דלג לתוכן

כמה קלוריות אנחנו שורפים במנוחה? תלוי בשעה של היום

מחקר חדש בדק כמה קלוריות אנחנו שורפים במנוחה במהלך שעות היום. באופן מפתיע התגלה שבשעות אחר הצהריים והערב המוקדמות אנחנו שורפים 10% יותר קלוריות במנוחה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/12/2018
2 דקות קריאה

ממחקר חדש של אוניברסיטת הרווארד, אשר פורסם בכתב העת Current Biology, עולה ממצא מפתיע, שבו התגלה כי כמות שריפת הקלוריות במנוחה משתנה במהלך שעות היום, כאשר בשעות אחר הצהריים והערב המוקדמות, הכמות גדלה ב-10% לעומת שעות היום.

ממצאי המחקר מחזקים את התפקיד החשוב של השעון הביולוגי במטבוליזם. הם גם עוזרים להסביר מדוע אי סדרים בלוח הזמנים של אכילה ושינה עקב גורמים מסוימים, כגון עבודה במשמרת לילה, עלולים להעלות את הסיכוי של אנשים לעלות במשקל.


מדידת קצב המטבוליזם בכל שעות היממה

העובדה שלעשות את אותו הדבר בזמנים שונים ביום גורם לכמות שונה של שריפת קלוריות, הפתיעה את החוקרים.


כדי לקבוע שינויים מטבוליים במהלך היום, פרט להשפעות של פעילות, מחזור שינה ותזונה, החוקרים בחנו 7 אנשים בתנאי מעבדה מיוחדים בלי שהם יודעים מה השעה בחוץ. לא היה שעון, לא חלונות, לא אייפונים ולא אינטרנט. משתתפי המחקר יכלו ללכת לישון ולהתעורר פעמיים ביום. 

השעון הביולוגי של המשתתפים הותאם בהדרגה למחזור היממה של כדור הארץ, כאשר הוא מתקשה להסתגל למקצבים ארוכים או קצרים יותר. במילים אחרות - בדומה למקרים בהם אנו מטיילים לאזורי זמן שונים וסובלים מג'ט, כך השעון הביולוגי התקשה להסתגל לזמנים חדשים.

החוקרים יצרו בכל שבוע מחזוריות שוות ערך למחזור היממה של כדור הארץ, וגרמו לשעון הביולוגי של המשתתפים להתנודד בקצב משלו. בצורה זו יכלו החוקרים למדוד את קצב המטבוליזם בשעות ביולוגיות שונות של היום. 


המחקר גילה: כמות שריפת הקלוריות בשעות הצהריים והערב המוקדמות גדולה יותר ב-10% לעומת שעות היום


שריפת קלוריות גבוהה יותר בערב

תוצאות המחקר הראו שהוצאות אנרגיה במנוחה הנמוכות ביותר במהלך היממה התרחשו בשלב שכונה על ידי החוקרים כשלב 0° - לפנות בוקר ובוקר של השעון הביולוגי. הוצאות אנרגיה במנוחה הגבוהות ביותר התרחשו בשלב שכונה 180°, כ-12 שעות מאוחר יותר, בשעות אחה"צ והערב המוקדם של השעון הביולוגי.


זאת ועוד, החוקרים גילו כי מנת הנשימה של המשתתפים, המשקפת את השימוש במקרונוטריאנט (חומר תזונה בסיסי החיוני לתקינות הגוף), משתנה גם היא במהלך היום, כאשר מדד זה היה הנמוך ביותר בערב והגבוה ביותר בבוקר.

ממצאי מחקר זה מאפיינים לראשונה את פרופיל היממה בהוצאת אנרגיה במנוחה ובמנת נשימה, תוך הפרדת ההשפעות של פעילות, מחזור שינה ותזונה בבני אדם. 

קראו עוד:  9 הטיפים שיעזרו לכם לשרוף יותר קלוריות בכל אימון 

לסיכום, החוקרים טוענים שהמחקר מראה שזה לא רק מה אנחנו אוכלים, אבל כאשר אנחנו אוכלים, ונחים, יש לזה השפעה על הכמות הקלוריות שנשרוף או שנהפוך לשומן. שינה טובה ואכילה סדירה חשובים מאוד לבריאות הכללית.

ומה הלאה? כעת החוקרים עומדים לבחון כיצד תיאבון ותגובת הגוף למזון משתנים במהלך היום. כמו כן, הם יבחנו כיצד התזמון, משך הזמן וסדירות השינה משפיעים על תגובות אלו. 


הכתבה בשיתוף עם פרופ' שגיא חיימוביץ גניקולוג מומחה בהיסטרוסקופיה בלייזר עם הרדמה וללא הרדמה, היסטרוסקופיה אבחנתית ללא הרדמה, היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה והיסטרוסקופית הפוריות - מניעת הריון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיאטה ללא דיאטה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו