האם אלרגיה למזון עשויה לחלוף? כל הטיפולים לתופעה

כ-2-6% מהילדים סובלים מאלרגיה למזון, תופעה המשפיעה באופן ניכר על שגרת היום-יום, ואף עלולה במקרים מסוימים להוות סכנת חיים: טיפולים חדשניים מסייעים בפתרון הבעיה הנפוצה וכתוצאה מכך, מטופלים רבים יכולים לחזור לאכול את המזונות האסורים: כל הפרטים

כתבה פרסומית כתבת חסות
מאת:


תאריך עדכון: 08/08/2018
הכתבה בהשתתפות מימונית של גורם חיצוני
בשיתוף עם דר' יורם פייטלסון
רופא ילדים ואלרגולוג
הצג טלפון מספר מקשר
i


מבין התופעות האלרגיות של תקופת הילדות, אלרגיה למזון היא אחת השכיחות והמפחידות ביותר: בין 2-6% אחוז מהילדים סובלים מאלרגיה למזון על פי הספרות העולמית, תופעה הפוחתת עם ההתבגרות. בישראל, המזונות העיקריים הגורמים לתגובות אלרגיות בקרב ילדים הם: חלב פרה, ביצים, שומשום, בוטנים, אגוזים ודגים. טיפולי אימונותרפיה למזון הנקראים גם דה-סנסטיזציה, כוללים חשיפה הדרגתית ומבוקרת של המטופל למזון האסור ובכך מסייעים בטיפול באלרגיה ואף יכולים להביא לשילוב המזון חזרה בתפריט. איך ניתן לאבחן אלרגיה למזון ולמי מתאימים טיפולי האימונותרפיה למזון? מומחה מסביר.



מהי אלרגיה למזון?

פעמים רבות, קיים בציבור בלבול רב בנוגע לשאלה מהי אלרגיה למזון ולעיתים קרובות מיוחסות לה תופעות שונות שלמעשה אינן אלרגיות, כמו אי סבילות ללקטוז המיוחסת כאלרגיה לחלב. מקורה של אלרגיה למזון הוא בתגובה של מערכת החיסון (המערכת האימונית) לחלבוני מזון שונים. קיימים מספר סוגים של תגובות אימוניות למזון, והם מסווגים בהתאם לסוג התא והנוגדן המגיב למזון אשר חודר לגוף. 


אלרגיה למזון המתווכת על ידי הנוגדן IgE

אלרגיה זו גורמת במרבית המקרים לתגובה תוך דקות עד שעתיים מרגע החשיפה. התגובה עשויה להתבטא כפריחה על גבי העור, כאבי בטן, הקאות, נזלת,שיעול, קוצר נשימה, ירידה בלחץ הדם,תחושת ישנוניות ובמקרים קיצוניים אף עלולה לגרום מוות.


אלרגיה למזון שאינה מתווכת על ידי נוגדן מסוג IgE 

מתאפיינת בתסמינים מאוחרים (המופיעים שעות עד ימים לאחר החשיפה לחלבון המזון המסוים) של מערכת העיכול, כמו הקאות, שלשולים, דם בצואה וחוסר עליה במשקל. 


לאחר קביעת אבחנה של אלרגיה למזון יש כמובן להימנע מצריכת המזון הבעייתי. במקרים מסוימים על הסובלים מהאלרגיה להצטייד במזרק אדרנלין אשר יכול למנוע תגובות קשות בזמן חשיפה אקראית למזון האלרגני. 




לאחר קביעה של אלרגיה למזון יש להמנע מצריכת המזון הבעייתי ואף לעיתים להצטייד במזרק אדרנלין המונע תגובות קשות




איך ניתן לאבחן אלרגיה למזון?

כדי לבצע אבחנה מדויקת של אלרגיה למזון מהסוג המידי – המתווכת על ידי נוגדן ה-IgE, חייבים להתקיים שני תנאים: ראשית, הסיפור הקליני חייב לתאום לתגובה האלרגית למזון החשוד ושנית, חייבת להיות נוכחות של נוגדן ספציפי מסוג IgE למזון החשוד. זיהוי נוגדנים מסוג זה מתבצע באמצעות תבחיני עור או על ידי בדיקת דם (הנקראת RAST). חשוב לציין כי קיום רק אחד משני התנאים אינו תומך באלרגיה מידית למזון ועל כן גם במקרים בהם נמצא נוגדן IgE ספציפי אך לא קיים סיפור קליני מתאים, אין הדבר אומר שמדובר באלרגיה זו. במקרים בהם הסיפור הקליני ותוצאות בדיקת המעבדה אינן חד משמעיות יש לבצע בדיקת תגר למזון, הכוללת חשיפה מבוקרת של הנבדק למזון החשוד כגורם לתגובה האלרגית. תגר למזון חייב להתבצע תחת השגחה רפואית מתאימה, זאת בשל כך שהוא עלול להוביל לתגובה קשה ואף מסכנת חיים המצריכה טיפול מידי. 



קראו עוד: 6 סימנים שמצביעים על כך שאתם רגישים לחלב 



האם אלרגיה למזון עשויה לחלוף?

כפי שצוין, שכיחות אלרגיה למזון יורדת עם העלייה בגיל, במיוחד אלרגיה לחלב וביצים (זאת בניגוד לאלרגיה לדגים ואגוזים שאינה נוטה לחלוף עם הגיל). מסיבה זו, חשוב להיות במעקב מסודר על ידי אלרגולוג ולהימנע מקביעה גורפת של אלרגיה למזון שאינה חולפת. 


בשנים האחרונות החלו במספר מרכזים בעולם, בניהם גם מרכזים הנמצאים בארץ, טיפוליים ניסיוניים שנועדו להשרות סבילות פומית (דרך הפה) למזונות אלרגניים, תהליך הקרוי דה-סנסטיזציה או אימונותרפיה למזון. מטרתם של טיפולים אלה היא לבצע השראה של סבילות למזון אסור באופן הדרגתי, זאת כדי שמערכת החיסון תפסיק להגיב אליו וכתוצאה מכך המטופל יוכל לחזור ולאכול אותו. הדרך המועדפת לביצוע תהליך זה כיום, היא חשיפה פומית הדרגתית של הנבדק לכמויות זעירות של המזון, ההולכות וגדלות עם הזמן עד להגעה למנה הרצויה של אותו מזון אסור.


למרות שאחוזי ההצלחה של טיפול זה גבוהים מאוד, הוא עלול לגרום לתופעות לוואי קשות ולכן אינו מתאים לכל המטופלים. בניסיון למצוא פתרונות נסבלים יותר עבור רוב המטופלים, פותחו פרוטוקולים שונים לטיפול באלרגיה למזון הכוללים חשיפה למזון אפוי, כמו לדוגמה חלב אפוי או ביצים אפויות. באמצעותם, מתבצע תהליך חשיפה הדרגתי של הנבדק לצורות חימום שונות של המזון, אשר גורמות לפירוק החלבון ממנו הוא מורכב ולהפיכתו לפחות אלרגני. תהליך החשיפה למזון אפוי הוא בעל סיכונים פחותים לתופעות לוואי, זאת בהשוואה לתהליך הדה-סנסטיזציה ועשוי להיות פתרון מצוין בעיקר עבור ילדים קטנים הסובלים מאלרגיה לחלב ולביצים.


לסיכום, אלרגיה למזון היא תופעה שכיחה שעלולה, במקרים מסוימים להיות מסכנת חיים. קיימת חשיבות רבה לאבחנה נכונה של סוג האלרגיה והמזון הגורם לה. יחד עם זאת חשוב לזכור כי אבחנה של אלרגיה למזון אינה חייבת להיות סוף פסוק והיא יכולה לחלוף עם הזמן באופן טבעי או בעזרת טיפולי אימונותרפיה. חשוב להתייעץ עם אלרגולוג המתמחה בטיפולי דה-סנסטיזציה שונים, על מנת לקבל אבחנה מדויקת ובהתאם לכך לתכנן אסטרטגיית טיפול מתאימה. 



הכתבה בשיתוף עם ד"ר יורם פייטלסון רופא ילדים ואלרגולוג, מנהל מרפאת ילדים עצמאית, מומחה בכיר ביחידת האלרגיה ואימונולוגיה של בית החולים שניידר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד 

עדיין מתלבטים? להתייעצות עם דר' יורם פייטלסון השאירו פרטים

שם מלא: טלפון:
קראתי והסכמתי לתקנון שלחו עכשיו >



פורום אלרגיה

ד"ר קובי שדה

ד"ר קובי שדה מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר קובי שדה רופא מומחה לאלרגיה, אימונולוגיה ורפואה פנימית, מבכירי המומחים באלרגיה ואסתמה בישראל. עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • שאלה כללית
  • דנה
  • 26/05/2019 15:08
  • שלום, האלרגולוג הפנה את בני לבדיקות דם לאבחון אלרגיה למגוון אגוזים. אשמח להסבר על נושא שאני לא מצליחה להבין. אם דינו של אלרגן הוא כדינו של פתוגן המפעיל את מערכת החיסון. איך ייתכן שניתן לבדוק באמצעות בדיקת דם, הבודקת רמת נוגדנים, אלרגיה למזון שעדין לא נחשף אליו ( לדוגמא קשיו פקאן וכו׳). הרי מעולם בני לא אכל ממזונות אלו ולכן אין סיבה שימצאו נוגדנים בדם למזון ( הרי הנוגדנים נוצרים לאחר החשיפה) איפה אני טועה?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • נזלת כבדה
  • אוק
  • 23/05/2019 19:36
  • שלום, מספר חודשים שיש לי התקפי צינון התעטשויות ונזלת חזקים והרגשת חנק בגרון במיוחד בשכיבה. רופא אף אוזן גרון נתן לי תרופות שעזרו לי באותו יום המשכתי לקחת לפי ההוראות וממש עזר. שהפסקתי חזר לי בדיוק לאותו מצב.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • רגישות לטחינה
  • שני
  • 23/05/2019 10:00
  • שלום ד"ר, הבת שלי בת חצי שנה נחשפה לטעימות של טחינה מספר פעמים ולא הייתה כל תגובה אלרגית. בשבוע האחרון בכל פעם שטעמה טחינה נוצרה לה פריחה אדומה סביב הפה עד אזור הלחי. הפריחה עברה תוך מספר דקות הילדה נשארה חיונית ולא היו תופעות לוואי נוספות.רופאת הילדים אמרה לי שאין צורך להיפגש עם אלרגולוג בשלב זה ולהפסיק לחלוטין מתן טחינה ולהמתין לגיל שנה כדי לבדוק שוב את הנושא. אני מוטרדת משני נושאים: 1. האם זה נכון להפסיק הפסקה מוחלטת ולא להיפגש עם אלרגולוג? לפי מה שהבנתי לעיתים חשיפה מזערית מבוקרת מונעת החרפה של האלרגיה בעתיד.האם זה תקף בגיל כל כך צעיר. 2. האם זה אומר שעליי להימנע ממתן כל מאכל שעלול להכיל שומשום? מאוד קשה לי עם חוסר הוודאות. תודה מראש

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • רגישות לטחינה -נקודה נוספת
  • שני
  • 23/05/2019 10:09
  • אם כבר להפך : לא להפסיק טחינה וכן לראות אלרגולוג 1. אכן חשיפה מבוקרת י=עשויה לחמנוע אלרגיות 2. לא נכון (ראה לעייל) יש סיכוי גדול שהיא בכלל לא אלרגית לטחינה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה רבה
  • שני
  • 23/05/2019 11:26

רופאים בתחום
ד"ר כרמי גלר-ברנשטיין ד"ר כרמי גלר-ברנשטיין
רופאה מומחית לאלרגיה ואימונולוגיה קרא עוד
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ