דלג לתוכן

הכירו את המערכת שתמנע טעויות במרשמים למטופלים

כ-200,000 חולים אמריקאים נפגעים בכל שנה מטעויות במרשמי תרופות. חברת MedAware החליטה לשים לתופעה סוף ופיתחה מערכת ממוחשבת אשר מתריעה על מרשמים חריגים למטופל המסוים: כל הפרטים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/06/2017 תאריך עדכון: 18/11/2020
3 דקות קריאה

כל חולה מכיר את זה: אתה מרגיש לא טוב ופונה לרופא המטפל. בחלק מהמקרים הרופא יפתור את הבעיה בעצמו ובאחרים יפנה להמשך בירור בבית חולים. מה שבטוח הוא שברוב המקרים הטיפול שיינתן הוא באמצעות מתן מרשם לתרופה. אבל כמה מכם יודעים שדווקא טעויות במרשמי תרופות גורמות למעל 200,000 נפגעים בארצות הברית בכל שנה, כולל מעל 7,000 מקרי תמותה והוצאות בריאות מיותרות של יותר מ- 20 ביליון דולר?

המערכות הקיימות היום לזיהוי ומניעה של טעויות במרשמי תרופות נוקשות, מסועפות ומורכבות מכללים רבים הגורמים להן לזהות רק חלק קטן מהטעויות במרשמים וסובלות מרמת התרעת שווא של מעל ל-90%, עובדה הגורמת לרופאים המטפלים להתעלם מההתרעות מה שמוביל לכך שהרופאים מתעלמים מההתראות כליל.

חברת MedAware מפתחת טכנולוגיה, הדומה למערכות זיהוי מעשי מרמה והונאה בכרטיסי אשראי. המערכת מבצעת אנליזה של מיליוני רשומות רפואיות אלקטרוניות ויוצרת פרופיל לכל תרופה המתאר מי המטופלים שסביר שיטופלו בתרופה הזו. וכך, בזמן אמת כשהרופא מזין מרשם לתיק הרפואי הממוחשב, המערכת מצליבה את פרטי המרשם עם המודל ופרטי המטופל ומתריעה בפני הרופא במידה והמרשם חריג לפרופיל של המטופל. כאשר היתרון הברור של המערכת הוא שהיא לומדת אוטומטית את התנהגות הרופאים ומשתפרת כל הזמן.

הרעיון למיזם הגיע לאחר מקרה טראגי בו נפטר ילד בן 9, אחרי שרופא המשפחה שלו לחץ בטעות על הרשומה הלא נכונה ברשימת התרופות ונתן לו מרשם שגוי.

"הקלות הבלתי נסבלת שבה אנחנו, כרופאים, יכולים לגרום נזק בלחיצת עכבר, הביאה אותנו לנסות ולמצוא פתרון אמיתי לבעיה", מסביר ד"ר גידי שטיין, מנכ"ל ומייסד החברה, מומחה ברפואה פנימית, רופא בכיר במרכז רפואי רבין. "חברת MedAware מפתחת מערכת לזיהוי ומניעת טעויות במרשמי תרופות, על ידי שימוש באלגוריתמים ללמידה חישובית על מיליוני רשומות רפואיות כדי לזהות מרשמים שהם חריגים להתנהגות ה'נורמאלית' של אלפי רופאים בסיטואציות קליניות דומות. המערכת לא מתיימרת ללמד את הרופאים רפואה, אלא מהווה רשת בטחון כנגד טעויות קולמוס וטעויות שנובעות מאי הכרת כל הפרטים הקליניים של המטופל".  


בתמונה: ד"ר גדי שטיין מנכ"ל ומייסד MadAware ורפי בלום מנכ"ל חברת AbbVie ישראל

המערכת נבדקה לראשונה במסגרת ניסויים קליניים רטרוספקטיביים, על 425,000 חולים משני בתי חולים וקופת חולים אחת בארץ, עם 44,000,000 מרשמים שעברו את כל הפילטרים הקיימים וסווגו כמרשמים תקינים. המערכת זיהתה טעויות מסכנות חיים בכמעט 6,000 חולים (1.5%בקרב 1.5% מהמטופלים) עם דיוק של מעל 80%. חולים שאצלם המערכת זיהתה טעות היו בסיכון מוגבר לתמותה, אשפוז ממושך ואשפוזים חוזרים.

בהמשך המערכת נבדקה רטרוספקטיבית על כ-800,000 חולים מבית החולים Brigham and Women'sch and Mass General Hospitals בבוסטון והתקבלו תוצאות דומות. נתוני המחקר ותוצאותיו התקבלו לפרסום בעיתון אקדמי מוביל (פרסום צפוי - ינואר 2017).

לאחר אישור של הטכנולוגיה על נתונים היסטוריים, המערכת עברה אינטגרציה מלאה וכעת מופעלת במרכז הרפואי 'שיבא' מזה מספר חודשים, ובפועל מצילה חיים כל יום.

"המערכת מופעלת במקביל למערכות הקיימות, אך להבדיל מהן - הרופאים מגיבים להתראות שלנו ומשנים בפועל את הטיפול אות את המרשמים בהתאם להתראות", ממשיך ד"ר שטיין. "בימים אלו המערכת מותקנת במכבי שירותי בריאות ואמורה להתחיל לפעול במהלך 2017".

חברת MedAware נוסדה במאי 2012. החברה גייסה עד היום 3.5 מיליון דולר וכעת משלימה גיוס נוסף של 7 מיליןן דולר. החברה קיבלה תמיכה מהמדען הראשי בסכום של 310,000 דולר ולאחרונה קיבלה תמיכה מקרן BIRD היוקרתית בסכום של 700,000 אלף דולר למימון חלקי של הסכם שת״פ אסטרטגי עם חברת Becton Dickinson. החברה מונה 16 עובדים, רובם מהנדסי תוכנה, מומחי אלגוריתמים ורופאים. החברה עומדת לפתוח משרד שווק ומכירות בארה״ב בחודש הקרוב. חברת MedAware זכתה במקום השני בתחרות 'היוזמה המובילה בבריאות לשנת 2017' שיזמו פורום Reboot ועיתון 'גלובס'. פעילות חממת הבריאות של פורום Reboot מתאפשרת תודות לתמיכה של גופים וארגונים רבים, ביניהם: החברה הישראלית לאיכות ברפואה, מכון גרטנר, ארנסט ויונג ישראל, האגודה לזכויות החולה בישראל, עיתון גלובס, אתר הבריאות infomed, חברת AbbVie, קבוצת Bwell , חברת הביטוח מגדל, בארי כץ ועוד.




האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, רופא בכיר מחלקה נפרולוגית בית חולים וולפסון
ד"ר יוסף אקשטיין
ד"ר יוסף אקשטיין דימות
רדיולוג, מנהל הדימות מחוז דן פתח תקווה, מנהל דימות מכון מור
ד"ר אלי רוזנפלד
ד"ר אלי רוזנפלד כירורגיית פה ולסת
רופא בכיר במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בביה"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין בפתח תקווה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו