מחלת הצליאק: הגורמים, דרכי האבחון והטיפול

עבור 1% מהאוכלוסייה האיסור על אכילת חמץ תקף בכל ימות השנה: צליאק, מצב הנובע מרגישות לגלוטן ומשפיע בעיקר על מערכת העיכול, עשוי לגרום למגוון תופעות לוואי, כמו אנמיה הקשורה בחוסר בברזל, הפרעות גדילה, שלשולים ועוד: מהם הגורמים, איזו דיאטה תסייע באבחון המחלה ומהן דרכי הטיפול? כל המידע בכתבה הבאה

כתבה פרסומית כתבת חסות
מאת:


תאריך עדכון: 12/04/2018
הכתבה בהשתתפות מימונית של גורם חיצוני
בשיתוף עם פרופ' רענן שמיר
נשיא האיגוד האירופאי לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד בילדים, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה תזונה
הצג טלפון
i


מחלת הצליאק (הנקראת גם דגנת) היא מחלה אוטואימונית (מחלה בה הגוף תוקף את עצמו) הפוגעת בעיקר במערכת העיכול אך משפיעה גם על איברים אחרים בגוף. מקורה הוא בשילוב של גורמים גנטיים, חשיפה לגלוטן (חלבון המצוי בעיקר בקמח החיטה אך גם בשעורה ושיפון) וגורמים סביבתיים שונים. אם זאת, צליאק הינו אחת המחלות הבודדות, בהן דיאטה מתאימה (נטולת גלוטן במקרה הנוכחי) מחזירה את המעי לבריאות שלמה.


חיטה היא הגידול החקלאי הנפוץ בעולם, ולמעשה, קיימים כ-25,000 זנים שונים שלה. עיקר גידולה מופנה ליצירת לחם, דברי מאפה, פסטות ומזונות רבים אחרים. תכונותיו של חלבון החיטה, בעיקר הדבקה והתפחה, הפכו אותו לרכיב פופולארי בכל הקשור לייצור של מזונות מעובדים. 


הגלוטן הוא קומפלקס של חלבונים, הכולל את חלבון הגליאדין שרעיל בצליאק וחלבונים הנקראים גלוטנינים, שחלק מהם גם הם רעילים עבור חולי הצליאק.  שילוב החיטה בתזונת האדם לפני כ-10,000 שנים, הביא גם להתפתחות מחלות שונות הקשורות במערכת החיסונית, כמו אלרגיה לחיטה וצליאק. 



מהם הגורמים לצליאק?

כאמור, מחלת הצליאק נגרמת בשל שילוב של מספר גורמים, כשהגורם העיקרי הוא הגורם התורשתי. רוב חולי הצליאק הם נשאי הגנים HLA DQ2 או HLA DQ8. למרות שמדובר בגנים המצויים בכ-30% מהאוכלוסייה הכללית, רק אחוז מהאוכלוסיה יחלה בצליאק. חשיפה לגלוטן והפעלת מערכת החיסון כתוצאה מכך מביאות להתפתחות המחלה. בבסיס הפגיעה עומד השילוב בין הגנטיקה והעובדה שמעי האדם עמיד בפני פירוק הגליאדין  במעי (הידרוליזה). 





מחלת הצליאק נגרמת בשל שילוב של מספר גורמים, כשהמרכזי בהם הוא זה התורשתי




איך ניתן לאבחן צליאק?

באופן פרדוקסלי הדרך לאבחון המחלה היא בעזרת דיאטה המכילה גלוטן. אבחנת המחלה מתבצעת באמצעות בדיקת דם פשוטה המשמשת לאיתור הנוגדנים TTG ו-EMA, כשהנוגדנים הם מסוג IgA (אימונוגלובולין A  ). עם זאת, בדיקה זו אינה יעילה בכל מקרה בו יש צורך לאבחן את המחלה. בקרב חלק מהאנשים קיים מחסור מולד באימונולגלובולין A  ועל כן לא ניתן לאבחן את הצליאק באמצעות בדיקה זו. במקרים רבים מומלץ לבצע גם ביופסיית מעי דק , אך חשוב להתייעץ עם רופא מומחה כדי לבחור בבדיקה המתאימה ביותר. 


בשנת 2017 התפרסמה עבודה גדולה שהראתה כי בקרב חולים המתאפיינים בתסמינים רבים ורמת נוגדנים גבוה ניתן לוותר על ביופסיית המעי. מאידך, הוויתור על בדיקה זו מחייב הערכה של רופא המתמחה בצליאק. 


לאחרונה הצטרפה אבחנה חדשה לספקטרום המצבים הקשורים לצליאק והיא הרגישות לגלוטן ((gluten/wheat sensitivity. בניגוד לאלרגיה לחיטה ולמחלת הצליאק המאופיינות במכלול סימפטומים חריגים או ניתנות לאבחון באמצעות בדיקות ייעודיות המחייבות צריכת גלוטן עקבית, אבחנת רגישות לגלוטן (שעשויה להיות גם מצב חולף) מאופיינת רק על ידי תחושת הקלה בסימפטומים, זאת באמצעות הוצאת הגלוטן מהתפריט. אך כאמור, אבחנת מחלת הצליאק מחייבת הימצאות של נוגדנים תוך כדי צריכה עקבית של גלוטן. כך למעשה, אבחון שגוי של רגישות לגלוטן וכתוצאה מכך היצמדות לדיאטה נטולת גלוטן, מונעת את היכולת לאבחון מחלת הצליאק ומביאה אף לאבחון שגוי של רגישות לגלוטן. 


טבלה: אבחון המחלות הקשורות בקמח החיטה




כיצד ניתן לטפל במחלת הצליאק?

למרות שדיאטות שונות נטולות גלוטן, הפכו לטרנד בריאותי רחב היקף, יש לדבוק בהן רק לאחר שלילה של מחלת הצליאק באמצעות דיאטה המכילה גלוטן.


הדיאטה נטולת הגלוטן היא הטיפול, נכון להיום, בצליאק ובהיעדר טיפול תהיה המשכיות של התלונות ואף התפתחות תופעות שונות, כמו הפרעות גדילה בילדים, שלשולים, כאבי בטן, אנמיה הנובעת מחוסר בברזל, צפיפות עצם נמוכה, הפרעות פוריות, הפרעות נוירולוגיות ועוד. בנוסף, היעדר טיפול במחלה עלול להביא להתפתחות סיבוכים שונים, לרבות עליה בשכיחות מחלות אוטואימוניות אחרות, כגון בעיות תת פעילות בלוטת התריס ודלקת אוטואימונית של הכבד, אוסטיאופורוזיס והיארעות מוגברת של סוגי סרטן שונים.


ההיענות לדיאטה נטולת גלוטן בחולי צליאק מאובחנים אינה מושלמת. מבחר המזונות מוגבל, ביחוד במסעדות, בנסיעה לטיולים ובאירועים חברתיים, וחולים רבים אינם דבקים בשיטת התזונה הזו בשל חוסר הרצון לחשוב כל הזמן על התזונה המותרת. בנוסף, קיים זיהום משני (קונטמינציה) של מזונות שונים שאמורים להיות נטולי גלוטן, אך דבק בהם קמח החיטה (במיוחד במזונות שאינם מסומנים). 



מה ניתן לעשות כדיי להגביר את ההיענות לדיאטה ללא גלוטן?

פתרון אחד הוא חינוך והסברה, הן לגבי מבחר המוצרים והן בכל הנוגע לדרכי ההתמודדות  (לעמותת הצליאק בישראל יש קו טלפוני ופתרונות אינטרנטיים שעוזרים לאוכלוסיית הצליאק בבחירת אורח חיים ומזונות מתאימים).


פתרונות אפשריים כוללים שימוש בתחליפי גלוטן שאינם מכילים את החלבון הטוקסי. הבעיה היא שחלבונים אלה מאבדים את התכונות שגורמות לגלוטן להיות פופולארי (טעם והתפחה). לאחרונה נעשו ניסיונות עם שימוש בסורגום, אך זהום משני מהווה בעיה גם בשימוש זה.


מכיוון ומנגנון הקשר בין הגלוטן והופעת המחלה פוצח ברובו, קיימות מספר חברות בעולם העוסקות ביצור תרופה שלא תחליף לחלוטין את הדיאטה נטולת הגלוטן, אך תאפשר לחולי הצליאק לצרוך מוצרים המכילים מעט גלוטן. נכון להיום , אף אחת מהתרופות לא הוכחה כיעילה, ופרט לחיסון שנבדק במסגרת מחקר במבוגרים בארצות הברית, לא קיימת תרופה שתוכל להחליף את הדיאטה.


דיאטה נטולת גלוטן אינה מועילה רק עבור החולים בצליאק, וקימות עדויות שונות כי אנשים הסובלת מתסמונת המעי הרגיז מוצאים בשיטת תזונה זו תועלת, זאת בשל העובדה שדיאטה נטולת גלוטן מכילה כמות נמוכה של FODMAPS הכוללים לקטוז, פרוקטוז, פרוקטאנים, גאלאקטאנים ופוליולים (סוגי סוכרים הנמצאים בממתיקים, ופירות שונים).



עדיין מתלבטים? להתייעצות עם פרופ' רענן שמיר השאירו פרטים

שם מלא: טלפון:
קראתי והסכמתי לתקנון שלחו עכשיו >



פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • גרפסים כל היום כבר שנתיים
  • בן 30
  • 23/07/2016 15:06
  • סובל כל היום מתחושות אוויר תקוע וצורך להוציא אותו בגרפסים, בחודש האחרון יש החמרה, קושי להוציא את האוויר הזה, לוקח הרבה זמן עד שהוא יכול לצאת ולא יוצא באופן שלם, הסבל הוא רב ולא אנושי, האם יכול להיות שנגרם נזק אחרי שנתיים של גרפסים כל היום? גם במערכת העיכול התחתונה יש לי כבר הרבה זמן תופעה של גזים שנתקעים הרבה זמן עד שיוצאים, האם יכול להיות שיש לי בעיה עצבית בגוף שגורמת לתופעות האלה?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • גרפסים
  • ד"ר יורם רוזנבך
  • 24/07/2016 19:48
  • יכול להיות שנוצר היצרות או נזק מסוים?
  • בן 30
  • 29/07/2016 14:05
  • אחרי גרפסים כל היום במשך כמעט 3 שנים? כי בחודש וחצי האחרונים אין לי שנייה שקט, הגרפסים מתקשים לצאת ולא יוצאים חלק כמו מקודם, הרבה פעמים הבטן העליונה כאילו מתקשה ומתעקמת כדי לנסות שהם יצאו, כל הזמן תקוע לי גרפס או בגרון או יותר למעטה, צריך לתמרן ולעבוד קשה כדי להוציא את זה, יש כאילו צליל של פלאק בבטן העליונה כשסוף סוף הגרפס מצליח לעלות ואפשר לנסות לשחרר אותו, המצב לא מפסיק לאורך כל היום, יש אי נוחות של נשימה לא טובה בגרון...

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • אפשר תשובה?
  • בן 30
  • 30/07/2016 20:48
  • גרפסים
  • רות
  • 31/07/2016 17:13
  • הגרפסים שאתה מתאר נשמע כמו חיידק ההליקובטר פילורי אל תטפל עם אנטיביוטקה כי זה חוזר. צריך תזונה טובה וצמחי מרפא פשוט וקל. תלך לנטורופת

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • אין לי את החיידק
  • בן 30
  • 31/07/2016 22:29
  • מה זה יכול להיות?
  • בן 30
  • 02/08/2016 22:51
  • האם זה יכול להיות משהו אנטומי למרות שבדיקת גסטרוקופיה הראתה רק בקע סרעפתי קטן כשאחרי זה בבדיקת וקת הכל תקין אפילו בלי בקע??? המצב שלי הוא סיסטמתי, לדוגמא אני רק שותה מים, אפילו לגימה אחת, ניהיה לי אחרי זה משהו סתום עם הרגשה של מצוקה עד שזה משתחרר עם גרעפס, כל לגימה של מים זה מיד סיוט בשבילי אחרי זה....

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • גרפסים
  • ד"ר אייל גל
  • 06/08/2016 14:22
  • גיהוקים הם לרב בעיה של תנועתיות מערכת העיכול כגון הפרעה בהתכווצות הקיבה או הושט ולא בעיה של חסימה. אם הגסטרוסקופיה תקינה וקיימת הפרעה בבליעה עליך לבצע בדיקה של התכווצות הושט (מנומטריה) ואולי גם בדיקת התרוקנות קיבה. פנה למרפאת גסטרו המתמחה בבעיות תנועתיות של המעי. בנוסף כפי שנכתב מקודם יכולה להיות הפרעה עצבנית של בליעת אויר מוגזמת ופליטתו שלעתים קשורה במתח או חרדה.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • קושי בהוצאת גרפסים (אוויר כלוא)
  • AMI
  • 21/06/2017 20:19
  • לי יש מחלה זו שנים רבות. אצלי זה נוצר על רקע נפשי. והמחלה פרצה מספר פעמים אחר לחץ נפשי גדול ואז הייתי בצורה גדולה, חוץ מקושי להוציא גרפסים בשוטף. בגיל מעל 60 זה התפרץ חזק גם בגלל אירוע של הצטננות חזקה. טיפול הכי טוב שקבלתי הוא דווקא מפסיכיאטר. אבל עם השנים גם התרופה שלו CLONEX עם מינון הכי נכון לא הצליחה להתמודד טוב. הפתרון היחידי לטווח הארוך הוא לחיות עם שמחה שלמה שצריך לבנות אותה. אני כעת בן 71. הגוף שלי יותר חלש ואני מרגיש איך גישה נכונה לחיים ושמחה מצילים אותי כשהמחלה מתקרבת. בנית שמחה שלמה אפשרית לדעתי רק עם אמונה יהודית שלמה. אני למדתי וממשיך ללמוד זאת מהדיסקים וספרים של רב ארוש, מתורתו של רבי נחמן מברסלב ועוד, ובהמשך הוספתי גם הבנות ואמצעים משלי. מי שיש לו קושי להתקרב לאמונה יהודית שיתחיל כמוני עם אומנויות חיים שונות עד שירגיש שעוצמת הרוח היא קובעת יותר מאשר בריאות ביולוגית של הגוף. אז נפתחת האפשרות להתקרב לאמונה יהודית. מי שמעוניין שיצור עמי קשר במייל AMITAI123AA@GMAIL.COM

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • בעבר כשהיה לי גסטריטיס חמור יותר...
  • אייל
  • 12/07/2017 20:45
  • הייתה לי בעיה של הרבה גרעפסים שהם תקועים כאלה וגם כשאתה מוציא זה לא משחרר אצלי זה נבע מהגסטריטיס(דלקת ברירית הקיבה והתוצאה היא שהיא לא מגנה מספיק טוב על הקיבה מפני החומצות ונוצרת אדמומיות\פצע) שגורם לעיכול לא תקין היום מטופל בלנטון-כדור שמאט את הפרשת החומצה וכמו כן לא נוגע ב: שניצל מטוגן,בורקס,קפה,משקאות מוגזים מרקים מוכנים- שוקולד במינון סביר זה אפשרי בהחלט ועל מנת להחיש הריפוי לטווח הארוך תשתה 3-4 כוסות תה קמומיל ביום-התיון צריך להיות במים רתוחים 4-5 דקות - אחכ אפשר לשתות את זה כמו מים שזה הרבה יותר נוח כמו כן ,שורש ליקוריץ פותחים את הכמוסה וממיסים את האבקה בפה ובולעים - פעם ביום אפשר גם פעמיים לתקופת מה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • ליקריץ מעולה, אך במינון
  • רוני כהן
  • 04/08/2018 12:26
  • ליקריץ נפלא. אפשר ללעוס אותו כמקל ליקריץ. בעברית נקרא גם שוש קרח. צמחים בעלי תכונות חזקות ובריכוז גבוה מצריכים מינונים. יותר מידי ליקריץ יכול להזיק.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • גם אני חוויתי את מה שאתה חווה וככל הנראה יש לך וירוס שמשבש לך תצורה
  • שלום יהודה
  • 19/05/2019 13:11
  • בשבוע השני של פסח גם לי התפתח כל מיני גרעפסים מוזרים (שנשמעים ממש מוזר) ואז אחרי כמה זמן ניהיה לי בידיוק כמו שאתה מתאר אוויר תקוע בבטן העליונה ובגרון ולוקח לגרפס לצאת הרבה זמן ואז שהוא יוצא הוא לא יוצא בדרך כלל באופן מלא ואז הרגשתי גם חומצה בבטן וזה היא לפעמיים זה היה עולה לגרון ומגיע לפה ובקיצור זה עבר אחרי שבועים ועכשיו יש לי תופעה חדשה שאם אני לא יושן מספיק בלילה אז אני רק קם על הרגליים אני פתאום מרגיש חולשה סחרחורת והגוף בקושי נותן לי לזוז ושאני הולך להקיא ואז אני מקיא פעם אחת ואז אני מרגיש טוב ואז אחרי כמה דקות בא אלי עוד בחילה ואני מקיא רק ממש חזק ואחר כך עוד הקאה עוד יותר חזקה שגרמה לי לפול מהכסא לרצפה ואז בקיא הרביעי הקאתי מיצה קיבה וניסיתי לאכול בגלל שלא היה לי אנרגיה בגוף ואחרי שציחצחתי שיניים ניסיתי לאכול קצת ספגטי קצת קינואה להכל היה טעם מוזר מאוד והיה כואב לי לבלוע זה בטח בגלל שהקאתי מאוד חזק ובקיצור הרגשתי שעוד פעם אני הולך להקיא אז זרקתי את עצמי למיטה ותוך חצי דקה הפסיק הבחילה וישנתי איזה חצי יום ובקיצור כל פעם שאני מרגיש בחילה אני שם ראש על השולחן ויושן כמה זמן וזה עובר וככל הנראה יש לי וירוס שמפתח לי כל הזמן תופעות חדשות

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • איבוד 40 קג מהמשקל שלא מרצון
  • אילנה
  • 17/05/2019 12:27
  • שלום סובלת ממעי רגיש ומלחץ לושט העליונה מצרבות מכאיבות סותריי חומצה לא עוזרים ירדת 40 קג לא מרצון הגעתי ל50 קג לא מסוגלת לאכול כמות סבירה של מזון גם מים עומדים לי בושט וכואבים יש לחץ בושו מקרין כאב חזק לגב העליון מה ולרום הבטן נאלצת להיעזר בנורמלוקס יש לי עצירות כרונית נחלשתי מאיבוד המשקל הדרסטי ממה זה הפרעות ניורולוגיות לאחרונה חוה קשיי הליכה מה יש לי נוון שרירים פרקיסון שבץ מוחי בעיות הצרות בעמוד השרה סובלת מכאביי תופת אחרי כל אכילה ואו שתיה איך מטפלים במחלה הזאת? אני שלד ועצמות אין לי כח לכלום בדכאון וחרדה למי לפנות האם יש טיפול מתקשה לישון בלילה יש לחץ לושט וכאבים סותריי חומצה לא עוזרים

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • פוליפ שטוח
  • רוית
  • 17/05/2019 00:52

רופאים בתחום
בסט מדיקל בסט מדיקל
רשת מרכזים רפואיים פרטיים קרא עוד
פרופ' אורי קופילוב פרופ' אורי קופילוב
מנהל השירות למחלות מעי דלקתיות במכון... קרא עוד
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ