דלג לתוכן

טיפוסים של לילה? אתם פחות יעילים בעבודה

אם אתם ינשופי לילה, יקל עליכם לדעת שמחקר חדש מצא כי זו נטייה טבעית של השעון הביולוגי שלכם. עם זאת, עלולות להיות לכך השפעות לא טובות על יום העבודה שלכם. כל הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/02/2019 תאריך עדכון: 25/09/2019
2 דקות קריאה

יש אנשים המכריזים על עצמם כאנשי בוקר, המשכימים מוקדם ללא כל מאמץ והולכים לישון מוקדם בערב. לעומתם, ינשופי לילה נוטים ללכת לישון מאוחר בלילה, ואם מתאפשר להם, גם להשכים מאוחר בבוקר.

מחקרי עבר הראו כי ינשופי לילה עלולים להתמודד עם סיכונים בריאותיים לאור הקצב היומי שלהם. זה כולל בין היתר נטייה לתזונה לא מאוזנת, שעלולה בשלב מסוים להגביר את הסיכון לבעיות מטבוליות כגון סוכרת.

כעת, מחקר חדש של אוניברסיטת ברמינגהם, אנגליה, שהתפרסם בכתב העת SLEEP, מצא כיצד דפוסי פעילות מוחם של אנשי הלילה שונה מאלו של אנשי הבוקר. כמו כן, המחקר מדגיש כיצד הבדלים אלו עלולים להשפיע על חייהם ועל רמות הפרודוקטיביות שלהם בעולם שמתעורר מוקדם.

קראו עוד: מעובר ועד לכוכב הים: 9 תנוחות שינה שיחשפו את מצבכם הבריאותי 


פעילות מוחית בינשופי לילה

ישנם אנשים רבים המתמודדים בכל בוקר כדי לספק ביצועים טובים בעבודה או בלימודים בשעות שלא מתאימות להן באופן טבעי. 


במחקר זה השתתפו 38 אנשים בריאים אשר חולקו לשתי קבוצות: 16 משתתפים שהם אנשי בוקר, 22 שהם ינשופי לילה. החלוקה התבססה על רמות המלטונין ומחזוריות הקורטיזול של המשתתפים - שני הורמונים המשפיעים על מחזורי השינה והערות שלנו.

החוקרים עקבו אחר דפוסי השינה והערות של המשתתפים, והמשתתפים מלאו שאלונים על כך. בממוצע, ינשופי לילה הלכו לישון ב-2:30 לפנות בוקר והתעוררו ב-10:15 בבוקר.

כדי להעריך דפוסי פעילות מוחית, המשתתפים גם עברו בדיקת MRI, כמו גם מבחנים שונים בשעות שונות של היום, כדי לבדוק כיצד מחזורי השינה-ערות שלהם השפיעו על תפקודם היומיומי.


המחקר מצא: קיימים הבדלי בין דפוסי הפעילות המוחית של ינשופי הלילה ושל אנשי הבוקר



החוקרים הבחינו בהבדלים בדפוסי הפעילות המוחית בין שתי הקבוצות: ינשופי הלילה היו בעלי קישוריות (קשרים בין אזורים במוח) מוחית נמוכה באזורים במוח הקשורים לשמירה על מצב תודעה. הם קישרו תוצאות אלו לטווחים קצרים יותר של תשומת לב, כמו גם לתגובה איטית ולרמות אנרגיה נמוכות יותר.

אנשי הבוקר הראו ביצועים ומהירות תגובה טובים יותר במהלך המשימות שניתנו להם בבוקר. הם גם העידו על עצמם כעל הרבה פחות ישנוניים בזמן זה. 

באופן צפוי, ינשופי הלילה היו בעלי הביצועים הטובים ביותר והיו בעלי זמני התגובה המהירה ביותר בסביבות 20:00 בערב. עם זאת, גם בזמן זה שבו הם היו בשיא שלהם, הם לא הצליחו יותר מאנשי הבוקר. עובדה זו מצביעה על כך שלאורך היום (8:00 בבוקר ועד 20:00 בערב) קישורית מוחית של מצב מנוחה בינשופי לילה מזיקה לפרודוקטיביות שלהם.


ציפיות חברתיות גמישות יותר

למעשה נוצר מעין מצב של ג'ט לג בקרב ינשופי  הלילה, מה שעלול להשפיע על רווחתם בטווח הארוך. חוסר ההתאמה בין השעון הביולוגי שלהם לשעון של החברה - תופעה שחווים כשיש ג'ט לג - הוא הבעיה הנפוצה בקרב ינשופי לילה שמנסים לעבוד יום עבודה רגיל.


זהו המחקר הראשון המציג מנגנון עצבי פנימי פוטנציאלי מאחורי ינשופי הלילה, שאולי מתמודדים עם חסרונות קוגניטיביים מאחר שעליהם להשתלב ולהתאים את עצמם בלית ברירה למגבלות הללו.

אם יום עבודה טיפוסי מתקיים בשעות 9:00-17:00, בקרב אנשי הלילה שעות הבוקר עלולות לא להיות אפקטיביות במיוחד. ועל כן, החוקרים לא שוללים כי חברות צריכות לבחון את המבנה הארגוני שלהם, בעיקר את שעות העבודה וכיצד להתאים אותן לצרכים האישיים של העובדים. גמישות כזו עשויה לגרום לאנשי הלילה להיות פרודוקטיביים יותר, כמו גם לעזור להם לשמור על בריאותם. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יצחק צילינסקי
פרופ' יצחק צילינסקי כירורגיה פלסטית
מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
ד"ר שרון דמול אליעז
ד"ר שרון דמול אליעז אנדוקרינולוגיה ילדים
5.0
( 15 חוות דעת )
"אחרי הרבה ביקורות טובות שקיבלתי מחברות שלי על ד"ר דימול הגעתי אליה עם הבת שלי, והבנתי במה מדובר ... מקצועית, יסודית, לא מפספסת אף בדיקה, מסבירה כל פרט בתהליך וזמינה לכל שאלה.. הבת שלי ממש הרגישה בנוח איתה לדבר ולשתף בתהליך .. לא מובן מאליו"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה ודום נשימה בשינה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו