דלג לתוכן

חוות דעת פסיכיאטרית משפטית: באילו מצבים היא נדרשת?

חוות דעת פסיכיאטרית משפטית היא חוות דעת רפואית הנערכת על ידי רופא פסיכיאטר מומחה ונועדה להערכת מצבו הנפשי של הנבדק. באילו מצבים היא נדרשת, כיצד מתבצע תהליך עריכת חוות הדעת ומה חשוב לדעת לפני? כל המידע בכתבה הבאה

מאת: ד"ר צבי קירש
תאריך פרסום: 13/11/2018
3 דקות קריאה
ד"ר קירש צבי בשיתוף עם ד"ר קירש צבי i מנהל מחלקה פסיכיאטרית ויחידה לחוות דעת משפטית

הפסיכיאטריה המשפטית עוסקת במפגש בין מקצוע הפסיכיאטריה והמשפט. חוות דעת פסיכיאטרית היא מסמך רפואי משפטי אשר מהווה עדות לגבי מצבו הנפשי של אדם שנבדק. חוות דעת זו נדרשת הן במישור הפלילי או האזרחי ונערכת לצורך הגשה לבית משפט או לוועדה רפואית. חוות הדעת מתבססת על עדויות, מסמכים רפואיים, בדיקות שונות, ידע רפואי ומחקרים. חוות דעת מקיפה חיונית לשם השגת המטרה שלשמה היא מוגשת. באילו מצבים יש צורך בחוות דעת פסיכיאטרית וכיצד מתבצע הליך גיבוש חוות הדעת? מומחה עם כל המידע החיוני.

באילו מצבים תידרש חוות דעת פסיכיאטרית?

כאמור, חוות דעת פסיכיאטרית היא מסמך המהווה עדות של פסיכיאטר מומחה בנוגע למצבו הנפשי של הנבדק. חוות דעת פסיכיאטרית עשויה להידרש הן בתחום האזרחי והן בתחום הפלילי. 



בתחום האזרחי

חוות דעת פסיכיאטרית תידרש בעיקר בסוגיות הקשורות לתביעות נזיקין, כגון תאונות עבודה (כמו לדוגמה פגיעה פיזית או התעמרות בעבודה), תביעות בעקבות אירוע איבה, תאונות דרכים או רשלנות מקצועית (רפואית, עריכת דין או מצבים אחרים) וכן תביעות הקשורות לנכות כללית. במצבים אלה יש צורך בהערכה פסיכיאטרית לשם קביעת נכות נפשית במידה וקיימת.



תאונות עבודה
מדובר על מצבים בהם הייתה פגיעה פיזית או נפשית שהתרחשה במסגרת העבודה ובעקבותיה התפתחה הפרעה נפשית מסוגים שונים, לדוגמה הפרעת הסתגלות, תגובות חרדה, דיכאון או הפרעה פוסט טראומטית.



פגיעה על רקע אירוע איבה
מצבים בהם כתוצאה מאירוע האיבה האדם נחשף לאירוע טראומטי שבעקבותיו התפתחה הפרעה פוסט טראומטית. 



תאונות דרכים
מקרים בהם התרחשה פגיעה פיזית או פגיעה מנטלית כתוצאה מתאונת דרכים, ובגינה התפתחה הפרעה נפשית.



רשלנות מקצועית
תיקבע כאשר הוכח כשל מקצועי בתחום מסוים שבעקבותיו התפתחה הפרעה נפשית, לרבות הפרעה פוסט טראומטית, הפרעה דיכאונית הפרעת חרדה וכדומה.



תביעות הקשורות לנכות כללית
תביעות הקשורות לנכות כללית כוללות התפתחות של הפרעות נפשיות שאינן קשורות לכל המקרים שפורטו לעיל, והן עומדות בפני עצמן. הפרעות אלה עלולות להיות מולדות, להתפתח בשל גורמים גנטיים, או כתוצאה ממצב חולני פיזי או חולני נפשי, לדוגמה בעיות קרדיו וסקולריות או מחלות ממאירות שכתגובה להן התפתחה הפרעה נפשית.


בנוסף, חוות דעת פסיכיאטרית תשמש גם לשם קביעת כשירות נפשית לצורך מינוי אפוטרופוס, תומך החלטות, וכן בתחום צוואות ענייני משפחה , רישיון נהיגה ואחזקת נשק. 

תהליך עריכת חוות דעת פסיכיאטרית בתחום האזרחי 

בתחום האזרחי הבדיקות הפסיכיאטריות מתקיימות באופן אמבולטורי (בקהילה, ללא אשפוז). הפסיכיאטר הבודק נדרש לקבל לידיו לצורך אבחון, את כל החומר הרפואי וכל חומר רלוונטי אחר הקשור למקרה לצורך עריכת בדיקה פסיכיאטרית קלינית. במידת הצורך נעזר הוא בבדיקות נוספות, כמו בדיקה פסיכו-דיאגנוסטית. חוות הדעת תקבע בסופו של תהליך הבדיקה האם קיימת הפרעה נפשית, במידה ומדובר בתביעת נזיקין ,האם קיים קשר סיבתי, מהו שיעור אחוזי הנכות והאם מדובר בנכות זמנית או נכות לצמיתות. 




בתחום האזרחי, הבדיקות מתבצעות ללא אשפוז ותוך בחינת כל החומר הרפואי הרלוונטי לצורך גיבוש הערכה פסיכיאטרית




בתחום הפלילי

הערכה פסיכיאטרית מתבצעת במקרים בהם יש צורך לקביעת מצב שפיות הדעת של הנבדק בזמן ביצוע העברה (הפשע) ולאחריה .


סעיף 34ח' לחוק העונשין בנושא אי שפיות הדעת קובע כי "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שעשה, אם בעת המעשה בשל מחלה שפגעה ברוחו או בשל ליקוי בכושרו השכלי היה חסר יכולת של ממש:

א. להבין את אשר הוא עושה, או את הפסול במעשהו

או 

ב. להימנע מעשיית המעשה". 

תהליך עריכת חוות דעת פסיכיאטרית בתחום הפלילי

במצבים אלה הבדיקה הפסיכיאטרית נערכת בדרך כלל במסגרת אשפוז, ונקראת הסתכלות. למרות זאת היא יכולה להיעשות גם במסגרת אמבולטורית. 


הבדיקה כוללת לא רק בדיקה קלינית, אלא יכולה לכלול גם אבחון פסיכו- דיאגנוסטי, קרימינולוגי וסוציאלי. בנוסף, חוות הדעת מתייחסת במידה רבה להתרשמות הצוות הסיעודי לגבי התנהגותו של הנבדק כאשר נמצא בהסתכלות. במסגרת גיבוש חוות הדעת ישנה התייחסות להיסטוריה הרפואית – נפשית, פיזית, סוציאלית, משפחתית וחברתית הקיימת לפני אירוע העבירה. 

מה חשוב לדעת לפני התהליך להגשת חוות דעת פסיכיאטרית?

יש להעביר לידיו של הפסיכיאטר הבודק את כל החומר הרלוונטי הקשור לחשוד בהתייחס לעבירה המיוחסת לו. חומר זה כולל דוחות משטרה, מעצר קודם במידה והיה, דיונים משפטיים וחומר רפואי הקשור לנבדק והיה קיים קודם לעבירה המיוחסת או לאחריה. 


חוות הדעת בסופו של התהליך תצטרך לקבוע האם החשוד בעבירה אחראי למעשיו מבחינה פלילית או שנעדר מאחריות פלילית. במידה והוא איננו אחראי, מתבטל משפטו והוא מועבר בצו אשפוז לטיפול במחלקה בבית חולים פסיכיאטרי. אדם אשר עקב הפרעה נפשית אינו מסוגל להבין את ההליך המשפטי נגדו, יהיה מאושפז עד למצב בו מבחינה נפשית יהיה מסוגל לעמוד למשפט. במצבים בהם אין קשר בין ההפרעה הנפשית והעבירה אותה ביצע הנאשם, הוא יורשע ויקבל את הטיפול הפסיכיאטרי בבית הכלא. 

חשוב לציין כי פסיכיאטרים העוסקים בתחום זה עוברים הכשרה הן במסגרת יחידות פסיכיאטריות משפטיות בבתי החולים והן באקדמיה. 




הכתבה בשיתוף עם ד"ר צבי קירש, מומחה בפסיכיאטריה , יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל בצפון, סניף חיפה.מנהל קליניקה למתן חוות דעת משפטית בנושאים: נזיקין, אפוטרופוס, צוואות ותחום פלילי. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר לב קורבסקי
ד"ר לב קורבסקי פסיכיאטריה
פסיכיאטר למבוגרים ופסיכוגריאטר.
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.8
( 78 חוות דעת )
"דר" מיכאל ינקו רופא מקצועי , קשוב , אכפתי , בעל אוזן קשבת ממליצה מאוד"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר קירש צבי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו