דלג לתוכן

ממצאים בכליות בסקירת מערכות: מה זה אומר והאם יש צורך בטיפול?

בדיקת סקירת מערכות נועדה לבחון את התפתחות העובר ולסקור את איבריו הפנימיים, בניהם גם הכליות. גילוי מוקדם של ממצאים שונים בכליות יאפשרו תכנון של המשך ניהול ההריון, של בדיקות נוספות במהלכו ואחריו עם לידת העובר. אילו ממצאים בכליות עשויים להתגלות בבדיקת סקירת מערכות ומה משמעותם? מומחה מסביר

מאת: ד"ר זאב קציר
תאריך פרסום: 16/08/2018
3 דקות קריאה
ד"ר זאב קציר בשיתוף עם ד"ר זאב קציר i מנהל יחידת הדיאליזה, סגן מנהל המכון לגפרולוגיה ויתר לחץ דם, יועץ אחראי לנפרולוגיה ילדים, בית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד

בדיקת סקירת מערכות מאפשרת בחינה מקיפה של איברי הגוף השונים של העובר, והיא משמשת למעקב אחר הגדילה הפיזית שלו.  מדובר בבדיקת אולטרה סאונד המתבצעת לרוב בגישה וגינלית בין השבועות ה-14-16 להריון. בדיקה זו אינה בוחנת רק את איבריו החיצוניים של העובר, אלא היא נועדה לסקור גם את איבריו הפנימיים, לרבות המוח, הקיבה והכליות. למרות שהמבנה הפיזי של העובר משתנה באופן מתמיד בתקופת ההריון, בדיקת סקירת מערכות מאפשר איתור של מומים רבים. סקירת מערכות נוספת מתבצעת בין השבוע ה-22-24 להריון. בדומה לסקירה הראשונה, גם בדיקה זו בוחנת את הגדילה הכללית של העובר ואת התפתחות האיברים השונים. שתי הבדיקות נבדלות זו מזו בכך שהן מתבצעות בשלבים שונים להריון ובכך שמתמר האולטרה סאונד מונח על קיר הבטן של הנבדקת ולא בגישה וגינאלית. 

גילוי מוקדם של ממצאים שונים בבדיקת סקירת המערכות, מאפשר תכנון של המשך ניהול ההריון, ביצוע בדיקות נוספות במהלך תשעת החודשים, תכנון מעקב אחר הממצאים עם הלידה ובמקרים מסוימים גם החלטה על הפסקת ההריון. מצבים רבים בכליות ובדרכי השתן מתבהרים יותר לאחר לידת התינוק, ועל כן חשוב לבחון במהלך ההריון ממצאים שונים באיברים אלה, אחריהם ניתן לעקוב לאחר מכן ולטפל במידת הצורך.


אילו ממצאים בכליות יכולים להתגלות בבדיקה זו ומה הם אומרים? 



הרחבת אגני הכליות

אגן הכליה הוא חלל המצוי בכליות ומחובר לצינור המקשר בין הכליה לשלפוחית השתן (השופכן). למעשה, השתן עובר מהכליה דרך אגן הכליה אל שלפוחית השתן. 


מצבים בהם נמצא אגן כליה מורחב בבדיקת סקירת המערכות, מצביעים על כך שבתוך הכליה של העובר התגלתה הצטברות שתן, שעלולה להעיד על הפרעות בניקוז הכליות. הרחבה של עד 8-6 מ"מ נחשבת לגבולית תקינה, 8 -10 מ"מ לסמן קל, וברוב המקרים תעיד על חסימה קלה בדרכי השתן של העובר שאינה מצריכה כל טיפול. מנגד, הרחבה של יותר מ-10 מ"מ, יכולה להעיד על בעיה חמורה יותר בניקוז הכליות, החל מניקוז לוקה של השופכן ועד לחסימה חלקית בשופכני הכליות. למעשה, על פי החריגה מהגבולות התקינים מנהלים את המשך המעקב במהלך ההריון. 


מצבים רבים בכליות ובדרכי השתן מתבהרים יותר לאחר לידת התינוק, ועל כן חשוב לבחון במהלך ההריון ממצאים באיברים אלה 



כליה בודדת

מדובר במצב מולד, הכולל קיום של כליה אחת בלבד, או לחלופין קיום של שתי כליות כשאחת מהן קטנה מהרגיל, או פגומה, כך שהיא אינה תורמת לתפקוד הכליות. ברוב המקרים, כליה בודדת תאפשר אורח חיים רגיל, זאת בשל תפקוד מוגבר של הכליה הנותרת. על כן, בכל הנוגע לבריאות הילוד, הדבר החשוב ביותר הוא בחינה של תפקוד הכליה השנייה. למעשה, אם הכליה השנייה אינה סובלת מאקוגניות יתר, רוב הסיכויים הם שהיא תתפקד באופן תקין. 


הניסיון והמעקב אחר ילדים שנולדו עם כליה בודדת מלמד על כך שחלים שינויים ברקמת הכליה המתפקדת, זאת בשל העובדה שמדובר בכליה בודדת. שינויים אלה עלולים להביא לירידה בתפקוד הכליה. כשליש מהילדים הנולדים עם כליה בודדת, חווים ירידה בתפקודה עם השנים. חלקם עלולים לפתח יתר לחץ דם ועל כן חשוב במיוחד לשמור על הכליה הנותרת. 

מחקרים שבוצעו בילדים שנולדו עם כליה בודדת מראים שהגבלה קלה בצריכה היומית המומלצת לפי הגיל של חלבון ומלח, מסייעים בשמירה על תפקוד הכליה עם השנים. 

מה הם הגורמים לממצאים אלו בכליות בעובר?

מצבים בהם יש בעיה בהתפתחות שתי הכליות או בהתפתחות הכליה הבודדת, נגרמים פעמים רבות עקב גורם תורשתי. בממצאים הקלים, כמו הרחבת אגנים או כליה בודדת מתפקדת הבירור הגנטי הוא לא מחייב, כי קיימת תחלואה קלה שאינה בהכרח קשורה לגורמים גנטיים. מנגד, מקרים בהם המום הכלייתי הופיע גם בבני משפחה נוספים או במקרה והוא חמור או שקיימת פגיעה במערכות נוספות, מחייבים בירור גנטי.



במידה ונמצא אחד מן הממצאים שציינו לעיל, כיצד מומלץ לפעול?

הרוב המוחלט של מצבים אלה אינם מחייבים הפסקת הריון, ודורשים מעקב בלבד במהלך ההריון ואחריו עם לידת העובר. 


כל עוד המבנה הרקמתי של הכליה הבודדת תקין, יש צורך בביצוע מעקב בלבד במהלך ההריון ואחריו עם לידת העובר. בדומה לכך, במצבים של הרחבת אגני הכליה, כל עוד ההרחבה נמצאת בגבולות הנורמה ואין פגיעה רקמתית אין צורך בפעולות מיוחדות מעבר למעקב. 

לאחר הלידה, יש לבצע בדיקת אולטרה סאונד לבחינת מצב הכליות. בנוסף, חשוב לוודא כי אין התפתחות של זיהומים בדרכי השתן בילוד. מקרים בהם קיים זיהום בדרכי השתן מחייבים אבחון נוסף של מקור הזיהום וטיפול בו מוקדם ככל האפשר. 

באילו מקרים יש צורך בהפסקת היריון?

ממצא הכליות היחיד שעלול להוביל להפסקת הריון הוא אי קיום של כליות כלל, או של קיום של כליה בודדת בעלת רקמה אקוגנית ביותר, לא מפותחת. במקרים אלה, הסיכוי שהכליה תתפקד בילוד הוא נדיר מאוד, והוא עשוי לסבול מאי ספיקת כליות. על כן במצבים אלה לא רצוי להמשיך בהריון. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר זאב קציר,  מומחה לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במבוגרים, נפרולוגיה ילדים ורפואת ילדים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר יבגני פרבר
ד"ר יבגני פרבר נפרולוגיה
5.0
( 25 חוות דעת )
"אני מטופלת אצל דייר יבגני מעל עשור מאוד מרוצה מהיחס והטיפול יישר כח"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
מנהלת המכון לנפרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר זאב קציר

שאלות מתוך פורום סקירת מערכות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו