דלג לתוכן
פרופ' יגאל וולמן פרופ' יגאל וולמן

אנדומטריוזיס: הכל על המחלה שעלולה לפגוע בפוריות

כ-5-10% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס, מחלה הגורמת לכאבים קיצוניים בזמן הווסת החודשית ואף עלולה לפגוע בפוריות. במשך שנים נחשבה כבלתי אפשרית לאבחון, זאת בשל הזיהוי המורכב והיעדר מודעות לה. מהם תסמיניה ואילו בדיקות עשויות לאבחן את הבעיה המסתורית – ולשים סוף לכאבים? מומחה מסביר

מאת: פרופ' יגאל וולמן
תאריך פרסום: 12/03/2018
2 דקות קריאה
פרופ' יגאל וולמן בשיתוף עם פרופ' יגאל וולמן i משרת כרופא בכיר ביחידת האולטראסאונד במיילדות וגינקולוגיה שבמרכז הרפואי תל-אביב

אנדומטריוזיס היא מחלה בה הרירית שאמורה להיות בתוך הרחם מתפשטת אל איברים אחרים בתוך האגן וכך בזמן המחזור הוסתי הרירית מגיבה לשינויים ההורמונליים בדומה לתגובתה של הרירית שברחם ובזמן הדימום הווסתי מדממת אף היא. מאחר והיא שתולה באיברים שונים, כמו השחלות, המעי, שלפוחית השתן ואחרים, הדימום גורם לכאבים עזים שלעיתים ממש משתקים את הסובלת למספר ימים. מעבר לכך, המחלה עשויה לגרום לבעיה של ממש: הדם שמופרש במחזור נאגר סביב האיבר ואינו מופרש אל מחוץ לגוף כתוצאה מכך, נוצרות הצטלקויות והידבקויות שעשויות לפגוע בפריון האישה. 

למרות שהמחלה מוכרת כבר מהמאה ה-19 לא ידוע מהו הגורם לה. למעשה מדובר בתהליך המתרחש אצל למעלה מ-95% מהנשים, אך רק בקרב חלק קטן מהן מתהווה הוא לבעיה רפואית של ממש. קיימות תיאוריות שונות המנסות להסביר את מקורה, המקובלת ביותר היא התיאוריה של סמפסון הגורסת ששתלי אנדומטריוזיס מגיעים לאגן בזמן המחזור הוסתי בשל יציאת נוזל מהחצוצרות לכיוון האגן בנוסף לדמם היוצא לכיוון הנרתיק. חוקרים אחרים סבורים כי מדובר בהפרעה חיסונית, שבקרב חלק מהנשים מונעת את הסרת השתלים לאחר הווסת. מהם התסמינים למחלה כיצד מאבחנים ומהן דרכי הטיפול? מומחה מסביר. 

מהם התסמינים שעלולים להעיד על אנדומטריוזיס?

התסמינים האופייניים לאנדומטריוזיס הם כאבי גב קשים לפני הווסת ובעת הוסת, כאבים עזים באגן שעלולים לעיתים להקרין לאזור הרגליים או להיות מלווים בכאבים בבטן תחתונה (עם או בלי כאבי מפרקים), עוויתות קשות בבטן בזמן הווסת, בחילות והקאות. בחלק מהנשים כאשר קיימת מעורבות של המעי ייתכנו גם כאבים והתכווצויות ביציאות, עצירות ושלשולים שעשויים להופיע לאורך כל החודש ובעיקר בזמן הווסת, עצבנות ועייפות .עם התקדמות המחלה ניתן לראות בהרבה מן המקרים בעיות פוריות.




כאבי גב קשים לפני הווסת, כאבי אגן ועוויתות בבטן עשויים להעיד על אנדומטריוזיס 



כיצד ניתן לאבחן את המחלה?

שנים רבות נטו להחמיץ את המחלה בשל התייחסות לכאבי מחזור כמשהו טבעי ובלתי נמנע. משכך רופאים רבים פתרו את הבעיה באומרם שהכאב המתלווה למחזור החודשי בלתי נמנע, והוא עשוי להתמתן אחרי הלידות.  


במשך תקופה ארוכה, דרך האבחנה היחידה הייתה  כממצא אקראי בניתוחים או במהלך ביצוע לפרסקופיה שבה ניתן לראות את הנגעים. האבחון הסונוגרפי (אשר מתבצע באמצעות מכשיר אולטראסאונד), כלל שנים רבות רק הדגמה של אנדומטריומה - ממצא ציסטי שחלתי בעל מראה אופייני של זכוכית כתושה שמצביע על קיום נגע אנדומטריוטי גדול בשחלה. שיטה נוספת להדגמה הייתה ביצוע בדיקת תהודה מגנטית שנחשבת לשיטה מאוד מדויקת אך בעלת זמינות נמוכה ועלות גבוהה לבדיקה.

בשנים האחרונות התפתחה שיטה בה ניתן בעזרת האולטראסאונד לסקור את כל אברי המטרה הפוטנציאלים באגן ולבדוק האם מי מהם נפגע על ידי שתלים של אנדומטריוזיס . מדובר בשיטה מדויקת מאוד, בכל הנוגע לשתלים מעבר לקוטר מסוים בעלי חדירה עמוקה . עדין לא קיימת שיטה בה ניתן להדמות שתלים שטחיים. 

כיום, עבודות רבות מראות כי סוקר המיומן בשיטה הסונוגרפית עשוי להגיע לרמת דיוק דומה לזו המאפיינת את בדיקת ההדמיה המגנטית, ועל כן בדיקת אולטרסאונד היא השיטה הרווחת כיום לאבחון המחלה.

קראו עוד: ניתוחים וגינאליים בנרתיק מתי הם מומלצים - ולמי?

כיצד ניתן לטפל באנדומטריוזיס?

הטיפול הראשוני במחלה הוא טיפול תרופתי מסוגים שונים, החל במשככי כאבים ודלקת, גלולות למניעת הריון שמדכאות את התפתחות רירית הרחם ועד לתרופה ייעודית לטיפול באנדומטריוזיס. במצבים בהם הטיפול התרופתי אינו נוחל הצלחה, יש לפנות לפתרון כירורגי לפרוסקופי, הכולל החדרת סיב אופטי לבטן והסרת הנגעים. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אביטל גלאובך
ד"ר אביטל גלאובך יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' יגאל וולמן

שאלות מתוך פורום אנדומטריוזיס וכירורגיה גינקולוגית

בניהולו של ד"ר רון שינמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו