דלג לתוכן

אי יציבות בהכנסה משפיעה על הסיכון למחלות לב

הכנסה שאינה יציבה יכולה להפוך בקלות לגורם מלחיץ. להפכפכות הזו בהכנסה עלולה להיות השפעה גם על בריאות הלב שלנו, זאת על פי מחקר חדש

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/01/2019
2 דקות קריאה

מקובל לחשוב שההכנסה שלנו תעלה עם השנים עד שנגיע לגיל הפרישה. עם זאת, הדבר לא תמיד כך. למעשה, מאז שנות ה-80, הכנסות הפכו לבלתי צפויות ובעלות תנודתיות גבוהה.

ההפכפכות הזו בהכנסה עלולה להשפיע על גורמים רבים אחרים בחייו של אדם, החל מהבריאות הנפשית ועד התזונה שלו, אשר עלולים להוביל לבעיות בריאותיות רציניות.

ממחקר חדש עולה כי ההכנסות של אדם עלולות להיות קשורות גם לעלייה בסיכון למחלות לב ולמוות. מה שמפתיע, זה שקשר זה נמצא קיים גם אצל אנשים צעירים יחסית.

קיים מחקר שעקב אחר צעירים מ-4 ערים שונות ברחבי ארה"ב במשך 3 עשורים. שמו של המחקר הוא CARDIA (The Coronary Artery Risk Development in Young Adults), והוא החל בשנת 1990. ארבעת הערים הן מיניאפוליס, שיקגו, אוקלנד ובירמינגהם. כל משתתף היה בטווח הגילאים 25-35 בתחילת המחקר. 

קראו עוד: 12 סימנים שמעידים על כך שאולי יש לך מחלת לב 

הסיכון שבהכנסה נמוכה

החוקרים מאוניברסיטת מימאי, פלורידה, העומדים מאחורי המחקר החדש, ניתחו נתונים ממחקר CARDIA כדי לבדוק אם קיים קשר בין הכנסה לא יציבה והסיכון לאירועים קרדיווסקולריים ומקרי מוות. תחילה הם בחנו רמות הכנסה שנלקחו מחמש הערכות שונות בשנים 1990-2005.


החוקרים הגדירו אי יציבות כשינוי אחוז מסוים מהכנסה אחת לשנייה. הם גם לקחו בחשבון ירידה בהכנסה, או ירידה של 25% ומעלה מההערכה הקודמת. לאחר מכן החוקרים בחנו אנשים שחוו אירועים קרדיווסקולריים  - חמורים ולא חמורים – או שמתו מסיבה כלשהי בשנים 2005-2015. תועדו 106 אירועים קרדיווסקולריים ו-164 מקרי מוות. הצוות לקח בחשבון גורמים שונים, כגון סיכון קיים למחלת ורקע סוציו-דמוגרפי.


ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת Circulation, הראו כי אי יציבות בהכנסה של אדם קשורה לסיכון גבוה יותר למוות ולמחלות קרדיווסקולריות בעשור שלאחר אי היציבות בהכנסה: הרמות הגבוהות ביותר בתנודתיות בהכנסה היו קשורות לכמעט סיכון כפול למוות ולמעלה מסיכון כפול למצבים כגון שבץ, אי ספיקת לב או התקף לב.

האנשים שנטו לחוות אי יציבות גבוהה הם נשים, אפרו-אמריקאים מובטלים, רווקים, מעשנים, אנשים שיש להם פחות מהשכלה תיכונית, ואנשים עם סימנים לדיכאון.

ממצאים אלו הושוו כולם לאנשים מקטגוריה דומה, אך שהייתה להם תנודתיות נמוכה יותר בהכנסה האישית שלהם. 


ממצאי המחקר הראו כי אי יציבות בהכנסה קשורה לסיכון גבוה יותר למוות כתוצאה ממחלות קרדיווסקולריות


למה כסף חשוב?

אי יציבות בהכנסה מהווה איום הולך וגובר על בריאות הציבור. תוצאות מחקר זה מדגישות את העובדה ששינויים שליליים גדולים בהכנסה עלולים להזיק לבריאות הלב ולתרום למוות בטרם עת.


לצד זה, לא ברור מה בדיוק באי היציבות הזו גורם לעלייה בסיכון לבעיות קרדיווסקולריות ולמוות, או לשניהם, אך ייתכן כי הדבר מעודד התנהגויות לא בריאות כגון צריכת אלכוהול מופרזת, מחסור בפעילות גופנית, סטרס ויתר לחץ דם. כל הדברים הללו קשורים לתוחלת חיים ולבריאות קרדיווסקולרית.

החוקרים מקווים כי בעתיד יבוצעו מחקרים נוספים שיבינו את הסיבה לממצא זה. להערכתם, הכיוונים הביולוגים והפסיכו-סוציולוגיים יכולים להיות סיבות אפשרויות שכדאי לחקור. 

החוקרים גם רואים בממצאי המחקר שלהם דרך יעילה לבחון באנשים, ובעיקר בצעירים, את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות. עם זאת, לא ניתן להחיל ממצאים אלו על כל מגוון האוכלוסיות. יש לבדוק אם נמצא אותו הקשר גם בקבוצות אתניות אחרות ואנשים המתגוררים מחוץ לעיר. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופא מקצועי, נעים וקשוב"
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת המרפאה לקרדיולוגית ספורט, המערך לקרדיולוגיה, בית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו