דלג לתוכן

להדפיס ולשמור: כך תבחרו את קרם ההגנה המתאים עבורכם

הקיץ כאן ותכשירי ההגנה מפני השמש ממוצבים באופן רשמי כאחד ממוצרי החובה לעונה החמה. איך בוחרים את התכשיר היעיל ביותר, כל כמה זמן יש להימרח ומהן ההנחיות לגבי ילדים? המדריך המלא לשמירה על עור בריא

מאת: ד"ר לירון מרקוביץ', מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/07/2017
4 דקות קריאה


הקיץ כבר כאן ובילוי על חופי הים, על שפת הבריכה או סתם פיקניק בפארק שעל יד הבית, הן פעילויות אידאליות לימים בהם השמש מלטפת. זמן השמש אמנם גורם לנו לתחושה חיובית ומעלה את רמת ויטמין ה-D  אותה הגוף סופח מהקרניים המחממות, אך הוא עשוי גם לפגוע בעור הגוף ולגרום להתפתחות מחלות שונות. קרני השמש פולטות קרינת  UV- קרינה אלקטרומגנטית בעלת אורך גל קצר מזה של אור הנראה לעין. קרני ה-UV נחלקות לשלוש קבוצות: UVA,UVB,UVC. כאשר UVA היא הקבוצה החודרת בכמות הרבה ביותר לאטמוספירה אך היא גם הקרינה הכי פחות מזיקה. UVB חודרת בכמות קטנה פי 100 אך היא מזיקה יותר. UVC חודרת בכמות אפסית והיא מסוכנת ביותר. תכשירי ההגנה מפני השמש, אותם אנו מורחים על העור, מכילים מסנני קרינה על סגולה (Ultra- violet UV) ונועדו להגן עלינו מפניה. מי צריך להשתמש בתכשירי ההגנה מפני השמש ומהם התכשירים המומלצים? כך תבחרו נכון: כל הטיפים שיסייעו לכם לרכוש את קרם ההגנה המתאים עבורכם. 

"חשיפה לקרינת השמש גורמת לבעיות עור הכוללות: סרטן עור, הזדקנות מואצת, יובש, פיגמנטציה, תפרחות עור אלרגיות, תפרחות עור דלקתיות ועוד", אומר ד"ר איתן ברמן, מומחה לרפואת עור בקופות החולים כללית ולאומית, עוסק ומכשיר רופאים בתחום האסטתיקה הרפואית.

"חשוב לדעת כי מאחר וחשיפה לשמש מעלה משמעותית את הסיכון לסרטני עור יש להיות במעקב רופא עור אחת לשנה" מדגיש ד"ר ברמן ומפרט "זאת רק במידה ואין שינוי בנקודות החן ואין נגעים חדשים, אם יש היסטוריה של מלנומה במשפחה או יש ריבוי שומות יש להיות במעקב רופא עור אחת לחצי שנה".


מי צריך להשתמש בתכשירי ההגנה? 

למעשה, כל אדם חשוף לתופעות המזיקות של קרינת ה-UV, ללא תלות בסוג וצבע העור ולכן כל אחד ירוויח במידה כלשהי משימוש במסנני קרינה. אך כמובן שמסנני קרינה משמעותיים ומועילים יותר עבור בהירי עור אשר מראש מועדים יותר לכוויות, הזדקנות העור וסרטן העור.


"המצב מעט אחר בקרב מושתלי איברים", מציין ד"ר ברמן, "אלו בסיכון גבוה לפיתוח סרטן עור עקב דיכוי מערכת החיסון ולכן במקרה זה עליהם להשתמש ב-SUN BLOCK (חסם קרינה)".


למעשה, כל אדם חשוף לתופעות המזיקות של קרינת ה-UV, ללא תלות בסוג וצבע העור



מהן ההנחיות לגבי תינוקות וילדים?

על פי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, אין לחשוף לשמש בכלל תינוקות עד גיל חצי שנה. מגיל חצי שנה ניתן להשתמש בתכשירי הגנה לילדים, ששונים רק בכך שיותר מתאימים לעור רגיש- פחות אלרגיות וגירויים, זאת כיוון שעורם רגיש יותר ואינו כשל בוגר.


עבור תינוקות וילדים, ישנה העדפה לאמולסיה מבוססת שמן של חומרים א-אורגניים, על פני חומרים אורגנים. זאת כיוון שהחומרים הא-אורגניים מספקים הגנה בטווח רחב ופחות גורמים לגירויי עור.

קראו עוד: זהירות, קיץ: איך מזהים ומטפלים במכת חום בילדים 




מהם סוגי תכשירי ההגנה המומלצים? 

האקדמיה האמריקאית לרפואת עור ממליצה להשתמש בתכשירים המציעים הגנה בטווח אורכי גל רחב, תכשירים אלו הינם שילוב של חומרים המסננים קרינת UVA וכן UVB. כמו כן מומלץ לבחור תכשירי הגנה עם SPF של 15 ומעלה לשימוש יום יומי ו-SPF של 30 ומעלה לשהות ממושכת בחוץ.


מקדם ההגנה, (SPF (Sun Protection Factor

SPF הוא מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני האדמומיות (כוויות השמש) הנגרמת מקרינת ה-UVB בלבד, בהשוואה לאורך הזמן שבו העור מאדים ללא כל הגנה. למשל: אם משך הזמן שלוקח לעור רגיל להאדים הוא 20 דקות, השימוש בתכשיר עם SPF 30 יאריך באופן תיאורטי פי 30 את משך הזמן עד שהעור יאדים, כלומר למשך כ-10 שעות.חשוב לציין כי מעל SPF  50, תוספת ההגנה הינה זניחה.

תכשיר הגנה עמיד במים

הגדרה זו תנתן לתכשיר אשר ישמור על ערך ה-SPF שלו גם לאחר 40 דקות של רטיבות (פעילות במים או הזעה לדוגמא). יש לקחת בחשבון פרמטר זה בעת בחירת תכשיר הגנה.



קראו עוד: כך תתמודדו עם עקיצות נחש או עקרב: מדריך המזיקים לקיץ 



כיצד להשתמש בתכשירי ההגנה? 

יש למרוח בנדיבות על כל האזורים החשופים לשמש. כלל אצבע הוא שעל כל אזור בגוף יש לשים כמות של כפית במבוגר או חצי כפית בילד. יש לשים את התכשיר 15-30 דקות לפני החשיפה לשמש. יש לחדש את המריחה כל שעתיים וכן לאחר הרטבה של העור.



האם יש צורך באמצעי הגנה נוספים מפני השמש?

תכשירי ההגנה אינם מונעים באופן מוחלט את חדירת קרני ה-UV ועל כן יש להשתמש באמצעי הגנה נוספים כגון: הימנעות משהיה בשמש בשעות החמות, חבישת כובע רחב שוליים, הרכבת משקפי שמש וכדומה.



איך יודעים מהו תאריך התפוגה של החומר?

בדומה למוצרי קוסמטיקה אחרים, על התכשיר ישנו סימון המראה עד מתי ניתן להשתמש בתכשיר לאחר פתיחתו. הסימון הוא של צנצנת פתוחה עם מספר החודשים (למשל סימון של 18M מראה כי התכשיר טוב לשימוש עד 18 חודשים לאחר פתיחתו).



האם תתכן תגובה אלרגית לתכשיר ההגנה? 

אכן. "ככלל בכל מקרה של תפרחת אלרגית או דלקתית יש לפנות לרופא עור לברר האם ישנו גורם ברור לפריחה והאם ניתן להימנע ממנו", מחדד ד"ר ברמן, "לעיתים מסנן הקרינה הוא הגורם לתפרחת האלרגית בעיקר אלו המכילים PABA".


3 טיפים שיסייעו לכם להתמודד עם הקרינה 



1. השתמשו במקדם ההגנה - גם בזמן הנסיעה ברכב

מעניין לדעת כי חלונות הרכב הינם מסנני קרינת UVB בלבד, ולכן מומלץ להשתמש באמצעי הגנה נוספים במקביל.



2. הקפידו להמרח גם בצל

גם כשאנחנו נמצאים בצל אנו חשופים לקרינה -  קרינה המוחזרת אלינו מהסביבה. על כן, השתמשו במקדם ההגנה גם אתם נמצאים באזור מוצל. 


3. הגנו על עורכם מהשמש בכל עונות השנה

קרינת UV עוברת במידה ניכרת גם דרך שמים מעוננים, לכן יש להקפיד על כללי הזהירות בכל ימות השנה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
מומחה למחלות עור ומין. ניתן לקבוע תור 24 שעות ביממה
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.5
( 13 חוות דעת )
"הייתי מאוד מרוצה מהיחס והמיקצועיות של ד"ר מרטינז."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו