למה כואב הראש אחרי שאוכלים גלידה? כל המידע על קיפאון מוחי

מכירים את זה שאתם נהנים מגלידה טעימה במיוחד ולפתע אתם מרגישים כאב ראש מציק? אספנו עבורכם כל מה שצריך לדעת על התופעה וכיצד להמנע ממנה

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 30/07/2017

אין דבר שפוגם בהנאה מגלידה ביום קיץ חם כמו הכאב הראש שמקבלים מיד לאחר כמה דקות. כאב ראש זה, המכונה "קיפאון מוחי" או בשמו המדעי Sphenopalatine Ganglioneuralgia נגרם כשטמפרטורת הפה יורדת באופן קיצוני ללא התראה. מטבע הדברים, כאב ראש זה נפוץ בעיקר בקיץ, כשמזג האוויר חם, וצריכת המאכלים והמשקאות הקרים עולה. 

לכן, כדי שתוכלו להמשיך מהגלידות הקרות והמשקאות המרעננים מבלי לסבול אספנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת קיפאון מוחי וכיצד ניתן להמנע ואף להעלים אותו במקרה הצורך. 


קראו עוד: כשהילד מתלונן על כאב ראש: מתי זו סיבה לדאגה?


מהם הגורמים לקיפאון מוחי? 

למרות שמחקרים רבים נעשו בעניין, עדיין לא ידוע מה בדיוק גורם לקיפאון המוחי. החוקרים, למרות שעוד לא מצאו תשובה מוחצת, מאמינים בשתי תאוריות שיכולות להסביר את מקור הבעיה: 

1.כשצורכים באופן פתאומי משקה או מאכל קר הוא משנה באופן לא צפוי את הטמפרטורה בחלק האחורי של הגרון, שם נפגשים העורק הקדמי והאחורי. הטמפרטורה הנמוכה גורמת להתכווצות מהירה של העורקים, דבר שהמוח מפרש ככאב. 

2.כשהטמפרטורה בפה צונחת באופן בלתי צפוי, הגוף מרחיב במהירות את כלי הדם כדי להבטיח זרימה מתמשכת של דם חיוני למרכז המוח, הנמצא מאחורי העיניים. התרחבות פתאומית של העורקים וזרימת הדם גורמים ללץ גדול בגולגולת הגורמת לכאב ראש. 


כיצד מפסיקים קיפאון מוחי? 

למרות שכאב הראש הנובע מקיפאון מוחי אינו מסוכן הוא בהחלט לא נעים. ישנם כמה צעדים שניתן לנקוט כדי להפסיק את כאב הראש: בראש ובראשונה שתו משקה חם שיאזן את הטמפרטורה בפה. אם אין לכם אפשרות לשתות משקה חם, שתו משקה בטמפרטורת החדר או חממו את החיך בעזרת הלשון. אפשרות שלישית היא לכסות את הפה והאף עם כפות הידיים אפשרות נוספת היא לחמם את חיך בעזרת הלשון. פעולות אלו יחממו את החיך ואת הפה במהירות, דבר שיעלה את הטמפרטורות ויפסיק את כאב הראש. 




כיצד אפשר למנוע קיפאון מוחי?

מכיוון שהקיץ חם ובלתי אפשרי להפסיק לצרוך משקאות ומאכלים קרים שיקלו על מזג האוויר, ניתן לנקוט צעדים שימנעו את כאב הראש: 

1. המנעו משינויים פתאומיים בטמפרטורה של חלל הפה – כשאתם באים לאכול גלידה אל תאכלו אותה בבת אחת, אלא התחילו במנות קטנות שיאפשרו לפה להתרגל לטמפטורה החדשה. 

2. המנוע מלעשות שימוש בקשיות – הקשיות גורמות לכך שהמשקאות יגיעו ישר לחך, דבר הגורם באופן מיידי לכאב ראש. אם אתם ממש חייבים קשיות, אז כוונו אותה לצידי הפה ולא ישירות לחך, בצורה זו הסיכוי לסבול מכאב ראש פוחת.  

3. קחו הפסקות – אם במהלך האכילה או השתייה של משקה קר מרגישים שקר מדי בפה או מתחילים לחוש את תחילתו של קיפאון מוחי, קחו הפסקה ואפשרו לחך שלכם לחזור לטמפרטורה הרגילה שלו. 


קיפאון מוחי ומיגרנות

המנגנון שגורם להקפאת המוח נקשר גם למיגרנות. לכן, אם הקיפאון המוחי לא נעלם לאחר 5-10 דקות, או שאתה סובל מכאבי הדומים לקיפאון מוחי מבלי לצרוך מאכלים ושתיה קרה, אז ייתכן כי זוהי מיגרנה. 

אנשים רבים הסובלים ממיגרנות נוטים לסבול יותר מכאבי ראש במהלך צריכת מאכלים קרים, בהשוואה לאנשים שלא סובלים ממיגרנות. ייתכן והסיבה לכך היא כי השינויים בזרימת הדם המתרחשים במהלך קיפאון מוחי מהווה טריגר להתפרצותה של מיגרנה. 



פורומים, תזונה ותוספי תזונה

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
נשירת שיער טלי 04/12/2019 18:38
  • שלום, בני בן ה25 מקריח למעלה באיזור הראש(לאט לאט השיער נסוג בקרקפת ) האם יש דרך לעצור את התהליך בעזרת תזונה מתאימה?

  • + הוסף תגובה
סידן קרבונאט וציטראט אלי 26/07/2019 13:17
  • שלום, האם יש יסוד לטענה לפיה מחקרים שונים הוכיחו שסידן פחממתי נספג בקושי רב, לא מגיע לאן שצריך, מגיע לאן שלא צריך, שוקע שם וגורם נזקים. בברכה, אלי

  • + הוסף תגובה
כן משה 18/11/2019 00:38
  • כן. כנס לקבוצה שלי בפייסבוק "תוספי תזונה אמיתיים"

  • + הוסף תגובה
ציטראט וקרבונאט אלי 18/11/2019 18:36
  • אפשר, בבקשה, לקבל הפניה לשניים-שלושה מאמרים המוכיחים את יתרון הציטראט וחסרון הקרבונאט? נא לא להפנותני לפייסבוק - אינני יודע להשתמש בו. אני יודע לקרוא מאמרים שפורסמו בכתבי עת. כמו כן, אבקש לדעת מהו תחום המומחיות של משה. תודה. אלי

  • + הוסף תגובה
אני לא באמת מומחה כנס.. משה 18/11/2019 22:16
  • הדברים שציינתי הם דברים שד"ר ריי סטרנד כתב במאמר שלו. הוא טוען שהקבורנט נהיה קשה לספיגה ככל שאנו מתבגרים, ושזה בעצם המצב באוסטופורזיס. אני לא באמת מומחה אבל אני חוקר תוספי תזונה שנים.

  • + הוסף תגובה
סוג תוספי סידן אלי 19/11/2019 00:57
  • באיזה כתב עת ובאיזה תאריך פורסם מאמרו של החוקר שציינת? והאם דבר דומה פורסם ע"י חוקרים אחרים כלשהם? כמו כן, מאחר שאתה מומחה לתוספי תזונה, על איזה מידע (פרט למאמר הבודד הנ"ל) מבוססת טענתך שציטראט עדיף? אלי

  • + הוסף תגובה
חשוב לצרוך ציטרט ומלאט mdachman1@gmail.com 18/11/2019 00:40
זה דברים שקראתי במאמר שלו כנס.. משה 20/11/2019 19:52
  • המאמר של ד"ר ריי סטרנד נמצא באתר שלו. אני מנוי לאתר שלו. הוא רופא אמריקאי ולכן האתר שלו באנגלית. אני לא בטוח שתוכל לראות את המאמר שלו בלי לרכוש מנוי. בכל מקרה זה לינק לאתר שלו http://www.raystrand.com/

  • + הוסף תגובה
אכזבה ענקית אלי 20/11/2019 22:35
  • התשובה לא רצינית ולא מכובדת - זוהי לא תשובה בכלל, ולא תשובה עניינית בפרט. הפניה לגורם אחר במקום תשובה עניינית, אינה מתאימה לפורום נכבד זה. מי שכותב דברים כאלה מבלי להיות מסוגל לענות תשובה עניינית לשאלה שהוצגה משטה בקוראים. אפשר וצריך, לפחות, להפנות לגורם הנותן תשובה, כמובן ללא תשלום. כדי לשלם אינני זקוק לאתר זה. אני מאוכזב ביותר. אלי

  • + הוסף תגובה
סרדינים וטונה עמוס 11/10/2018 23:00
  • שלום רב, האם סרדינים וטונה בקופסאות הם מזון מומלץ? אני נהנה מהם, ואינני אוהב דגים טריים. לכן אני אוכל את המשומרים הנ"ל, בלית ברירה. אשמח לדעת שהמשומרים הנ"ל נחשבים טובים, על אף ההסתייגות המפורסמת ממזון משומר בכלל. עמוס

  • + הוסף תגובה
לא כדאי לאכול הרבה טונה משה 18/11/2019 00:56
  • הטונה מכילה מתכות כבדות כולל כספית. כנס לדף הפייסבוק שלי "תוספי תזונה אמיתיים"

  • + הוסף תגובה
טונה משומרת עמוס 18/11/2019 09:07
  • בהמשך לתשובתך, אבהיר: 1.אינני משתמש בפייסבוק - אני מבוגר מאוד, ואין לי ידע בענייני פייסבוק. 2. אבקש לדעת על מה בדיוק מבוססת התשובה, על אילו מקורות מידע. 3. מהו שם המומחה שענה לשאלתי, ומהי מומחיותו והכשרתו. תודה. עמוס

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!