דלג לתוכן

כך תטגנו נכון: מדריך מיוחד לחג

חג החנוכה בא לנו בדיוק בזמן ושמונת הימים מאירים את השגרה האפורה ונותנים לנו הזדמנות לזמן איכות עם הקרובים לנו. אך מעבר לבילויים המשפחתיים, חג הניסים והנפלאות מלווה גם בכמה קילוגרמים עודפים כתוצאה משלל מאכלי החג: אספנו עבורכם את כל הטיפים לטיגון בריא שיעזרו לכם לצלוח את החנוכה – מבלי לעלות במשקל

מאת: שני ששון, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/12/2017
2 דקות קריאה

השגרה עמוסה ואפורה, חגי תשרי כבר הרחק מאחור ופסח עוד לא נראה באופק. חג החנוכה מגיע אלינו בדיוק בזמן הנכון, כדי להפיץ אור בתוך השגרה ולחמם לנו את החורף. שמונת הימים בהם אנו מדליקים נרות, הם לא רק אווירה משפחתית עטופה בקרובים וחברים, אלא גם שלל מאכלי חג מפנקים שמעלים לנו חיוך נוסטלגי. באופן מסורתי, המתכונים המאפיינים את חג האורות, מלאים בשמן ומותירים אותנו לא רק עם זיכרון על הנס הגדול, אלא גם עם כמה קילוגרמים נוספים. אז כדי שתוכלו ליהנות ממסורת החג ולא לחשוש מהשקילה שאחרי – אספנו עבורכם 5 טיפים לטיגון בריא יותר: להדפיס ולשמור. 



למה כל כך קשה לנו לעמוד בפני מאכלים מטוגנים ופחמימות?

כידוע, מאכלי חג החנוכה מתבססים על שני רכיבים עיקריים: שומנים ופחמימות. אכילת פחמימות מביאה לעלייה ברמות הסרוטונין בגוף, נוירוטרנסמיטור האמון על ויסות מצבי הרוח, החשק המיני, התיאבון, השינה ועוד. ההשתוקקות העזה למאכלים שומניים נובעת מיצר הישרדותי פשוט: לפני עידן השפע, שומן היה מרכיב מרכזי בתפריט בשל צפיפות הקלוריות המצויה בו, אשר מצמצמת את תחושת הרעב וכך מגדילה את סיכויי ההישרדות.



קראו עוד: שמן אבוקדו טוב לטיגון? בדקו כמה אתם יודעים על שמנים 



כך תעשו זאת נכון: 4 טיפים לטיגון בריא 



1. בחרו בסיר עמוק לטיגון

ככל ששטח הפנים קטן יותר (סיר עמוק על פני רחב), כך השמן נחשף פחות להיווצרות של רדיקליים חופשיים, המתהווים בתהליך של חימום השמן וחשיפתו לכמות חמצן גדולה. רדיקלים אלה מזיקים לבריאותנו והם אלה שהופכים את השמן לרכיב מזיק. 



2. העדיפו לטגן חתיכות גדולות

אמנם, מיני סופגניות הן פוטוגניות מאוד וככל הנראה יקשטו לכם את האינסטגרם והפייסבוק, אבל הגרסה המיניטורית של המאכל המסורתי סופחת כמות שמן גדולה יותר: טגנו בחתיכות גדולות וכך תחסכו בכמות השמן. 




הקפידו לטגן בחתיכות גדולות ובשמן עמוק, כך תוכלו להנות ממאכלי חג בריאים קצת יותר



3. החליפו שמן עוד לפני שיישרף

כעיקרון, שמן זית עדיף על שמנים אחרים, אך מבחינה קולינרית הוא אינו מתאים לסופגניות, ולכן שמן קנולה יהיה הבחירה המועדפת אחריו. כידוע, ככל שנשאיר את השמן זמן רב יותר על הגז, כך הטמפרטורה שלו תעלה ותעבור את ה-180 מעלות (בה השמן עוד נמצא במצב תקין). כאן נכנסת נקודת העישון אשר מותאמת לסוג חומצות השומן המצויות בשמן. לדוגמה, חומצת השומן העיקרית היא לינולאית. בחומצת שומן זו יש שלושה קשרים כפולים לעומת שמן זית המכיל ברובו חומצת שומן עם קשר כפול אחד- אפיון ההופך את שמן הזית להיות יציב יותר בחימום ועם סיכון נמוך יותר להישרף. בעקבות הסיכון לכך שהשמן יישרף תוך כדי תהליך הבישול, יש להחליף את השמן מידי שני מחזורי טיגון. איך נדע שהשמן כבר סיים את תפקידו? נראה שינוי בצבע, במרקם ואף עשן או קצף, היוצא כתוצאה מתהליך ההרתחה שלו. המזון המטוגן יהפך כהה יותר מטיגון לטיגון מה שגם עשוי להעיד על שמן שעבר זמנו. כמו כן, אין לחכות לתהליכים אלו אלא להימנע מהם לכתחילה. 



4. קצרו את משך הטיגון

זמן הטיגון משפיע גם כן : בתחילת תהליך הטיגון רק החלק החיצוני של המזון יספוג את השמן, ואילו תוך-המזון יתחמם על ידי תהליך של הולכת חום. ככל שנמתין יותר ונחשוף את המזון לשמן לזמן ממושך יותר כך הוא ייספג בכמות גדולה יותר אל תוך המזון עצמו, לכן, כדאי להגיע לטמפרטורה גבוהה יחסית מהר, וכך תהליך הטיגון יהיה קצר יותר.



הכותבת היא יאטנית קלינית B.SC  בסטודיו סי, הרשת הנשית המובילה בישראל לעיצוב, לחיטוב, לכושר ולהרזיה 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו