דלג לתוכן

כ-90% מהחולים הם מעשנים: כל המידע על סרטן הריאות

כ-1500 חולים ישראלים מאובחנים מידיי שנה בסרטן הריאות, הנחשב למחלה הממאירה הנפוצה בעולם. הדרך להביס את התופעה הקטלנית כוללת בראש ובראשונה הימנעות מעישון ואיתור מוקדם של הגידול הממאיר. מהם גורמי הסיכון, אילו תסמינים מעידים על התפתחות המחלה וכיצד מאבחנים ? מומחה מסביר

מאת: ד"ר יעקב ברעם, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 26/06/2017
3 דקות קריאה
כתבת וידאו


מאז נכנסו הסיגריות ומוצרי הטבק לשימוש יומיומי של בני האדם, נרשמה עלייה חדה ותלולה בתחלואה בסרטן הריאות ובתמותה ממנו והמחלה הממאירה הפכה לשכיחה ביותר בקרב נשים וגברים כאחד וגם הקטלנית ביותר, ולמעשה, כ-85% מהחולים נפטרים תוך כחמש שנים מראשית התפתחות הגידול. האם עישון הוא אכן הגורם המוביל להתפתחות המחלה הקטלנית ומהם סוגי סרטן הריאות הנפוצים? צפו בד"ר יעקב ברעם מסביר.





        



מהם הגורמים להתפתחות סרטן ריאות? 

מרבית הגורמים לסרטן ריאות בודדו וזוהו ונמצא כ-90%  ממקרי סרטן הריאה נגרמים מעישון סיגריות, מקטרות וסיגרים. חשוב לציין כי גם עישון פאסיבי גורם לסרטן (כ-5% לעומת מעשנים פעילים). 


לצד העישון, קיימת גם נטייה תורשתית, חשיפה לאסבסט, חשיפה לגז ראדון, וכן חשיפה לחומרים כימיים מסרטנים, כגון כרונמיום, אורניום וניקל שעלולים לגרום להתפתחות המחלה, גם בקרב אנשים שאינם מעשנים ונחשפו לחומרים הללו.

מהן סוגי סרטן הריאות הנפוצים?

סרטן ריאות הוא שם כולל למספר מחלות המתבטאות באמצעות התפתחות גידול ממאיר באחד או יותר ממרכיבי הריאות או בית החזה. תאי הריאות המרכיבים את החלקים השונים מתחדשים על ידי חלוקה של תאים בריאים לתאים בריאים חדשים. במקרים מסוימים, מנגנון החלוקה משתבש ותאי הריאות ברקמה מסוימת מתחילים להתפתח ללא צורך, ללא סדר, ללא שליטה או פיקוח, עד שנוצר גוש תאים, המכיל תאים בעלי תפקוד שונה מתאי האיבר הבריאים. גוש זה מכונה גידול, שלוחץ על הריאות ובית החזה ומפריע לתפקודם. הגוש המתפתח עשוי להשפיע ולהפריע עם גידולו, גם לתפקודם של איברים הסמוכים לריאות, והוא אף עלול לשלוח גרורות לאיברים נוספים בגוף.סרטן ריאות, כאמור, עלול להתפתח בכל אחד מתאי הריאה, כאשר התאים מהם הוא החל להתפתח הם שיגדירו באיזה סוג סרטן מדובר וישפיעו על ההתמודדות עמו. 


בהתייחס לכך, קיימים מספר סוגים נפוצים של התפתחות תאים ממאירים באזור הריאות: סרטן ריאה ראשוני, הכולל את סרטן תאים קטנים (SCLC) וסרטן של תאים לא קטנים (NSCLC), המחולק לשלושה תתי סוגים: קרצינומה של תאי קשקש, שהינו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן ריאות ומקורו בתאים המצפים את הסימפונות; גידול ממאיר שאינו קשור לעישון: אדנוקרצינומה המתפתחת מתאי הבלוטות המצויים ברירית של הסימפונות ותפקידם לייצר ריר; וקרצינומת תאים גדולים. בנוסף סרטן בבית חזה שנחשב לנדיר יותר, ומכונה, מזותליומה, מתפתח בתאי הצדר המרכיבים את הקרום המצפה את הריאות ומופיע בעיקר אצל חולים שנחשפו לאזבסט.


כ-90% ממקרי סרטן הריאה נגרמים בשל עישון סיגריות 


מהם התסמינים שעלולים להעיד על התפתחות סרטן הריאות?

התסמינים הקליניים, כלומר התלונות של החולים במקרי סרטן הראות יכולות להתבטא בקוצר נשימה, שיעול מתמשך, דלקת ריאות שלא מגיבה לטיפול תרופתי, צרידות, הפרשה של ליחה דמית, איבוד תאבון, ירידה במשקל, כאב עמום או חד בחזה, עייפות, תשישות, מחסור באנרגיה, וכן קשיי בליעה. עם הופעת אחד התסמינים יש לפנות לרופא המשפחה שיתחיל בבירור רפואי ויפנה לבדיקות במקרה הצורך. 

מהן הבדיקות אשר משמשות לאבחון סרטן הריאות?

הבדיקות המסייעות לאבחון סרטן ריאות הן:  סריקת CT, סריקת PET (בדיקת דימות נוספת שלא תמיד נחוצה) ברונכוסקופיה- בדיקת הסימפונות ונטילת ביופסיה, נטילת ביופסיה מהריאות, מדיאסטינוסקופיה, או אנדוסוקפיה של הצדר- החדרת סיב אופטי לריאות שבקצהו מצלמה שמדגימה את הנעשה באזור.


לאחר הבדיקות ובחינת הגידול נקבע שלב המחלה. לסרטן ריאות מספר שלבים המשקפים את מידת חומרתו, את סיכויי ההחלמה ומשפיעים על אופן ההתמודדות והטיפול. שלב המחלה נקבע בהתאם לגודל והיקף הגידול, מיקומו, מידת התפשטותו בגוף, מעבר למיקומו הראשוני וסוגו, כאשר קביעת השלב שונה במקרה שמדובר בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים .

כאשר מדובר בסרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים שלב 1 ייקבע במצב בו מדובר בגידול מקומי שלא התפשט לבלוטות הלימפה וקוטרו לא עולה על שלושה ס"מ, או כזה שכן עולה על קוטר זה, אך מידת התפשטותו קטנה ומוגבלת לסימפונות או לצדר. סרטן ריאות שלב 2 ייקבע במצב בו קוטר הגידול קטן שלושה ס"מ והוא התפשט לבלוטות הלימפה הסמוכות, או כזה בו הוא גדול מ שלושה ס"מ, אך לא התפשט לבלוטות אליהן הוא סמוך, או גרם לקריסת הריאה או התפשט אל דופן החזה, לצדר, לסרעפת או לקרום המכסה את הלב. שלב 3 של המחלה ייקבע כאשר הגידול התפשט לבלוטות הלימפה במרכז החזה, אך לא לחלק אחר של החזה, או שהתפשט לרקמות סביב הריאה, וכן כאשר הגידול התפשט לבלוטות הלימפה הרחוקות, לאיברים חיוניים וכן במצב בו שיש יותר משני גידולים באותה ריאה, או הצטברות נוזלית המכילה תאים סרטניים סביב הריאות. בשלב 4, שהוא השלב המתקדם של המחלה, שלרוב מוביל לתמותה, הגידול הסרטני נחשף, כשכבר התפשט לאיברים מרוחקים בגוף, כגון הכבד, העצמות או המוח.

סרטן ריאה מסוג תאים קטנים מורכב רק משני שלבים בשל היותו אלים, חודרני וכזה המתפשט בשלב מוקדם מחוץ לריאות. בשלב 1, הוא השלב המוגבל, תאי הגידול הסרטני נראים בריאה אחת בלבד, קרוב לבלוטות הלימפה או בנוזל המקיף את הריאה; ובשלב 2, הוא שלב מתפשט – הגידול הסרטני התפשט מחוץ לריאה, בתוך החזה או לחלקים אחרים בגוף. הטיפול בסרטן ריאות חייב להיות מידי ומקיף ולרוב הוא יכלול אחד או יותר מהטיפולים הבאים: טיפול קרינתי, ניתוח וטיפול כימותרפי וביולוגי. בשל אחוזי התמותה הגבוהים מהמחלה, האמצעי היעיל ביותר להביסה הוא גמילה מעישון והימנעות מוחלטת מחומרי טבק. 




הכותב הוא מומחה לאונקולוגיה, מנהל המכון  האונקולוגי, בית החולים ע"ש ברוך פדה, פוריההכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר תומר חרס
ד"ר תומר חרס אונקולוגיה
מנהל מחלקה אונקולוגית רמב"ם
 מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה
מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה אונקולוגיה
ד"ר דניאל קייזמן
ד"ר דניאל קייזמן אונקולוגיה
מנהל היחידה לגידולי מערכת השתן (אורו-אונקולוגיה) במערך האונקולוגי באיכילוב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן ריאות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו