דלג לתוכן

הילד קיבל מכה בראש? סימני האזהרה לזעזוע מוח שחשוב שתכירו

מהו זעזוע מוח, אילו תסמינים יהוו אותות אזהרה, מה חשוב לעשות אם יש חשד לזעזוע מוח ומתי חשוב לפנות לגורם רפואי? כל התשובות בכתבה הבאה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/03/2019
3 דקות קריאה

זעזוע מוח הוא טראומה למוח שנגרמה בשל חבלת ראש או גוף. מוחם המתפתח של ילדים נמצא בסכנה גדולה יותר לזעזוע מוח מאשר מוחם של מבוגרים ועל חשוב להכיר את סימני האזהרה שעלולים להעיד על הפציעה. 

סקר שפורסם ב-2017 ובחן יותר מ-13,000 מתבגרים אמריקאים, מצא כי כמעט חמישית מהנבדקים דיווחו על זעזוע מוח לפחות פעם אחת בתקופת הילדות. בכתבה הבאה נסקור את אותות האזהרה לזעזוע מוח בילדים ונדון על דרכי הטיפול במצבים אלה. 

מהו זעזוע מוח?

זעזוע מוח הוא סוג של פציעה מוחית אשר נגרמת כתוצאה ממכה לגוף או לראש  וגורמת למוח לזוז בנוזל המקיף אותו. למעשה,

זעזוע מוח הוא צורה קלה של פגיעה מוחית בעקבות טראומה (Traumatic brain injury, TBI).


ילדים מצויים בסיכון גבוה יותר לזעזוע מוח מאשר מבוגרים



מהם הסימנים שיכולים להעיד על זעזוע מוח בילדים?

במקרים מסוימים, זעזוע המוח אינו נגרם עקב טראומה קיצונית או מכה משמעותית והילד לא יחווה אבדן הכרה. בשל כך, הסימנים לזעזוע מוח עלולים להיות מעורפלים ולא ברורים: הילד יכול לחוות תופעות פיזיות שונות כתוצאה מהפגיעה, כמו כאבי ראש, אך הטראומה המוחית יכולה להתבטא גם בשינוי בהתנהגותו של הילד. 



אלה הם סימני האזהרה לזעזוע מוח בילדים אליהם חשוב לשים לב:

- כאבי ראש

- תחושת ישנוניות

- ערפול וסחרחורות

- בחילות והקאות

- רגישות לאור ולרעש

- אם הילד נראה לא נינוח

- שינה רבה או מעטה מהרגיל

- אם הילד מרגיש עצוב או מדוכדך

- בעיות בשיווי המשקל

- קשיי חשיבה וריכוז 

לעיתים התסמינים לזעזוע מוח לא יופיעו מיד והם עלולים להתפתח שעות או ימים לאחר הטראומה המוחית. על כן, חשוב לשים לב להתנהגותו של הילד במשך הימים שלאחר האירוע. כמו כן, במקרים מסוימים הילד אינו מודע לתסמינים ועל כן חשוב שמבוגר יהיה ער  להתפתחות של תופעות שונות עליהן הילד עשוי שלא לדווח. 

קראו עוד: פגיעות גפיים תחתונות בילדים: המדריך שכל הורה צריך להכיר



זעזוע מוח בתינוקות ופעוטות

תינוקות וילדים צעירים מאוד אינם יכולים להגיד לכם שמשהו לא בסדר לאחר פציעת ראש. בנוסף לתסמינים שתוארו לעיל, יש לשים לב גם לתופעות הבאות בתינוקות ופעוטות:

- אם התינוק מסרב לינוק או לאכול

- אם בכיו של התינוק אינו דועך או נרגע

- אם התינוק מאבד עניין בגירויים חיצוניים וצעצועים

- אם הפעוט אינו מתמיד בכישורים חדשים שרכש, כמו ביצוע הצרכים בסיר


אם יש חשש לזעזוע מוח, כיצד יש לנהוג?

אם הילד נחבל בראשו במהלך פעילות ספורטיבית, חשוב להוציא את הילד מהמשחק או האימון ולהשאירו בהשגחה. אם התסמינים השונים אינם מציגים תמונה חד משמעית לזעזוע מוח, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן  (CDC) ממליצים להימנע מחזרה מידית לפעילות ספורטיבית שהרי "אם יש ספק אין ספק". אם הילד חווה או מדווח על אחד או יותר מהתסמינים שפורטו למעלה, חשוב לפנות לרופא ילדים. נציין שוב כי התסמינים אינם חייבים להופיע בסמיכות לפציעה והם עלולים להתפתח שעות ואף ימים לאחר הטראומה המוחית. 




אם הילד נחבל בראשו במהלך פעילות ספורטיבית, חשוב להוציאו מהאימון ולהשאירו בהשגחה



מתי יש לגשת לבית החולים?

במקרים נדירים, פציעת הראש עלולה לגרום להמטומה. המטומה היא מצבור של דם  בתוך המוח (שטף דם פנימי), שנגרם עקב דימום מכלי דם באזור. המטומה נחשבת למקרה חירום רפואי ומחייבת טיפול.


אם הילד שלכם חווה את אחד מהתסמינים הבאים חשוב לפנות לגורם רפואי:

- אבדן הכרה בעקבות המכה

- אבדן זיכרון במשך יממה או יותר

- התקפים המתבטאים בפרכוסים ורעידות

- אישונים מוגדלים שאינם שווים בגודלם אחד לשני

- דיבור עילג ומבולבל

- הקאות בלתי פוסקות

- החמרה פתאומית באחד מהתסמינים שצוינו



הטיפול בזעזוע מוח

האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים והקרן לנוירולוגית ילדים, כולן ממליצות על זמן מנוחה לאחר זעזוע מוח שיאפשר לילד להחלים מהפציעה. 


הטיפול הביתי

וודאו כי הילד נח כראוי ונמנע מכל פעילות פיזית וספורטיבית לאחר הפציעה. בנוסף, מומלץ להימנע גם  מפעילויות מנטליות מאומצות או משימות הדורשות ריכוז גבוה.


כאמור, לאחר זעזוע מוח ילדים רבים חווים שינויים בשגרת השינה: הם יכולים לישון יותר מהרגיל או לחוות קשיי הירדמות ושינה עמוקה לאורך כל הלילה. כדי להקל על המצב הרחיקו הסחות דעת שונות מחדר השינה, כמו טלפונים או מסכי טלוויזיה ועודדו את הילד לשמור על שגרת השינה אליה היה רגיל לפני הפציעה. כאבי ראש הם הסימפטום הנפוץ ביותר לאחר זעזוע מוח ולעיתים טיפול במשככי כאבים ללא מרשם עשוי לעזור. למרות זאת לפני שאתם מחליטים לתת לילד תרופה זו או אחרת, חשוב להתייעץ עם רופא הילדים ולעיין בעלון התרופה לצרכן. 

תוך כמה זמן הילד צפוי "לחזור לעצמו"?

על פי ה-CDC, רוב הילדים יחוו שיפור במצב לאחר כשבועיים. למרות זאת, במקרים מסוימים התסמינים יכולים להימשך במשך חודשים ואף יותר. מחקר שבוצע ב-2014 מצא כי כמעט רבע מהילדים שחוו זעזוע מוח התלוננו על כאבי ראש כחודש לאחר הפציעה, כחמישית מהם סבלו מעייפות מוגברת וכמעט 20% מהנבדקים חוו חשיבה איטית יותר מאשר זו שהייתה קיימת לפני הפציעה. אם התסמינים מחמירים או שאינם חולפים, חשוב לפנות לרופא לבדיקה מקיפה יותר. 



האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו