דלג לתוכן

סתם כאב גב או פריצת דיסק? כך תבדילו

רוב האנשים סובלים מכאב גב פעם אחת או יותר בחייהם. אחת מהסיבות המוכרות לכאבים, משמיעה וידע וחלקי, היא פריצת דיסק. אבחנה זו גורמת לחרדה אצל אנשים רבים אשר ניזונים מידע חלקי ומשמועות. מהם התסמינים שיעידו על בלט או פריצת דיסק, כיצד מאבחנים ומהן דרכי הטיפול המקובלות? כל התשובות בכתבה הבאה

מאת: ד"ר יוסף בלאט
תאריך פרסום: 17/04/2018
4 דקות קריאה

חלק גדול מאוכלוסיית האנשים סובלת מכאבי גב במהלך החיים.  זוהי תופעה נפוצה המשפיעה על איכות החיים, ומהווה את אחד הגורמים הפוגעים מבחינה כלכלית, הן בסובלים והן בקבוצות גדולות יותר, בשל ירידה בתפוקה בעבודה, הפסד ימי עבודה וכדומה. הטיפול בכאבי גב הוא שמרני ובמהלך אבחון מצבו של המטופל אפשר לשלול מצבים של בלט ופריצת דיסק. 

בלט ופריצת דיסק יכולים לגרום לכאב גב כחלק מהתסמונת, אך נבדלים בעיקר ביכולתם לגרום ללחץ על אלמנטים עצביים (חוט השדרה או שורשי עצבים), או להביא להיצרות מכאנית של תעלת השדרה ו/או היצרות של התעלות הפורמינליות דרכן עוברים שורשי העצבים. 

מהי פריצת דיסק ?

בין כל שתי חוליות לאורך עמוד השדרה קיים דיסק המורכב משני חלקים: טבעת קשיחה יחסית שעשויה מחומר סחוסי וחלק פנימי המכיל נוזל צמיגי (מעין ג'ל)  והוא גרעין הדיסק. חלק זה פועל כבולם זעזועים של החוליות הנמצאות זו על גבי זו. המבנה של עמוד השדרה והעובדה שבני האדם הולכים על שתיים הליכה זקופה, גורמים למאמץ גדול של חוליות הגב התחתון (עמוד השדרה המותני). יציבה לא נכונה, הרמת משאות כבדים, ישיבה מרובה, עודף משקל ואימונים גופניים בעצימות גבוה לוחצים על חוליות עמוד השדרה ועקב כך עולה הלחץ בתוך הדיסק. 


כאשר הלחץ בדיסק שבין החוליות גבוה יותר מזה שהדיסק יכול לשאת, נוצרת פריצת דיסק. בשלב ראשון, הנוזל הצמיגי שנמצא בגרעין הדיסק פורץ את הקרום הפנימי ביותר שלו. קרום זה יכול להתאחות אם בשלב זה מפסיקים את המאמץ הגורם לעליית הלחץ ומאפשרים לעמוד השדרה מנוחה. במקרים בהם הלחץ נמשך, נפרצות שכבות נוספות של קרומי הדיסק, עד שהנוזל הצמיגי יכול לפרוץ גם את הקרומים החיצוניים של הדיסק. פריצה זו מלווה בכאב חד, מאחר והיא יכולה להתפתח במקום בו יש קצוות עצבים רבים. (פריצת דיסק זהה לבקע דיסק).

=
כאשר הלחץ בין החוליות גבוה מזה שהדיסק יכול לשאת נוצרת פריצת דיסק

מהו ההבדל בין בלט דיסק לפריצת דיסק?

בלט דיסק הוא מצב בו יש בליטה של הטבעת החיצונית של הדיסק, אך אין פריצה שלה על ידי הגרעין הנוזלי. בלט דיסק יכול לגרום להיצרות ובעקבות כך גם ללחץ, כאשר ההיצרות עשויה להיות בתעלת השדרה או בתעלות המכילות את שורשי העצבים. \


בין כל שתי חוליות יש מעין חלון דרכו עוברים שורשי עצבים, היוצאים מעמוד השדרה ומעצבבים את הגפיים העליונות והתחתונות. שורשי העצבים שמקורם בעמוד השדרה הצוארי מעצבבים את הגפיים העליונות ואלה היוצאים מעמוד השדרה המותני מעצבבים את הגפיים התחתונות. בלט דיסק ופריצת דיסק עשויים לגרום ללחץ על שורשי העצבים באזור.

כמובן שמצב של פריצת דיסק הוא חמור יותר ועלול לגרום ללחץ רב יותר מאשר בלט דיסק. יש לזכור שבלט דיסק הוא ממצא שכיח בבדיקות הדמיה, ממצא שלא בהכרח מקדים או מבשר על פריצת דיסק. 



מהם התסמינים לפריצת דיסק?

תסמיני פריצת דיסק נובעים בעיקרם מלחץ על שורש עצב אחד או יותר, או מלחץ על חוט השדרה עצמו. הלחץ יכול להביא לתסמינים עצביים שעיקרם: כאב חד המקרין מאזור הלחץ על שורש העצב ועד לאיבר המטרה שהוא שריר או קבוצת שרירים בגפה. לא תמיד יש רצף בכאב ולפעמים יכולות להיות נקודות כאב בגב התחתון/עכוז ונקודות כאב בשוק, ולעיתים יורגש כאב רציף לאורך כל קו זה. פרט לכאב ייתכנו שינויים תחושתיים, כמו תרדמת ונימול, או פגיעות מוטוריות הנובעות מירידה בכוח השריר עקב פגיעה בעצבוב המפעיל אותו. לעיתים עשויה להתרחש גם ירידה ברפלקסים הגידיים, תופעה זו תתברר רק בבדיקת האבחנה. 



פריצת דיסק או כאב גב חולף: הסימנים שיעזרו לכם להבדיל

אחת ההנחות השגויות הנפוצות בקרב הציבור הרחב היא כי כאבי גב חזקים בהכרח מעידים על פריצת דיסק. חשוב לא להתבלבל – גם כאב גב דרוש וזקוק לאבחנה וטיפול נכונים. לא בכל מקרה הוא מהווה עדות או מצב מקדים לפריצת דיסק. 



מהן הסיבות לפריצת דיסק?

פריצת דיסק יכולה להתרחש במקרים מסוימים עקב אירוע חד, כמו חבלה, תנועה מאומצת, הרמת משא כבד או אחרי כיפוף לא נכון. במקרים אחרים אין אירוע נקודתי אלא מדובר בהצטברות של הגורמים שפורטו לעיל. 



איך ניתן לאבחן פריצת דיסק?

כמו בכל בעיה רפואית אחרת, ראשית יש לבצע תשאול מקיף בהתייחס לתסמינים עליהם מעיד ומתלונן המטופל, ההיסטוריה הרפואית שלו. יש למקד את מיקום הכאב, ולמצוא  את הסימנים הנוספים המתלווים אליו, מה מקל על הכאב וכדומה. לאחר מכן, יש  לבצע בדיקה גופנית מדוקדקת לאבחון מידת הכווצות השרירים טווח התנועה במפרקים שונים כוח השרירים, שינויים בתחושה או ברפלקסים. 


האבחנה המשוערת יכולה להתקבל כבר בשלב זה, אך בכל מקרה, יש צורך בביצוע של בדיקות הדמיה: צילומי רנטגן, בדיקת סי טי ובדיקת MRI של עמוד השדרה. לעיתים, יש צורך גם בבדיקות של הולכה עצבית. 

כיצד מטפלים בפריצת דיסק?

באופן עקרוני, הטיפול יכול להיות שמרני או ניתוחי. טיפול שמרני יכלול מנוחה, טיפול בתרופות משככות כאב ונוגדות דלקת ולאחר מכן פיזיותרפיה. יש לחשוב על טיפול ניתוחי כאשר יש סימנים של חסר עצבי ( חולשה בכף הרגל, חוסר שליטה על סוגרים וכדומה), או במצבים בהם למרות טיפול שמרני נכון, אין שיפור בכאב וקיימת החמרה במצב הנוירולוגי. 


1. טיפול תרופתי

הטיפול התרופתי כולל תרופות המסייעות בשיכוך הכאב ותרופות נוגדות דלקת (הכוללות תרופות שאינן מכילות סטרואידים וטיפול בסטרואידים), הנועדות לטיפול בדלקת שנגרמה באזור עקב פריצת הדיסק.


תרופות נוגדות דלקת יכולות להיות כאלה שאינן מכילות סטרואידים (NSAID) או טיפול בסטרואידים. 

סטרואידים יכולים להינתן באופן סיסטמי על ידי זריקות לשריר וטבליות או באופן מקומי וממוקד בהזרקת סטרואידים אפידורלית סמוך למקום הפתולוגיה והלחץ על העצב. רצוי שהזרקות אלה יינתנו תחת שיקוף ואז הן מדויקות יותר ויותר אפקטיביות. על הטיפול לכלול התייחסות למצבו הבריאותי הכללי של המטופל, לבעיות הבריאותיות מהן הוא סובל ולטיפול התרופתי אותו הוא מקבל. תרופות נוגדות דלקת מסוימות,  לא יכולות להינתן בשילוב עם תרופות המטפלות בלחץ דם גבוה.

במקרים בהם יש סימנים נוירולוגיים או שהמטופל מדווח על כאב עוצמתי, ניתן לתת סטרואידים כקו טיפול ראשון, זאת במטרה לעצור את התדרדרות הסימנים הנוירולוגיים. 

במהלך הטיפול יש לעמוד בביקורת רפואית ובמעקב הרופא המטפל אשר צריך לשקול את המשך הטיפול או שינויו לטיפול זה או אחר בהתאם לתגובת החולה לטיפול. 

 2. ניתוחים

הניתוחים לטיפול בפריצת דיסק מגוונים אך מטרתם היא שחרור הלחץ באזור. אסטרטגיית הטיפול הכירורגית תקבע בהתאם לבעיה ממנה סובל המטופל. 


במצבים בהם קיים חשד לפריצת דיסק בשל הופעת אחד או יותר מהתסמינים שפורטו, חשוב להתייעץ ברופא אורתופד המתמחה בטיפול בפריצת דיסק מוקדם ככל הניתן כדי למתן את נזקי הבעיה ולמנוע החמרה של פריצת הדיסק.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
אורתוטיסט שמואל להב
אורתוטיסט שמואל להב אורתופדיה
אורתוטיסט ומנהל את מכון אורתופדי ברזילי-להב
ד"ר נאסים אלקרנאוי
ד"ר נאסים אלקרנאוי אורתופדיה
מומחה לכירורגיה אורתופדית
ד"ר אסף אלבגלי
ד"ר אסף אלבגלי אורתופדיה
מנהל שירות ביחידת כף רגל בבית חולים איכילוב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פריצת דיסק

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו