דלג לתוכן

פיזיותרפיה וטיפול תרופתי: כך תאטו את התקדמות האלצהיימר

כ-200,000 ישראלים חולים באלצהיימר, מחלה ניוונית של המוח אשר אינה ניתנת לריפוי וידועה כאחת מהמחלות הקשות ביותר של העולם המודרני. מאידך, ניהול מותאם אישית של המחלה שמשלב טיפולים אלטרנטיביים ותרופתיים, עשוי למתן את השלכותיה ואף לבלום את התפתחותה. מהם גורמי הסיכון למחלה, אילו תסמינים עלולים להעיד על התפתחותה וכיצד מטפלים? מומחה מסביר

מאת: ד"ר רון בן יצחק
תאריך פרסום: 25/06/2017
2 דקות קריאה
כתבת וידאו
ד"ר רון בן יצחק בשיתוף עם ד"ר רון בן יצחק i מומחה לגריאטריה ופסיכוגריאטר

ככל שאנחנו מתבגרים יכולת החשיבה שלנו הופכת איטית יותר ולעיתים עשויה אף לפגוע בזיכרון. מצב בו התופעה הטבעית מחמירה ופוגעת ביכולת לבצע פעולות פשוטות אותן אנו עושים לרוב ללא מחשבה נקרא תסמונת דימנטית, המוכרת לנו בעיקר בשל מחלת האלצהיימר, מחלה ניוונית מתקדמת הגורמת לשיטיון ופוגעת באזורים שונים במוח, בייחוד באלה האמונים על תהליכי החשיבה והזיכרון. מחלת האלצהיימר נפוצה בעיקר בעשור השביעי בחיים כאשר שכיחותה מוכפלת בכל חמש שנים עם העלייה בגיל. למרות העובדה שהיא אינה ניתנת לריפוי, מיתון גורמי הסיכון בשלבי החיים המוקדמים וטיפול מותאם ומשולב עם התפתחות המחלה, עשויים לצמצם את השלכותיה באופן ניכר ואף לבלום את התקדמותה. מהם גורמי הסיכון, אילו תסמינים עלולים להעיד על התפתחות המחלה ומהן דרכי הטיפול? צפו בד"ר בן יצחק מסביר.

 

אילו גורמי סיכון עלולים לגרום להתפתחות של אלצהיימר? 

אחד מגורמי הסיכון להתפתחות דמנציה ככלל ואלצהיימר בפרט, הוא חוסר איזון במחלות כרוניות, לרבות יתר לחץ דם או סוכרת. בנוסף, גם שימוש מוגבר בתרופות שאינו לצורך בגילאים צעירים יותר עלול להביא להתפתחות אלצהיימר עם ההתבגרות. למרות הסברה הרווחת, מחלת אלצהיימר גנטית היא נדירה יחסית ובאה לידי ביטוי רק בכ-0.3% מהחולים. סוג זה יתפתח לרוב בגילאים צעירים יותר, בעשור החמישי והשישי לחיים. ברוב המקרים, מחלת האלצהיימר מתפתחת מאוחר יותר ועל כן ניתנת לעיכוב על ידי איזון וטיפול בגורמי הסיכון השונים וביצוע שינויים באורח החיים. 



מהם התסמינים שעלולים להעיד על  אלצהיימר?

התסמינים הנפוצים ביותר אשר מאפיינים את המחלה הם ירידה ביכולת החשיבה, בתפקוד היומיומי והפרעות התנהגותיות שונות, בניהן, שינויים במצב הרוח, דיכאון וחרדה.




חוסר איזון במחלות כרוניות, ריבוי בתרופות שאינן לצורך ונקיטה באורח חיים שאינו בריא, עשויים להביא להתפתחות אלצהיימר



כיצד ניתן לטפל במחלה?

בדומה למחלות כרוניות רבות, הטיפול במחלת האלצהיימר משלב טיפול תרופתי ולא תרופתי, השלב הראשון בניהול המחלה יתמקד בטיפולים משלימים, לרבות פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. בהמשך, ישולב גם טיפול תרופתי, אשר מסייע לרוב לכ-45% מהחולים. מאידך, שילוב הטיפולים המשלימים עם הטיפול התרופתי קונבנציונלי, מעלה את סיכויי ההצלחה בכ-60%, ממתן את השלכות המחלה ואף בולם את התקדמותה. 


לצורך טיפול יעיל במחלה, נדרש שיתוף פעולה מלא מצד המטופל, אשר בשילוב עם ניהול מחלה נכון ומותאם אישית עשוי להביא למיתון תסמיני המחלה ואף לעצירתה בשלבים הראשונים. ניהול הטיפול באלצהיימר חייב לכלול גם אחות מתאמת שתסייע בבניית תכנית טיפול אישית ותווסת את הטיפול התרופתי והאלטרנטיבי. 


מהי הדרך למניעת אלצהיימר?

המפתח למניעת המחלה הניוונית של המוח הוא לימוד: שילוב אורח חיים בריא הכולל אימון גופני, אימון מוטורי ומנטלי, פרופיל רפואי מאוזן ומיעוט בנטילת תרופות הוא הדרך לעיכוב ואף מניעת המחלה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רון בן יצחק

שאלות מתוך פורום גריאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו