דלג לתוכן

סרטן העור: כל המידע החיוני על המחלה הממאירה השכיחה בישראל

בעשור האחרון חל גידול של כ-40% בחולי המלנומה, נתון שממצב אותה כמחלה הממאירה השכיחה ביותר. הגילוי של סרטן העור פשוט יחסית ואבחון מוקדם עשוי ליצור את ההבדל ואף להציל חיים. מהם הסוגים הקיימים של סרטן העור, ואילו תסמינים מהווים תמרורי אזהרה? כל התשובות

מאת: ד"ר אמי חודק
תאריך פרסום: 09/07/2017 תאריך עדכון: 11/07/2022
4 דקות קריאה

סרטן העור הוא המחלה הממארת הנפוצה ביותר בישראל, על סוגיה השונים. רבים נוטים להאשים את נזקי השמש בהתגברות שכיחותה, אך גם חוסר מודעות ואי נקיטת אמצעי הגנה מתאימים תורמים לכך. המחלה מתאפיינת בגידולים מסוגים שונים שמקורם בתאי העור וניתנים לאבחון בקלות יחסית. איתור מוקדם שלהם חשוב ביותר שכן הוא יכול להציל חיים. 

כעיקרון סרטני העור מתחלקים ל-2 קבוצות גדולות:  מלנומה, הנחשבת סרטן עור הממאיר ביותר ולכן המסוכן ביותר,  וסרטני  העור שאינם מלנומה. קשה להאמין לנתונים, אך למעלה מ- 10,000 בני אדם מאובחנים בכל שנה כחולים בסרטני העור שאינם מלנומה וכ- 900 בני אדם חולים במלנומה. מהם הגורמים לסרטן העור, לאילו סוגים נחלקת המחלה הממאירה וכיצד ניתן לאבחן ולטפל בה? צפו בד"ר אמי חודק מסבירה. 

 

העור הוא האיבר הגדול בגוף האדם המכסה את כל הגוף ומספק לנו מספר הגנות חיוניות- הגנה מפני פגיעות פיסיות, פגיעות כימיות, זיהומים וקרינת שמש וכן הגנה מפני איבוד נוזלים; הוא אף לוקח חלק  פעיל באגירת שומן- מנגנון הישרדותי שהיה בעבר חשוב מאד; העור מסייע בסילוק פסולת מהגוף, למשל באמצעות נידוף זיעה, מסייע בשמירה על חום גוף קבוע, ואף מהווה את ההמקור העיקרי ליצירת ויטמין D, החשוב ביותר לתפקודנו. 

קראו עוד:  כ-90% מהחולים מעשנים: כל המידע על סרטן הריאות 

העור מורכב ממספר שכבות: האפידרמיס, הוא השכבה החיצונית, המורכבת ברובה מתאי קשקש, ובבסיסה מתאי בסיס.  בשכבת תאי הבסיס מצויים בנוסף תאים מיוחדים שנקראים מלנוציטים- אלו תאים אשר בחשיפה לשמש  מייצרים מלנין המעניק לעורנו צבע שחום. ככל שיש יותר מלנין הרי רמת ההגנה מפני נזקי הקרינה של השמש גבוהה יותר.  השכבה שהינה פנימית לאפידרמיס נקראת דרמיס והיא מכילה בעיקרה רקמת חיבור  ובתוכה  זקיקי השיער, בלוטות זיעה, כלי דם וצינורות לימפה. השכבה העמוקה ביותר של העור היא שכבת השומן. 


 למעלה מ- 10,000 בני אדם מאובחנים בשנה כחולים בסרטני העור שאינם מלנומה וכ- 900 בני אדם חולים במלנומה

העור, כשאר איברי הגוף, מורכב מתאים שמדי פעם מתחדשים על ידי חלוקה. התהליך הסרטני מתרחש כשהתאים מתחילים או ממשיכים להתחלק ללא בקרה, פיקוח או סדר, במהירות רבה. התאים הסרטניים שונים במראה שלהם ובתכונותיהם מהתאים הבריאים והם מתרכזים יחד עד להיווצרות גוש תאים המכונה גידול. גידול ככלל נוטה להתפשט באופן מקומי. מה שמאפיין את הגידול הסרטני הוא הפוטנציאל שלו לנדוד לאיברים אחרים בגוף, מצב המכונה שליחת גרורות. 

גורמי הסיכון לסרטני העור רבים ומגוונים, אך ללא ספק הגורם העיקרי הינו החשיפה לקרניים האולטרה סגולות של השמש; בקרב אנשים בהירי עור יש פחות מלנין מאשר בקרב כהי עור ולכן הראשונים חשופים יותר לנזקי הקרינה של השמש. גם הגיל מהווה גורם סיכון למחלה הממאירה הנפוצה: עם השנים ומעל גיל 50 עולה הסיכון לחלות בסרטן העור. בנוסף, קיימת נטייה גנטית להתפתחות מלנומה וריבוי של נקודות חן (שומות) עשוי גם הוא להביא למחלה. כמו כן, הסיכון לפתח סרטן העור עולה משמעותית במצבים בהם ישנה פגיעה במערכת החיסון של הגוף וכן בחשיפה לחומרים מסרטנים שונים ולאחר הקרנות. 

מהם הסוגים של סרטן העור? 

כאמור, קיימות שתי קבוצות של סרטן העור, כאשר הנפוצה יותר היא סרטני העור שאינם מלנומה. ככלל, הרוב הגדול של מקרי סרטן העור, למעלה מ90% מהמקרים הוא סרטן של תאי הבסיס, המכונה קרצינומה של תאי בסיס - BCC. סרטן זה, למרבה השמחה, לא נחשב אלים והוא מתפתח באיטיות ורק לעיתים רחוקות ביותר עלול לשלוח גרורות. סרטן תאי הבסיס אינו מסכן חיים, אך גורם לבעיות הנובעות ממיקומו ומגודלו. BCC  מתפתח בעיקר באיזורים החשופים לשמש- ראש, פנים, צוואר חזה, גב עליון וגפיים עליונים, שם מופיעה בליטה בצורת פנינה או נגע שטוח שלעיתים מכוסה בגלד דמי, כשהצבע הוא חום או בהיר כצבע העור. 

סרטן עור פחות נפוץ הוא סרטן תאי הקשקש, SCC, שגם הוא איננו אלים במיוחד, אולם הוא בעל נטייה גבוהה יותר להתפשטות מקומית  ביחס לסרטן תאי הבסיס. לעיתים רחוקות עלול הגידול להתפשט לבלוטות הלימפה האזוריות או לאיברים אחרים. סרטן זה מופיע אף הוא באזורי העור החשופים לשמש ומסתמן כגוש קטן וקשה בצבע אדום או כפצע שטוח המכוסה קשקשת, או גלד. חשוב לציין הופעת כתמים מחוספסים בצבע אדום או חום יכולים להעיד על הימצאות מצב טרום סרטני  שנקרא סולר קרטוזיס, שעלול להתפתח לסרטן תאי קשקש. 

קראו עוד: 10 נשים מאובחנות בכל יום: כל הגורמים - ודרכי הטיפול בסרטן השד

הסוג הפחות שכיח של סרטני העור, אך האלים ביותר הוא מלנומה. מקור הגידול במלנוציטים שבעור, התאים שמייצרים את הפיגמנט ולכן הגידול מתבטא בדרך כלל בכתם או בליטה בצבע חום עד שחור. לעיתים הגידול מתפתח על רקע נקודת חן –שומה- שהייתה קיימת ועברה פתאום עברה התמרה סרטנית. לכן כל שומה קיימת שעוברת שינוי גודל, צורה, שינוי בצבע או פתאום חלה הרמה של הנגע או דימום – מחייבת בדיקה לשלילת מלנומה. הגידול יכול להופיע בכל מקום על פני העור ולאו דווקא באזורים חשופים לשמש, וכן מתחת לציפורן . במקרים נדירים המלנומה עלולה להתפתח גם ברירית הפה, באיברי המין, בפי הטבעת ואף בעין . המלנומה מתפשטת תחילה בעור באופן מקומי, אך בשלב מסוים (לעיתים אפילו מוקדם) היא מתפשטת לדרכי הלימפה ובהמשך לאיברים פנימיים כולל המוח, הריאות ואיברים נוספים. לכן חשוב ביותר לאבחן את המלנומה כמה שיותר מוקדם. גילוי מוקדם של הגידול הוא לרוב ההבדל בין חיים למות. לצד סוגים אלה של סרטני העור, קיימים סוגים נדירים, לרבות קרצינומה של התאים על שם מרקל, קרצינומה של בלוטות החלב וסרקומה ע"ש קפושי.

כיצד מאבחנים ומטפלים בסרטן העור? 

עם הופעת סימן חשוד על פני העור יש לפנות בהקדם לבדיקה אצל רופא עור מומחה. ישנה חשיבות רבה לאבחון המוקדם ולטיפול שימנע נזק לעור באופן מקומי. במקרים של מלנומה אבחון מוקדם הוא מציל חיים. כמו תמיד, הרפואה הטובה ביותר היא מניעה:  יש  להתגונן כיאות מפני חשיפה לשמש וכמו כן, לבעלי עור בהיר, מומלץ לבקר פעם בשנה אצל רופא עור, או קודם לכן במידה ואתם מצויים בקבוצות סיכון מסוימות. במצבים בהם מאותר ממצא חשוד, הנגע יוסר בשלמותו או תלקח דגימה (ביופסיה) והרקמה תשלח לבדיקה הפתולוגית. אם הדגימה תתברר כממאירה, במקרים של סרטני העור שאינם מלנומה ומלנומה שטחית  ניתוח להרחקה מלאה של הגידול יהיה בדרך כלל הטיפול היחיד שנדרש. במקרה של מלנומה עמוקה, יש צורך לעיתים בטיפול נוסף, שכולל כימותרפיה ,או טיפולים ביולוגיים חדישים. כמובן שחולה שחלה בסרטן העור הוא בסיכון לפתח סרטן עור נוסף ולכן חשוב שיהיה במעקב רפואי תכוף. כמו כן חשובה מניעה שניונית ויש להקפיד להימנע מחשיפה לשמש.

 

הכותבת היא מומחית לדרמטולוגיה, מנהלת מחלקת העור במרכז הרפואי רבין בבית החולים בילינסון. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 29 חוות דעת )
"ד״ר שרון פינצי מקצועית ונעימה. הרגשתי שהיא מקשיבה לי ומקדישה לי את מלוא תשומת הלב, ושאני בידיים טובות. ממליצה בחום!"
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.5
( 12 חוות דעת )
"דר מרטינז רופאה מקצוענית, יסודית, ואמפטית. מומלצת בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו