, קושי בהשלמת משפטים וסימני חנק, בצקות, פריחה, לחץ-דם נמוך והדרדרות במצב ההכרה. בעוד שאין טיפול יעיל ברמת השטח (מלבד וידוא נתיב אויר פתוח והזעקת עזרה), הרבה מהחולים הידועים כרגישים נושאים איתם מזרק "אפיפן" – מזרק אוטומטי המכיל אדרנלין, חומר שסותר את סימני האלרגיה החריפה. במידה ולחולה יש מזרק כזה, סייעו לו להשתמש בו. במידה והוא מחוסר הכרה או שהוא לא מצליח להשתמש במזרק – עשו זאת בעצמכם תוך קבלת הדרכה מאיש מקצוע במוקד מד"א.

שיזוף בריא

ישראל, כמדינה שטופת שמש, ממוקמת במקום גבוה יחסית בהיקף החולים במלנומה. כמו בכל סוג של סרטן, הסיבה לממאירות היא טעויות ברצף הגנטי, או "מוטציות", ואלו נאגרות בתאים בעיקר בגלל חשיפה לקרינת UV מהשמש. אומנם זוהי מחלה כרונית (בניגוד למחלות שהוזכרו קודם שהן אקוטיות ומסכנות חיים באופן מיידי) אך זוהי אחת מהמחלות הממאירות הקלות ביותר למניעה: לבוש ארוך, כובע, משקפי שמש ושימוש בקרם הגנה על האזורים החשופים הם דרך מצוינת למנוע חשיפה מסוכנת לשמש. בנוסף, חשוב לזכור ששימוש בשמנים למיניהם ("שמן גזר"), שיזוף בשעות הצהריים או לחילופין שיזוף מלאכותי - מהווים סיכון משמעותי ויש להמנע מהם.



קראו עוד: כך תתמודדו עם עקיצות נחש או עקרב: מדריך המזיקים לקיץ 



שימור מזון בצורה נכונה ומניעה של הרעלות מזון

באופן אירוני, דווקא התקופה שבה הכי נעים לקיים פיקניקים בחיק הטבע – היא התקופה שבה אנו חשופים יותר מכל זמן אחר להרעלות מזון. מזון שנשאר בחוץ זמן רב מדי ללא קירור צובר חיידקים במהירות, וכשאלה נכנסים לגוף הם פוגעים במערכת העיכול בצורה ישירה או באמצעות טוקסין. רוב ההרעלות מאופיינות בכאבי בטן, בחילות, הקאות ושלשול – וכדי להמנע מהם יש לשמור על מספר כללים בסיסיים שיסייעו לשמור על טריותו של המזון לאורך זמן:

- שטפו את הידיים, את כלי הבישול ומצע הבישול לעיתים קרובות והניחו להם להתייבש.

- אל תערבבו מזון מבושל עם מזון נא, שכן החיידקים שנמצאים על המזון הנא עלולים להדביק מזון מבושל ולסכן אתכם.

- לעולם אל תפשירו בשר בחוץ: בצורה כזו, עד שפנים הבשר מופשר החלק החיצוני שלו כבר מקולקל. במקום זאת הפשירו בשר במקרר (וכוונו את המקרר לטמפרטורה של 4 מעלות או פחות) ודאגו לצרוך אותו כמה שיותר מהר מרגע ההוצאה מהמקפיא.

- במידה ואתם מתכננים לאכול בחוץ – וודאו שיש ברשותכם צידנית איכותית ואטומה, ובכל מקרה אל תאכלו מזון שהיה בתוכה זמן רב מדי. כדי לשמור על טמפרטורה נאותה בתוך הצידנית אפשר להקפיא שני בקבוקי פלסטיק של חצי ליטר ולשים אותם בתחתית הצידנית, ולסדר את המזון כך שבשר ומוצרי חלב יהיו קרובים לתחתית וירקות, פירות ושתיה יהיו בחלק העליון.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר דניאל אלבירט
ד"ר דניאל אלבירט פנימית
מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מרכז רפואי קפלן
פרופ' ננסי אגמון-לוין
פרופ' ננסי אגמון-לוין פנימית
מנהלת היחידה לאימונולוגיה קלינית ואלרגיה. מרפאת זאבת (לופוס) ומחלות אוטואימוניות, שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו