דלג לתוכן

דיכאון חורף: מחקר חדש מצא מרכיב מפתח שעשוי למנוע את התופעה

חילופי העונות אינם עוברים לידנו והמעבר משעון קיץ לשעון חורף צפוי להשפיע גם על מצב-הרוח. בקרב אנשים מסוימים, מדובר בהפרעה נפשית של ממש המכונה גם דיכאון חורף. מחקר חדש השתמש במודל הפיזיולוגי המאפיין דיכאון עונתי, כדי לגלות מדוע אנשים מסוימים אינם מפתחים דיכאון, למרות שהם בעלי נטייה גנטית לכך. הממצאים שופכים אור על טיפולים פוטנציאלים לדיכאון עונתי

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/10/2018
2 דקות קריאה

המוסד הלאומי האמריקאי לבריאות הנפש מעריך כי כ-16 מיליון אמריקאים, המהווים 6.7% מאוכלוסיית המדינה, סובלים או צפויים לסבול מתקופה אחת או יותר של דיכאון קליני. 5% נוספים יסבלו מדיכאון עונתי או הפרעה רגשית עונתית (seasonal affective disorder). הסימפטומים להפרעה רגשית עונתית דומים לאלה המאפיינים דיכאון ולעיתים יהיה קשה להבחין בין שתי ההפרעות. 

מהו דיכאון עונתי?

דיכאון עונתי מהווה סוג מסוים של דיכאון, המכונה גם דיכאון חורף, ומיוחס לשינוי עונת השנה. דיכאון עונתי כולל תסמינים שונים , כמו ירידה במצב הרוח, חוסר אנרגיה, קשיי ריכוז, תחושת ייאוש, תיאבון מוגבר, עודף שינה והסתגרות חברתית. הפרעה רגשית עונתית לרוב משפיעה על נשים. הסיבות לנטייה זו הן ככל הנראה גנטיות. 


מחקר חדש שבוצע בקופנהגן, דנמרק מצא כי גם אלה בעלי נטייה גנטית להתפתחות ההפרעה הרגשית מפתחים "עמידות" לגורמים הסביבתיים שעלולים לעורר את התפרצותה. ממצאי המחקר פורסמו ב- Journal European Neuropsychopharmacology.


דיכאון חורף הוא סוג של דיכאון המיוחס לעונת השנה 


תפקיד המפתח של מוליכי סרוטונין

על פי ד"ר ברנדה מקמהון מובילת המחקר ועמיתיה, דיכאון עונתי נגרם בשל חשיפה בלתי מספקת לאור יום, עובדה אשר הופכת את ההפרעה לנפוצה יותר במדינות הרחוקות מהקו המשווה. על פי החוקרים, אור יום מהווה מרכיב אנטי-דכאוני טבעי. בדומה לתרופות שונות נגד דיכאון, כך גם חשיפה מוגברת לאור יום מעלה את רמת הסרוטונין במוח. 

מחקרים קודמים הראו כי דיכאון עונתי נוטה להשפיע על נשאי גן הנקרא 5-HTTLPR. גן זה גורם בסופו של דבר להסרת הסרוטונין מהמוח שלנו. המחקר החדש כלל 23 נבדקים: 13 מתוכם היו נשים אשר לא פתחו דיכאון למרות שהן נשאיות של הגן 5-HTTLPR. מושאי המחקר עברו שלוש בדיקות PET (בדיקת מיפוי המתבצעת באמצעות מצלמת פט, לשם דימות בעזרת איזוטופים פולטי פוזיטרונים), אחת בעונת הקיץ ושתי בדיקות בחורף. מטרת הבדיקות הייתה לבחון את רמות הסרוטונין ומוליכי הסרוטונין בשתי עונות השנה. 

ממצאי המחקר עולה כי רמות מוליך הסרוטונין במוח צנחו בממוצע בכ-10% בעונת החורף, בהשוואה לקיץ. הירידה הייתה משמעותית יותר בנשים. המחקר מצא כי נבדקים בעלי נטייה להתפתחות ההפרעה, הצליחו לווסת את כמות הסרוטונין המוסרת מהמוח ובדרך זו הם הפכו עמידים יותר לדיכאון. 

קראו עוד: אתם פרפקציוניסטים? זה לא כ"כ בריא

הנשים בעלות הנטייה לדיכאון חורף שנבדקו במחקר, הצליחו לווסת את רמות מוליך הסרוטונין במוח במהלך העונה הקרה בצורה יעילה יותר מאשר הגברים. כתוצאה מכך, רמות הסרוטונין בקרב נשים אלה נשארו ללא שינוי בין העונות. 

זו הפעם הראשונה בה נעשה שימוש בסריקות PET  כדי לבחון את העמידות להתפתחות דיכאון חורף. חשוב לציין עם זאת, כי מדובר במחקר מצומצם אשר בחן את רמות הסרוטונין בצורה עקיפה. למרות זאת, הממצאים מהווים סיבה מוצקה לטיפול בדיכאון חורף באמצעות מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 4 חוות דעת )
"מקצועית, אכפתית ומסורה"
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
ד"ר כוכבי גלנטי
ד"ר כוכבי גלנטי פסיכולוגיה קלינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו