דלג לתוכן

חוששים שאתם סובלים מחרדה חברתית? 6 תכונות שיקבעו

כולנו מכירים את התחושות הבאות: אתם עומדים בפני פרזנטציה חשובה בעבודה והגרון הופך יבש, אתם מוזמנים למפגש חברתי רב משתתפים וחוששים מהרושם שתותירו, או שעומדים בפני ראיון עם מנכ"ל החברה ופעימות הלב מתגברות. סיטואציות חברתיות עשויות להיות עניין מלחיץ, אך עבור אלה הסובלים מחרדה חברתית מדובר בפחד של ממש: מה היא חרדה חברתית, וכיצד מחקר פורץ דרך מסייע באבחונה – באמצעות 6 תכונות בלבד? כל התשובות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/01/2018
3 דקות קריאה

חרדה חברתית היא הפרעה שכיחה הנמנת בין הפרעות החרדה. אדם הסובל ממנה, חווה פחד עז מפני השפלה פומבית והערכה שלילית על ידי חברים ומכרים ועשוי להיות ביישן ומופנם. חרדה חברתית, מביאה להימנעות מסיטואציות פומביות רבות ולעיתים גם מאינטראקציה חברתית. 

למרות שחלק מהאנשים עשויים להרגיש כי הם היחידים הסובלים מההפרעה, חרדה חברתית היא תופעה נפוצה ורבים נאבקים בפחדים אלה. 12-15% מאוכלוסייה סובלים מחרדה חברתית ברמות שונות, אך הגורם שמעורר את התסמינים המאפיינים אותה, משתנה מאדם לאדם. אנשים מסוימים חווים חרדה ברוב הסיטואציות החברתיות, בעוד שעבור אחרים, החרדה מתקשר למצבים חברתיים מסוימים, לרבות דיבור עם זרים, השתלבות בסיטואציות חברתיות גדולות או הופעה אל מול קהל. בין הטריגרים לחרדה החברתית נמנות סיטואציות, כמו מפגש עם אנשים חדשים, יצירת שיחות חולין, דיבור בפומבי או על במה, חשש מהפיכה למרכז תשומת הלב, חשש מפני התבוננות באופן ההתנהגות על ידי אנשים אחרים, פחד מביקורת, פיתוח שיח עם גורמים סמכותיים או חשובים, ניהול מערכות יחסים אינטימיות, חרדת בחינות, הימנעות מאכילה ושתייה בפומבי. 

מחקר פורץ דרך שבוצע באוניברסיטת אריאל, ניסה להבין את המקור להפרעה באמצעות שש חוזקות אופי עיקריות. מטרת המחקר הייתה להראות כי ניתן לאבחן סימפטומים של הפרעות נפשיות שונות ואף לטפל בהם באמצעות פסיכולוגיה חיובית. המחקר מהווה חלק מפרויקט פורץ דרך, המנסה להחליף התייחסות פסיכיאטרית להפרעות שונות בהתייחסות לא מתייגת, אופטימית ומצמיחה. 



המחקר ניסה להראות כי ניתן להחליף התייחסות פסיכיאטרית להפרעות שונות, כמו חרדה חברתית בפסיכולוגיה חיובית 




במהלך המחקר נתבקשו הנבדקים, שחלקם סובלים מחרדה חברתית וחלקם לא, לענות על שאלון שבעזרתו ניתן לאבחן את חרדה חברתית. מהממצאים עולה כי שילוב ייחודי בשימוש מופרז בחלק מחוזקות האופי ושימוש מופחת באחרות, מאפשר זיהוי של אנשים הסובלים מהפרעת חרדה חברתית. לדוגמה, אדם המשתמש בסקרנותו יתר על המידה על ידי הצגת שאלות מרובות,  עלול להיתפס כחטטן וכחודר לתחומים שלא לו.  גם שימוש מופחת בחלק מהחוזקות, כמו חוסר שימוש בחוזקת הנדיבות עלול להיתפס כקמצנות.

מענווה קיצונית ועד לחוסר הומור: 6 חוזקות אופי לאבחון חרדה חברתית 

1. שימוש מופרז באינטליגנציה חברתית

אלה המבצעים שימוש מופרז באינטליגנציה החברתית, מנתחים יתר על המידה את המחשבות והרגשות שלהם עצמם ושל אחרים. 


2. שימוש מופרז בענווה

ענווה היא אמנם תכונה חיונית וחשובה, אך אנשים שאינם מרגישים כל צורך לדבר על עצמם או על הישגיהם, חשים מובכים כאשר מקבלים שבחים או חיזוקים חיוביים, חווים את תחושת הצניעות באופן קיצוני שעלול לפגוע בהם. 


3. חוסר התלהבות

אנשים אשר אינם נהנים מסיטואציות חברתיות, ואף הסביבה תופסת אותם כחסרי אנרגיה וחיוניות, עלולים להיתפס כמונעים על ידי אינטרס אישי, וככאלה שאינם מעוניינים בקרבתם של אחרים.


4. חוסר הומור

הומור הוא אמנם דבר אינדיווידואלי, ודבר מה שגרם לאחד לצחוק, עשוי שלא להעלות חיוך על שפתיו של אחר. אך רצינות יתרה במצבים חברתיים מסוימים והיעדר צחוק, עשויים להעיד על חוסר בהומור. למרות שהדבר עשוי להיתפס בעיניי החברה כהתנהגות נאותה וקורקטית, הומור הוא חלק אינטגרלי ממצבים מסוימים. 


5. חוסר באינטליגנציה חברתית

אנשים עם חרדה חברתית עשויים גם לפרש לא נכון רמזים ושפת גוף, והם אינם קשובים במיוחד לרגשותיהם או לרגשות אחרים. פעמים רבות, הם אינם שמים לב לרמזים חברתיים, לשפת הגוף שלהם או של הסובבים אותם ואינם מודעים לנסיבות החברתיות המרכיבות את הסיטואציה בה הם לוקחים חלק.


6. חוסר בוויסות עצמי

אלה המאופיינים בחוסר בוויסות עצמי, חווים קשיים בניהול תגובותיהם שלהם או אלה המופנות כלפי אחרים ובנוסף עשויים להתקשות בניהול רגשות או הרגלים. כתוצאה מכך הם עשויים להיתפס כפחות מתונים וחסרי משמעת בכל הנוגע לאופן הדיבור וההתנהגות שלהם. 



המחקר התבצע במסגרת עבודתו של הדוקטורנט פבל פריידלין, בהנחייתה של פרופ' הדסה ליטמן-עובדיה, אוניברסיטת אריאל 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 4 חוות דעת )
"מקצועית, אכפתית ומסורה"
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חרדה

בניהולו של ד"ר יששכר הרמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו