דלג לתוכן

פרכוסי חום: כל מה שחשוב לדעת על התופעה המבהילה

ההורים שבנינו שראו או רק שמעו על פרכוסי חום, ודאי יעידו כי מדובר באחת מהתופעות המבהילות והמלחיצות ביותר בגילאי הילדות, אך למרות שמדובר במצב שכיח מאוד בקרב ילדים ותינוקות – הוא אינו מהווה כל סכנה מוחית או התפתחותית. מהן הסיבות לפירכוסי חום, כיצד מאבחנים ומה חשוב לעשות בזמן הפרכוס? כל התשובות שחשוב שתכירו

מאת: ד"ר לירון מרקוביץ', מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/03/2018
3 דקות קריאה

פרכוסי חום נגרמים בשל גירוי חשמלי במוח והם מאופיינים בתנועות קצביות ובלתי רצוניות של הגפיים או בהקשחת שרירי הגוף. פרכוסי החום מופיעים בילדים הסובלים מחום גבוה ( מעל ל- 38 מעלות צלזיוס), בגילאי שישה חודשים עד חמש שנים. פרכוסי חום נפוצים בעיקר בין גיל שנה לגיל שנה וחצי. מהן הסיבות לפרכוסי חום והאם יש להם השלכות? ד"ר הלה בן פזי, נוירולוגית ילדים, מובילת מיזם נוירוכאן (NeuroCan)- הנגשת שירותים נוירולוגים לפריפריה, עם כל המידע החיוני להורים המודאגים. 

"פרכוסי חום יכולים להראות מאיימים אך הדבר שהכי חשוב לזכור" , מרגיעה ד"ר בן פזי, "זה שבמהלך השנים מחקרים רבים נעשו על פרכוסי חום ונאסף מידע רב, וכיום אנו יודעים היום כי פרכוסי חום אינם גורמים לנזק עתידי".

קראו עוד: באיזה גיל התינוק צריך להתהפך? המדריך להתפתחות הילד

הסיבות לפרכוסי חום רבות, והם יכולים לקרות בעקבות חום המלווה מחלה זיהומית חיידקית או ויראלית, במיוחד אדמדמת (Roseola) או בעקבות חום המהווה תופעת לוואי של חיסון, בעיקר לאחר חיסון ל-MMR  (החיסון לחצבת, חזרת ואדמת הניתן בגיל שנה ובכיתה א'). כאמור, פרכוסי החום אינם מסכנים את הילד, זאת בשונה מחצבת, חזרת ואדמת אשר יכולות לגרום למחלה קשה ואף למוות. בשל כך מובן כי תופעת לוואי אפשרית זו אינה מצדיקה הימנעות מהחיסון והשארת הילד חשוף למחלות הללו. גורם הסיכון המרכזי לתופעה הוא היסטוריה משפחתית של פרכוסי חום. 

פרכוס החום לרוב מופיע ביום הראשון של המחלה, והוא לעיתים הסימן הראשון לכך שהילד חולה ויופיע עוד לפני שההורה הבחין כי לילד יש חום. רוב הפרכוסים קורים בחום הגבוה מ-39 מעלות צלזיוס.


פרכוסי חום אמנם יכולים להיראות מאיימים, אך מחקרים רבים קבעו כי הם אינם גורמים כל נזק עתידי



קיימים שני סוגים של פרכוסי חום


פרכוס חום פשוט

לרוב מדובר בפרכוסי חום מהסוג הזה. באופן טיפוסי הילד מאבד הכרה, ישנן התכווצויות או תנועות בלתי רצונויות ריתמיות של הגפיים וכל האירוע נמשך דקה או שתיים. לעיתים הפרכוס נמשך אף עד 15 דקות, אך זה לא המצב השכיח. לאחר שהפרכוס חולף הילד יכול להיות מבולבל או עייף אבל לא אמורה להיות חולשת גפיים. 



פרכוס חום מורכב

פרכוסים אלו פחות נפוצים. מדובר בפרכוס הנמשך מעל 15 דקות (או 30 דקות אם מדובר בסדרת פרכוסים עוקבים) או בפרכוס שני תוך יממה. לאחר שהפרכוס חולף, לעיתים נשארת חולשת גפה זמנית. גם פרכוס שאינו סימטרי (Focal seizures) יחשב לפרכוס חום מורכב.



איך נקבעת האבחנה? 

ילד שעבר פרכוס חום צריך להגיע לבדיקת איש צוות רפואי בהקדם האפשרי על מנת לברר את סיבת החום ולאשרר שאכן מדובר בפרכוס חום ולא במצב אחר. 

מה צריך לעשות בזמן פרכוס?

הורים אשר ילדם מפרכס צריכים לנקוט במספר צעדים בזמן הפרכוס, על מנת למנוע מהילד פגיעה בעצמ

• יש למקם את הילד כך שישכב על צידו

• אין לנסות למנוע את התנועות

• אין להכניס שום דבר לפה הילד

• אם הפרכוס נמשך מעל לחמש דקות יש צורך בפנייה דחופה לסיוע רפואי. יש להמשיך להשגיח על הילד ובמקביל להתקשר למד"א.

הקריאה לצוות הרפואי חשוב מכיוון שאם הפרכוס אינו נפסק מעצמו- יש לתת תרופות נוגדות פרכוס. לעומת זאת, אם מדובר בפרכוס חום פשוט שנפסק מעצמו במהרה, אין צורך בטיפול.בכל מקרה, לאחר פרכוס ראשון יש להגיע לבדיקת רופא לצורך קביעה כי אכן מדובר היה בפרכוס חום פשוט ולא במחלה אחרת או בפרכוס חום מורכב.

מהן ההשלכות של פרכוס חום?

לא נראתה שום הפחתה באינטיליגציה או נזק מוחי התפתחותי בילדים לאחר פרכוס חום, לא משנה מאיזה סוג ומה הייתה הסיבה לחום. ישנה עליה זעירה בשכיחות אפילפסיה בילדים אשר סבלו מפרכוס חום, ביחס לילדים אשר לא סבלו מפרכוס חום והיא עומדת על 1-2%.

"מעניין לדעת", מוסיפה ד"ר בן פזי, "שממוצע ה-IQ הינו גבוה יותר בקרב ילדים הסובלים מפרכוסי חום. הסיבה לכך ככל הנראה היא בשל קישריות מוחית גבוהה יותר המובילה לשני הדברים".

קראו עוד: התינוק לא מפסיק לבכות? הכל על תופעת הקוליק

פרכוסי חום חוזרים

כ-30% מהילדים אשר עברו פרכוס חום, יעברו פרכוס חום נוסף בעתיד, לרוב תוך שנה מהאירוע הראשון. חשוב להבין כי אין זה אומר שהפרכוס הבא יקרה באותה הטמפרטורה או שחלילה בכל פעם שיעלה החום יהיה פרכוס.



מי נמצא בסיכון לפרכוס חום חוזר?

• ילדים קטנים – מתחת לגיל 15 חודשים.

• ילדים הסובלים מאירועי חום מרובים.

• ילדים אשר להם קרובי משפחה הסובלים מפרכוסי חום או אפילפסיה.

• ילדים אשר חלף זמן קצר מהופעת החום ועד להופעת הפרכוס.

• ילדים אשר סבלו מחום לא מאוד גבוה, או שטרם פרכסו.

האם יש מקום לטיפול מונע?

ברוב המקרים, אין המלצה לטיפול קבוע מונע בתרופות נוגדות פרכוס. זאת כיוון שאין הצדקה להסתכן בתופעות הלוואי של תרופות אלו על מנת למנוע פרכוס חום שכאמור אינו מזיק בפני עצמו.


חשוב לציין שגם אין הנחיה למתן של מורידי חום (כגון איבופרובן או פרצטמול) למניעת עליית חום כיוון שמתן של אלו לא הוכח כמפחית השכיחות של פרכוסי החום.הורים לילדים הסובלים מפרכוסי חום חוזרים יצוידו על ידי הרופא בתרופות נוגדות פרכוסים לשימוש במקרי חירום של פרכוס שאינו נפסק.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 22 חוות דעת )
"ד''ר ישי סלם מסר ידע ברגישות, נועם, סבלנות ומקצועיות רבה. חזר על דבריו מספר פעמים עד וידוא הבנה. תודה רבה!"
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 13 חוות דעת )
"מקצועי ומסביר הכל במקצעיות כל הכבוד"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו