דלג לתוכן

לא רק גוש בשד: 8 סימנים שעלולים להעיד על סרטן השד

למרות שהימצאות של גוש בשד הוא הסימן הנפוץ ביותר לזיהוי סרטן השד, המחלה הממאירה יכולה לגרום לשינויים נוספים. אספנו 8 סימנים פוטנציאלים שעשויים להוות עדות למחלה הממאירה – מבלי להבחין בגוש באזור

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/08/2018
3 דקות קריאה

סרטן השד נחשב למחלה הממאירה הנפוצה ביותר בישראל, ומדי שנה, כ-5000 ישראליות מאובחנות כחולות בה. למרות זאת, בזכות גילוי מוקדם ושיפור דרכי הטיפול, מספר הנשים המחלימות מהמחלה הממאירה עולה בעקביות. 

איתור של גוש בשד נחשב לסימן הנפוץ ביותר לזיהוי סרטן השד, אך למרות זאת המחלה הממאירה יכולה לגרום לשינויים נוספים בשד. במקרים מסוימים סרטן השד אף לא יהיה מלווה בסימנים כלל, אך ניתן יהיה לזהות גוש באמצעות בדיקת ממוגרפיה. ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השדיים. מדובר בבדיקה לא פולשנית המתבצעת באמצעות קרני רנטגן במינון נמוך כדי לקבל תמונות של רקמת השד. 

ממוגרפיה מתבצעת כבדיקת סקר  לצורך אבחון המחלה הממאירה בשלבים מוקדמים, לפני שניתן למשש גוש בשד. בישראל, מומלץ לנשים בגילאי 70 ומעלה לעבור בדיקה זו פעם בשנתיים. מעבר לכך, בדיקת ממוגרפיה תתבצע במקרים בהם התגלו תסמינים שונים שעלולים להעיד על המחלה, לרבות גוש  בשד, כאבים אזוריים או הפרשות מהפטמה. אספנו עבורך מספר סימנים פוטנציאלים שיכולים להוות עדות לסרטן השד, מבלי להבחין בגוש באזור. חשוב לציין כי תסמינים אלה עשויים להתפתח עקב מצבים אחרים שאינם סרטניים, אך למרות זאת חשוב להיות ערניים בכל הנוגע להופעתם ולפנות לרופא לצורך אבחון המקור להם. 

1. שינויים במרקם העור

שינויים במרקם העור יכולים להוות סימן מוקדם לסרטן השד. המחלה הממאירה עלולה להביא להתפתחות דלקת בתאי העור באזור השד וכתוצאה מכך לשינוי במרקם העור. 

דוגמאות לשינויים במרקם כוללות: עור קשקשי סביב הפטמה והעטרה, הנראה יבש מאוד, או עיבוי של העור בחלקים מסוימים בשד. חלק מהשינויים במרקם העור באזור עשויים לגרום לגרד, המקושר להתפתחות של סרטן השד. למרות זאת מדובר בתופעה נדירה יחסית . גרד או פריחה אדומה באזור הפטמה והעטרה עלולים להוות סימן למחלת פאג'ט בפטמת השד- סוג נדיר יחסית של סרטן השד. למרות זאת, שינויים במרקם העור בשד עשויים להתפתח גם כתוצאה ממחלות עור שפירות, לרבות דרמטיטיס או אקזמה.



2. הפרשות מאזור הפטמה

לעיתים הפרשות מאזור הפטמה עשויות להוות סימן אזהרה מקדים להתפתחות של גידול ממאיר בשד. ההפרשות יכולות להיות סמיכות או דלילות, ולהופיע בצבעים שונים, צהוב, שקוף לבן ועוד. הפרשות חלביות מהפטמה הן תופעה נורמלית בנשים מניקות, אך מומלץ לפנות לבדיקה אצל רופא מומחה בכל במצב בו קיימת הפרשה חריגה מהפטמה. 

חשוב לציין כי רוב ההפרשות אינן נובעות ממחלה ממאירה והן עשויות להופיע כסימפטום המעיד על מצבים כמו, זיהום באזור השדיים, תופעת לוואי לנטילת גלולות למניעת הריון, בעיות בבלוטת התריס ועוד. 

3. היווצרות גומות על העור באזור השד

גומות בעור יכולות להוות לעיתים סימן לסרטן שד דלקתי, סוג אגרסיבי של סרטן השד. התאים הסרטניים יכולים לגרום להצטברות של נוזל לימפה בשד, אשר מוביל לנפיחות אזורית וכן לעור גס או מחורץ. במצבים בהם קיימות גומות  בעור, יש לפנות לרופא. שינוי זה מכונה לעיתים "עור קליפת תפוז" בשל העובדה שהגומות והקמטים הנוצרים על גבי העור דומים במרקמם לקליפתו של תפוז. 



קיימים תסמינים שונים שעלולים להעיד על התפתחות סרטן השד, גם ללא הבחנה בגוש 

4. בלוטות לימפה נפוחות 

תאי סרטן יכולים לנדוד לבלוטות הלימפה הסמוכות בבית השחי. בלוטות הלימפה הן אוסף של רקמות השייכות למערכת החיסון. צורתם קטנה ומעוגלת והן משמשות לסינון נוזלים וללכידת מזיקים פוטנציאלים, כמו וירוסים, חיידקים ואף תאים סרטניים. 

במצבים בהם מחלת הסרטן מתפתחת אל מעבר לרקמת השד, היא עלולה לנדוד לבלוטות הלימפה המצויות באותו צד של הגוף. ניתן יהיה להבחין גם בבלוטות לימפה נפוחות באזור עצם הבריח. ברוב המקרים הן יהיו קטנות, מוצקות ונפוחות. 

למרות זאת, התנפחות של בלוטות הלימפה עשויה להתרחש גם עקב זיהומים בשד או מחלות נוספות שאינן ממאירות. במצבים בהם את מבחינה בבלוטות לימפה נפוחות באזור הסמוך לשד, חשוב לפנות לרופא כדי לבחון את הסיבה הפוטנציאלית להתפתחות תופעה זו.

קראו עוד: איך לעבור את מחלת סרטן השד עם שגרת חיים טובה

5.  כאבים בשד או בפטמה 

סרטן השד יכול להביא לשינויים בתאי העור באזור, אשר גורמים לתחושות של כאב וחוסר נוחות בשד. למרות שסרטן השד לרוב אינו מלווה בכאבים, חשוב לא להתעלם מכל הסימנים או הסימפטומים שעלולים להעיד על המחלה הממאירה. אנשים מסוימים יתארו את הכאב במעין תחושת שריפה.


6. השטחה או היפוך של הפטמה פנימה 

סרטן השד יכול לגרום לשינויים בתאים המצויים מאחורי הפטמה. שינויים אלה עלולים לגרום להשטחה של הפטמה, להפיכתה פנימה, או לשינויים בגודלה. מראה הפטמות עלול לעיתים קרובות להשתנות במהלך הביוץ או בזמנים אחרים של המחזור החודשי, אך במצבים בהם מופיעים שינויים חריגים חשוב לפנות לרופא לבדיקה.


7. שינויים בצבע העור באזור 

סרטן השד יכול לגרום לשינויים בעור שעלולים לגרום לו להיראות חבול. העור עשוי להיות אדום או סגול או בגוון כחלחל. אם לא סבלת מפגיעה בחזה לאחרונה, שעשויה להסביר את מראה העור באזור, מומלץ לפנות לרופא.


8. נפיחות בשד 

סרטן השד עלול לגרום לנפיחות בכל השד או באזור מסוים זו. במקרים מסוימים לא יהיה מורגש גוש בעקבות הנפיחות, אך הגדלה של שד אחד בהשוואה לאחר עשויה להוות עדות לכך. למרות ששוני בגודל השדיים הוא מצב אפשרי גם בקרב נשים בריאות, הנפיחות עשויה להביא לשינוי חריג בגודל השד והעור באזור עלול להיות מתוח עקב הנפיחות.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
ד"ר עמנואל סגייה
ד"ר עמנואל סגייה כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"dr sagiya was sensitive to the child's age, medical history and needed treatment. she explained treatment and surgery to a good understanding. most important for me as a mother is to say: i was confident that i leave my daughter in trustworthy and capable hands"
ד"ר ירון ברין
ד"ר ירון ברין אורתופדיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"טיפול מצוין.אדיבות.מאוד מומלצת.תודה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן השד

בניהולו של ד"ר נעה אפרת בן ברוך
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו