דלג לתוכן

האם דבש עשוי להקל על התסמינים האופייניים לאסתמה?

דבש הוא אחד המרכיבים הפופולאריים ביותר בתקופה זו של השנה, אך מעבר להיותו ברכה מתוקה לשנה חדשה ומתוקה קיימות בו תכונות אנטי דלקתיות, אשר הופכות אותו לתרופה ביתית נפוצה להתקררות או שפעת. אבל האם הדבש עשוי לסייע גם בטיפול באסתמה? בדקנו

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/09/2018
3 דקות קריאה

דבש אינו משמש רק לברכה לשנה טובה ומתוקה, אלא גם כתרופה ביתית נפוצה לטיפול במצבים שונים, כמו שיעול או כאב גרון.  הדבש עשוי גם להפחית את הסימפטומים המופיעים בשל מחלת האסתמה. אסתמה היא מחלה דלקתית אשר תוקפת את הסמפונות (דרכי הנשימה) וגורמת לחסימתן. המחלה מתאפיינת בתקופות רגיעה, בהן לא מתפתחים תסמינים כלל ובזמני החמרה בהם מופיעים הסימפטומים השונים אשר מאפיינים את המחלה. 

מהם התסמינים האופייניים לאסתמה?

אסתמה כוללת אירועים חוזרים של קוצר נשימה, צפצופים בזמן הנשימה, שיעול והצטברות ליחה. במקרים רבים תסמיני המחלה יחמירו בשעות הלילה. 



דבש לטיפול באסתמה

דבש מגדיל את ייצור הרוק וכתוצאה מכך הוא עשוי למתן את השיעול ואת הגירוי באזור הגרון. בנוסף נראה כי לדבש מספר יתרונות שעשויים להועיל לטיפול באסתמה, בייחוד בכל הנוגע לשליטה בשיעול המופיע כתוצאה מהחמרה במחלה. 


הרוק, שייצורו מוגבר בשל צריכת דבש, משמש כמעיין משמן של דרכי הנשימה ומסייע בהפחתת הגירוי בגרון וכתוצאה מכך בעצירת השיעול. כמו כן, קיימים בדבש מאפיינים אנטי-דלקתיים אשר עשויים לסייע בהפחתת הנפיחות של דרכי הנשימה הנגרמת כתוצאה מהמחלה. 

בנוסף, קיימות טענות הסוברות כי אכילת דבש בקרב אנשים הסובלים מאסתמה עשויה להיות שיטה המסייעת בהפחתת הרגישות לאבקנים, אלרגנים נפוצים שעלולים לעורר את המחלה.

המחקרים העדכניים ביותר בחנו את יעילותו של הדבש בהקלה על שיעול. חשוב לציין עם זאת, כי רוב המחקרים בחנו את השפעת המרכיב המתוק בהקלה על זיהום של דרכי הנשימה העליונות, ולא על אסתמה, למרות ששני המצבים מציגים תסמינים דומים. מחקר שבוצע ב-2012 כלל 300 ילדים בגילאי 1-5 שסבלו מזיהום בדרכי הנשימה העליונות. החוקרים חילקו את הילדים לארבע קבוצות, שלוש מהן קיבלו סוגי דבש שונים וקבוצה אחת קיבלה טיפול פלסבו. נמצא כי ילדים אשר צרכו דבש במהלך המחקר, חוו הקלה בשיעול הלילה, וכתוצאה מכך גם שיפור באיכות השינה. 

סקירה שבוצעה גם היא בשנת 2012 בחנה את תוצאותיהם של שני מחקרים קליניים שכללו 265 ילדים הסובלים משיעול אקוטי. כאשר הושוותה יעילות הדבש אל מול תרופות להקלה על שיעול, החוקרים מצאו כי הדבש יעיל יותר מאשר הטיפול התרופתי.

 מחקר שבוצע על בעלי חיים בשנת 2014 בחן האם מתן דבש בשאיפה עשוי למתן את התסמינים האופייניים למחלת האסתמה. התוצאות מצביעות על יעילותו של הדבש במיתון התופעות המופיעות בעקבות המחלה, אך דרוש מחקר נוסף בנושא שיתבצע על בני אדם.


מחקרים מצאו: דבש מסייע בהקלה על שיעול המהווה את אחד מתסמיני מחלת האסתמה



למי אסור לצרוך דבש?

למרות שכפית או שתיים של דבש ליום, הן בטוחות עבור רוב האנשים קיימות מספר קבוצות יוצאות מן הכלל:

על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), דבש אינו מיועד לתינוקות מתחת לגיל שנה, עקב הסיכון לבוטוליזם. בוטוליזם הוא סוג נדיר של הרעלה הנגרמת על ידי החיידק Clostridium botulinum, חיידק אשר יוצר נבגים ומייצר את רעלן הבוטולינום הנחשב לרעלן החזק ביותר בטבע. בוטוליזם עלול לגרום להקאה ובעיות נשימה והוא עלול להיות מצב מסכן חיים. חיידק זה מועבר לרוב דרך אדמה או מזון. הדבש יכול להכיל את נבגי הבוטוליזם. בעוד שבמבוגרים ובילדים גדולים יותר קיימת הגנה טבעית המונעת מחיידקים אלה להתפתח, המערכת החיסונית בתינוקות חלשהיותר ובמצבים בהם הם צורכים את הנבגים הם עלולים להתפתח ולשחרר את הרעלן. דבש מפוסטר אינו מסיר את הסיכון לזיהום זה ועל כן אין לתת לתינוקות שגילם מתחת ל-12 חודשים דבש.

בנוסף קיימת אלרגיה לדבש, הקשורה לרוב לרגישות לאבקני פרחים. במהלך ייצורו, הדבש עלול להיות מזוהם באבקנים ועל כן אלה הסובלים מאלרגיה זו יכולים לחוות סימפטומים האופייניים לה בעת אכילת הדבש. סימפטומים של תגובה אלרגית לדבש כוללים: התעטשות, עיניים דומעות ואף נוזל. אם התגובה האלרגית היא חמורה, היא יכולה להוביל לצפצופים בנשימה וקשיי נשימה. תגובה אלרגית קשה היא מצב חירום רפואי ודורשת טיפול מידי.

מהן הדרכים הנוספות לטיפול באסתמה?

למרות שדבש עשוי להקל על תסמיני האסתמה, הוא לבדו אינו מספיק לטיפול במחלה. טיפולים נוספים באסתמה עשויים לכלול:


הפחתת החשיפה לאלרגנים

קיים קשר ישיר בין אסתמה לאלרגיות שונות, ובמקרים מסוימים מגע עם אלרגן מסוים עלול להוביל להופעת תסמיני המחלה. זיהוי המרכיבים השונים הגורמים לאלרגיה עשוי לסייע במניעה מחשיפה עתידית. כך לדוגמה אדם אשר סובל מאלרגייה לאבק צריך להגביל את הזמן בו הוא מבלה מחוץ לארבעה קירות ולהקפיד לשהות בחלל סגור בימים בהם קיימת כמות אבקנים גדולה מאוד.

הימנעות מעישון

עישון מזיק במיוחד לאנשים הסובלים מאסתמה. עישון פוגע בריסים (cilia), מעין סיבי שיער המצויים בדרכי הנשימה ומסייעים בהוצאת פתוגנים זרים המגיעים לדרכי הנשימה.

שימוש במשאף

במצבים בהם מעוררים תסמיני האסתמה, ניתן להשתמש במשאף המכיל תרופות שונות המרפות את השרירים המצויים בדרכי הנשימה ועל ידי כך מספקות נשימה קלה יותר. כמו כן, קיימים גם משאפים שנועדו למנוע את תסמיני האסתמה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר אירנה אופנגנדן
ד"ר אירנה אופנגנדן אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה בשיבא - תל השומר, מומחית לאלרגיה בישראל וארה"ב
 המרכז הישראלי לאלרגיה
המרכז הישראלי לאלרגיה אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אסטמה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו