כיב קיבה (אולקוס): 9 תרופות ביתיות שיעזרו

כיב קיבה או אולקוס הוא מעין פצע המתפתח ברירית הקיבה או בתריסריון. הגורם העיקרי לאולקוס הוא זיהום הנובע מחיידק הליקובקטר הפילורי. הכיב גורם לכאבי בטן, להקאות ואף לחוסר תיאבון וירידה במשקל. אספנו עבורכם 9 דרכים טבעיות להקלה ולמניעה של כיב הקיבה

כתבה פרסומית
מאת: מערכת אינפומד


כיב קיבה או אלוקוס הוא מעין פצע המתפתח ברירית שמצפה את הקיבה או את התריסריון , והוא נקרא גם "כיב פפטי". אולקוס נובע מגירוי של הרירית על ידי חומצות קיבה. הגורם העיקרי לכיבים הוא זיהום שמקורו בחיידק ההליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) . חיידק זה חיי בקיבה ולרוב אינו גורם לבעיות. למרות זאת, במקרים מסוימים הוא עלול להביא להתפתחות דלקת בקיבה וליצירת כיב. למעשה, אחד מכל שישה נשאי החיידק עלול לפתח מחלת כיב. 


סיבות נוספות להתפתחות כיב קיבה או תרסריון הן שימוש ארוך טווח בתרופות אנטי- דלקתיות שאינן מכילות סטרואידים, כמו איבופרופן או אספירין. חלק מהאנשים מאמינים כי לחץ נפשי קיצוני וצריכה של מזונות חריפים עלולים להביא להתפתחות כיב קיבה. אלה אינן סיבות להתפתחות של אולקוס, אך הן עלולות להחמיר את המצב של כיב קיים, על ידי הגברת הייצור של חומצות הקיבה.



מהם התסמינים שיכולים להעיד על אולקוס? 

התסמין המרכזי לכיב פפטי הוא כאב בטן, שיורגש בעיקר בחלק העליון של הבטן. כאב זה  נגרם כתוצאה ממגע בין הכיב לחומצות המופרשות בקיבה, ויכול להחמיר במצבים בהם הבטן ריקה או בלילה. תסמינים נוספים שעלולים להעיד על כיב קיבה הם בחילה, הקאות, חוסר תיאבון וירידה במשקל. במקרים קיצוניים עשויה להופיע הקאה מלווה בהפרשת דם, או צואה שחורה הנגרמת כתוצאה מדם שעבר תהליך של עיכול והופרש מהגוף. תזונה הכוללת מזונות מסוימים או נטילת תרופות סותרות חומצה עשויות להקל על הכאב. מעבר לכך קיימים טיפולים בייתים שהוכחו במחקרים שונים כמקלים על הכאב. אספנו עבורכם 9 דרכים טבעיות להקלה. 



קראו עוד: דם בצואה: מה זה אומר?



1. פרוביוטיקה

פרוביוטיקה מכילה אורגניזמים חיים המסייעים בהשבת איזון החיידקי במערכת העיכול. מעבר לתרומה לבריאות המעיים, פרוביוטיקה יכולה לעזור בטיפול באולקוס. 


על פי סקירה שהתבצעה ב-2014, פרוביוטיקה אמנם לא מחסלת את חיידק הליקובקטר פילורי, אך היא מפחיתה את כמות החיידקים בקיבה, מאיצה את תהליך ההחלמה ותורמת לשיפור של חלק מהסימפטומים הנגרמים כתוצאה ממחלת הכיב הפפטי. נטילת פרויביוטיקה לצד טיפולים אחרים, עשויה לתרום לחיסול של חיידקים מזיקים בקיבה. מבין המזונות המכילים פרוביוטיקה ניתן למנות יוגורט ומזונות מותססים. בנוסף ניתן ליטול תחליפי פרוביוטיקה. 



2. ג'ינג'ר

אנשים רבים סבורים כי לג'ינג'ר יש השפעה על מערכת העיכול. חלק משתמשים בו כדי לטפל בכאבי בטן ובבעיות עיכול, כמו עצירות, גסטריטיס (דלקת תאי הרירית המצפים את הקיבה) או מצבים של נפיחות בטנית. 


סקירת מאמרים שפורסמה  ב-2013 מציעה שג'ינג'ר יכול לסייע באולקוס הנגרם כתוצאה מזיהום שמקורו בחיידק הליקובקטר פילורי . בנוסף אכילת ג'ינג'ר יכולה לתרום למניעת אולקוס הנגרם מנטילה של תרופות אנטי דלקתיות שאינן מכילות סטרואידים. חשוב לציין עם זאת, כי רוב המחקרים בוצעו על בעלי חיים, ואפקט של השורש הייחודי אינו נבחן בבני אדם. 



3. פירות צבעוניים ומגוונים 

פירות רבים מכילים פלבנואידים, האמונים על צבעם המגוון. על פי סקירה שפורסמה ב-2011, נמצא כי פלבנואידים יכולים לסייע במצבים של אולקוס, והם תורמים גם להקלה במגוון בעיות עיכול אחרות, לרבות שלשולים. 


פלבנואידים מגנים על הקיבה מהתפתחות הכיבים, זאת על ידי הגדלת כמות ריר הקיבה המופרש, המעכב את צמיחתו של חיידק הליקובקטר. בנוסף פלבנואידים הם בעלי תכונות נוגדות חמצון. מבין המזונות המכילים פלבנואידים ניתן למנות, תפוחים, דובדבנים, לימונים ותפוזים ואגוזים. 



4. בננת פלנטיין

פלאטנו או פלנטיין הוא סוג של בננה שאינה ניתן ניתנת לאכילה בצורתה הטבעית, אלא רק כאשר היא מטוגנת, מבושלת או אפויה. מחקר מ-2011 מציע כי לסוג זה של בננות עשויה להיות השפעה חיובית על מחלת הכיב הפפטי. 


בננות פלנטיין מכילות פלבונואידים הנקראים leucocyanidin המסייעים בהגדלת כמות הריר בקיבה. הפרי הזה עשוי גם לתרום במיתון החומציות בקיבה, וכתוצאה מכך להקל על תסמיני האולקוס. 




התסמין המרכזי המאפיין אולקוס הם כאבי בטן המופיעים בעיקר כאשר הבטן ריקה או בלילה




5. דבש

דבש הוא ממתיק טבעי מוכר מאוד בכל רחבי העולם. אלה הצורכים דבש באופן קבוע, נהנים מטווח רחב של יתרונות בריאותיים. 

סקירת מחקרים מ-2016 קבעה כי דבש מאנוקה מכיל יתרונות אנטי-בקטריאליים כנגד חיידק הליקובקטר. על פי מאמר זה, הדבש עשוי להועיל בטיפול בכיב קיבה. צריכה של דבש יכולה גם להאיץ את הריפוי הטבעי של מחלות שונות, כמו כיבי עור, כוויות ופצעים. 



6. כורכום

כורכום הוא תבלין צהבהב ופופולארי במיוחד, הנפוץ בעיקר בהודו ובחלקים של יבשת אסיה הדרומית. כורכום מכיל מרכיב הנקרא כורכומין, שיתרונותיו הבריאותיים נבחנו במחקרים רבים. כך לדוגמה סקירה מ-2013 מצאה כי כורכומין הוא בעל תכונות אנטי דלקתיות והוא מכיל אנטי אוקסידנטים, אלה עשויים לסייע במניעת אולקוס. חשוב לציין כי קיימים מחקרים בודדים שבדקו את השפעות הכורכומין על בני אדם. מחקר נוסף בנושא נדרש כדי לבחון את האפקטיביות של כורכומין בטיפול באולקוס. למרות זאת, התוצאות הראשוניות בכל הקשור לכך נראות מבטיחות: חוקרים שונים מקווים כי מחקר נוסף בנושא יוכיח את ההשפעות החיוביות של כורכומין על טיפול באולקוס. 




קראו עוד: כורכום: 9 יתרונות בריאותיים




7. קמומיל

רבים משתמשים בפרחי הקמומיל לטיפול בחרדה, עוויתות מעיים ודלקות. מחקר שפורסם ב-2012 קובע שתמצית קמומיל עשויה לסייע במניעת אולקוס. חוקרים מסוימים סבורים שהוא עשוי לעכב כיבים בקיבה ולצמצם את זמן ההחלמה של הכיבים. למרות זאת, רבים מהמחקרים שבחנו את השפעותיו החיוביות של קמומיל בוצעו על בעלי חיים, והשפעתו על בני אדם אינה ידועה במלואה. 



8. שום

שום הוא מרכיב פופולרי ברחבי העולם, ורבים משתמשים בו כדי להוסיף למאכלים שונים תיבול מיוחד. מעבר לכך, בשום קיימים מרכיבים אנטי-בקטריאליים שהופכים אותו ליעיל בלחימה בדלקות. מחקרים שונים תומכים ביעילותו של השום בכל הנוגע לטיפול באולקוס. לדוגמה, מחקר שבוצע בחיות ב-2016 מצא כי שום יכול לסייע במניעת התפתחות של כיב קיבה והוא מסייע בהאצת תהליך הריפוי. 


בנוסף סקירה שבוצעה  בשנת 2015 הראתה כי צריכה של שום מסייעת במניעת ההתפתחות של חיידק הליקובקטר פילורי. עם זאת, לא כל המחקרים מסכימים כי השום משפיע על חיידק הליקובקטר או מונע כיבים, ונדרש מחקר נוסף בנושא. 



9. אלוורה

אלוורה הוא שמן צמחי פופולארי הנמצא בקרמים שונים, מוצרי קוסמטיקה ואף במזונות מסוימים. מחקרים שונים שבחנו את האופן בו אלוורה משפיעה על כיב קיבה, הציגו תוצאות חיוביות במיוחד: מחקר שבוצע ב-2011 לדוגמה הראה כי אלוורה טיפלה באולקוס באופן דומה לתרופות סותרות חומצה. 



פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • קולונסקופיה
  • דורית
  • 22/11/2018 10:48
  • בירור לשאלה לגבי ערכים גבוהים בca19-9
  • דנה
  • 21/11/2018 10:05
  • שלום רב לד"ר! שמי דנה בת 28 חולה במחלת קרוהן של המעי הדק הסופי לאחרונה רופאת המשפחה הפנתה אותי לביצוע של בדיקה הנ"ל השאלה שלי מה הסיבות שיכולות לעלות את הערכים של הסמן הנ"ל בדם? האם מחלת קרוהן פעילה גם עלולה לעלות את הערכים של בדיקה זו? תודה ד"ר בברכה דנה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • טעם רע בפה אחרי גאסטרוסקופיה
  • ליטי
  • 21/11/2018 09:30
  • שלום , לפני כשבוע עשיתי בדיקת גאסטרוסקופיה, נמצא הכל תקין , אך משהו מאוד מוזר קרה מאז הבדיקה, שעה אחרי וכל יום כל שעות היום יש לי טעם רע בפה, ממש מורגש ולא נעים , לא משנה אם צחצחתי שיניים או סיימתי לאכול , זה תמיד שם , וזה נורא מפריע לי , זה קרה מיד אחרי הבדיקת גאסטרוסקופיה , מעולם לא היה לי לפני . למה זה קרה? ומה עושים? בבקשה עזרו לי זה ממש לא נעים ורע לי .

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
רופאים בתחום
ד"ר אייל גל ד"ר אייל גל
מנהל שירות לאנדוסקופיה מתקדמת במרכז הרפואי... קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל