דלג לתוכן

כך תצומו נכון: כל ההנחיות והטיפים ליום הכיפורים

מה כדאי לאכול בארוחה המפסקת, באילו מצבים לא כדאי לצום ולמי ניתן לפנות במקרה של פגיעה פיזית? ארגון מגן דויד אדום נערך לצום והרכיב עבורכם את המדריך המלא לבטיחות בזמן החג

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/09/2017 תאריך עדכון: 04/08/2019
4 דקות קריאה

יום הכיפורים כבר ממש בפתח והמחשבות על הצום בן 25 השעות כבר נמצאות בראש של כולנו. למרות העובדה שהתענית מלווה ביתרונות בריאותיים רבים, בניהם ניקוי הגוף מרעלים, איזון תהליך חילוף החומרים ואף סיוע לפעילות הלב, רבים סובלים מפגיעות במהלך היממה ללא האוכל והשתייה.

מדי שנה, כ-2000 בני אדם מטופלים באמצעות צוותי מגן דויד אדום במהלך יום הכיפורים. למרות הצום, רוב הקריאות אינן מתבצעות בשל ההימנעות מהמזון או מהנוזלים, אלא מפגיעות אופניים – הן של רוכבי האופניים עצמם או של הולכי רגל. מאות קריאות נוספות עוסקות בהתעלפויות כתוצאה מהצום. 

על מנת להעניק מענה רפואי מידי ומקצועי לכל קריאה המתקבלת במוקד החירום 101 של מד"א במהלך צום הכיפורים, נערכים צוותי מד"א בכוחות מתוגברים ולצד הצוותים בתחנות מד"א והכוננים הנמצאים ברחבי הערים יפעלו גם כונני מד"א המצוידים בציוד רפואי מתקדם (הכולל דפיברילטורים) אשר מתפללים בבתי הכנסת ברחבי הארץ, ויוכלו להעניק טיפול רפואי מידי למתפללים שיחושו ברע.  בנוסף, יוצבו בכוננות גבוהה שני מסוקי מד"א, המשמשים לפינוי ולהצלת חיים באזורים מרוחקים, בצפון הארץ ובדרומה. 



מד"א מגיש: המדריך המלא לצום בטוח

ארוחה מפסקת: שלבו את כל אבות המזון והקפידו על שתייה מספקת

1. כדי להקל על הצום, במיוחד עבור ילדים הצמים לראשונה, יש להקפיד על שתייה מרובה לפני תחילת הצום. יש לשתות כ- 2 ליטר של מים ולהפחית את שתיית המשקאות המכילים קפאין (קפה, קקאו, קולה, תה). כמו כן, מומלץ להימנע משתיית משקאות מתוקים המגבירים את תחושת צמא. 

עבור ילדים הצמים לראשונה ישנה חשיבות גבוהה אף יותר בהקפדה על שתייה מספקת ושהייה באזורים מוצלים, בעת שהייה מחוץ לבית. 

2.יש להימנע ממאכלים מלוחים במיוחד, כמו חמוצים ופיצוחים הגורמים לספיחת נוזלים ולצמא. 

3.במהלך הארוחה המפסקת, מומלץ לשלב בתפריט מזון מכל קבוצות המזון: פחמימות מורכבות עם חלבונים וירקות, דבר החשוב ליצירת תחושת שובע לזמן רב.   


הזעקת מד"א בבית הכנסת

אפליקציית 'מד"א שלי' מאפשרת לציבור המתפללים לחייג אל מוקד החירום של מגן דוד אדום בלחיצת כפתור. במהלך השיחה, שתקבל מענה על ידי החובשים והפאראמדיקים במוקד החירום 101 של מד"א בתוך ארבע שניות בלבד כשהם ידועים את מיקומו של המתקשר דבר שיקצר את זמני התגובה ויחסוך מצב של חילול שבת וחג נוסף. 



חולים, קשישים ונשים בהריון

מד"א ממליץ לחולים, קשישים ונשים בהריון להתייעץ עם רופא לפני הצום, בדגש על חולים הסובלים מאי ספיקת כליות, ממחלות לב, טרשת עורקים, חולים אונקולוגים, מושתלי כליות, לב או כבד, בשל החשש שתסמיני המחלה יחמירו עקב הפסקת נטילת התרופות. הנחיה זו מופנית גם כלפי הסובלים מסוכרת, לחץ דם גבוה, אפילפסיה, פעילות יתר\חוסר של בלוטת התריס ומחלות כליות וכבד. 

חולי סכרת יקבלו הוראות מהרופא המטפל על מינוני אינסולין שיש להזריק אחרי הארוחה ובמהלך הצום.


הקפידו על שתייה מרובה לפני תחילת הצום והימנעו מאכילת מאכלים מלוחים 




פגיעת תפקוד כליות

עקב הימנעות משתייה במהלך הצום, עלולות להיווצר בגופנו אבנים בכליות. מדובר בבעיה נפוצה, המתגלה לרוב בעתות צום. הסימנים הראשונים לפגיעה במערכות הגוף בשל חוסר נוזלים הם כאבי ראש, טשטוש ראייה ובשלבים מתקדמים יותר קשיים במתן השתן ופגיעה במערכות הגוף האחרות. על מנת לצמצם את הסיכונים לפגיעה בתפקוד הכליות על לצמים מומלץ להישאר במקומות מוצלים וממוזגים. 



התייבשות

אף על פי תחזית מזג-האוויר שצופה מזג אוויר בהיר ומעונן-חלקית ברחבי הארץ, הימנעות משתייה ומזון עלולים לסכן את הצמים ולגרום להתייבשות. יש לשים לב במיוחד לתינוקות, ילדים וקשישים. בכל מקרה בו מורגשת חולשה כללית ומופיעים סימני התייבשות (חולשה, סחרחורות, בחילות והקאות) יש להזעיק במהירות את צוותי מד"א בטלפון החירום 101 או דרך אפליקציית 'מד"א שלי' ולהישמע להנחיות החובשים והפאראמדיקים במוקד עד להגעת צוותי מד"א למקום.



נשים בטיפולי פוריות

במהלך יום הכיפורים פאראמדיקים של מד"א יזריקו תרופות לנשים בטיפולי פוריות.


נשים הנמצאות בתהליך של טיפולי פוריות וזקוקות לסדרת זריקות הורמונאליות, ועל פי המלצת הרופא המטפל חייבות לקבלן בתאריכים ובשעות הנקבעים מראש, יוכלו במידת הצורך להתקשר למד"א בטלפון 101 על מנת לתאם מראש את הגעתן לתחנת מד"א הקרובה אליהן ביותר. בעת ההגעה לתחנות מד"א לצורך ביצוע הזריקות יש להביא את החומר להזרקה וכן את הפניית הרופא המטפל עם התאריך והשעה של ההזרקה, מינון, מיקום ואופן ההזרקה (תוך שרירי, תת עורי).

הפאראמדיקים של מד"א יזריקו את התרופות אך ורק למטופלות שכבר קיבלו לפחות זריקה אחת לפני כן מאותה התרופה.

קראו עוד: לא רק ביום כיפור: 4 שיטות תזונה שמשלבות צום 

רכיבה על אופניים

יום כיפור הוא היום היחיד בשנה בו כבישי היישובים והערים והכבישים הבין-עירוניים מתרוקנים מרכבים ומתמלאים באופניים רגילים וחשמליים, סקייטבורד, רולר-בליידס וקורקינטים. לאור זאת, קיימת סכנה גדולה ומשמעותית לילדים אשר עלולים להיפגע כתוצאה מרכיבה לא בטוחה. מדי שנה, צוותי מד"א מטפלים במהלך יום הכיפורים במאות ילדים ובני נוער שנפגעים בתאונות הנגרמות תוך כדי רכיבה על אופניים והחלקה על גלגיליות, סקטבורד ורולר-בליידס. נתון זה גבוה פי חמישה מהממוצע של יום רגיל בשנה. 

המלצות מד"א לבטיחות ילדים לרכיבה בטוחה:

1. יש להקפיד על חבישת קסדה, מגני בירכיים ומגני מרפקים בכל רכיבה על אופניים, סקטבורד, רולר-בליידס וקורקינטים. 

2. יש להימנע מרכיבה בלילה. אם בכל-זאת רוכבים בלילה, יש להקפיד על תאורה נאותה, ללבוש בגד בהיר ולוודא שיש מחזירי אור על האופניים וכן על הבגדים. 

3. בעקבות ריבוי רוכבי האופניים בכלל והחשמליים בפרט, הנעים על הכבישים והמדרכות במהלך יום הכיפורים, יש להשגיח על הילדים והפעוטות של יפגעו בזמן שמשחקים או רוכבים על כלים קטנים במיוחד בהם בימבה וכו'.

4. בכל מקרה של פציעה וחבלה משמעותית, יש להשאיר את הנפגע ללא תזוזה ולהזעיק את מד"א בטלפון החירום 101, יש להישמע להוראות החובשים והפאראמדיקים במוקד מד"א.

5. ילדים ובני נוער נוסעים מרחקים גדולים של עשרות ק"מ על האופניים ובמקרה של פציעה ייתכן והם לא ידעו להסביר לחובש או לפאראמדיק במוקד החירום 101 של מד"א את מיקומם - במד"א ממליצים להתקין מראש את אפליקציית 'מד"א שלי' שתדע לזהות ולשלוח את מיקומו המדויק של מזמין האמבולנס למערכות השליטה והבקרה של מד"א.

6.  מד"א מבקש מציבור ההורים להשגיח על ילדיהם ולאפשר נסיעה בטוחה לאמבולנסים הנוסעים להציל חיים.


כיצד לשבור את הצום בצורה בריאה?

מומלץ לשבור את הצום בארוחה קלה. להתחיל בשתייה פושרת (לא חמה מידי) מלווה בפרוסת עוגה פשוטה או שתי פרוסות לחם עם גבינה. לאחר כשעה ניתן לאכול ארוחה קלה.


במד"א פונים לציבור המתפללים המגיעים לבתי הכנסת עם ילדים ופעוטות לתת תשומת לב מיוחדת ולהשגיח עליהם במהלך התפילה. מדי שנה במד"א נקראים לטפל בילדים ופעוטות שנפגעים בסביבת בית הכנסת בעת משחק במקומות בהם קיימת סכנה ושאינם מיועדים למשחקי ילדים ופעוטות. 

בשום אופן אין בהנחיות המפורטות בדפי מידע אלו להקנות סמכויות טיפול או אבחון מעבר לידיעותיך בהגשת עזרה ראשונה. הנחיות אלו אינן באות להחליף את פעולות ההצלה באופן מקצועי. בכל מקרה מומלץ לפנות לייעוץ רפואי מקצועי. חשוב לעבור קורס עזרה ראשונה והחייאה במסגרת מגן דוד אדום.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו