האם שוב התגלה שביצים מסוכנות ללב שלנו?

בעקבות מחקר חדש הטוען שצריכה מוגברת של ביצים מעלה את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות ולתמותה מוקדמת, הוצת מחדש הוויכוח על השפעת ביצים על בריאות הלב
כתבה פרסומית כתבת חסות
תאריך עדכון: 28/04/2019



במשך שנים התנהל ויכוח לגבי האם צריכת ביצים או תזונת כולסטרול מעלה את הסיכון למחלות לב ותמותה מוקדמת. עד שנת 2015, ההמלצות בארה"ב היו להגביל את צריכת הביצים היומית לעד 300 מ"ג כולסטרול ביום, שזה קצת פחות משתי ביצים גדולות ביום (חלמון גדול מכיל כ-186 מ"ג כולסטרול).


המסמך האחרון של משרד הבריאות האמריקאי (Dietary Guidelines for Americans) לשנים 2015-2020 כבר אינו כולל המלצות להגבלת צריכת הביצים וכולסטרול, למעשה, המסמך כולל צריכת ביצים שבועית כחלק מתזונה בריאה. עם זאת, אין במסמך מסר שתזונת כולסטרול הוא משהו שצריך להתעלם ממנו כחלק מדפוסי תזונה בריאים. 


מחקר חדש של אוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA, ערך אנליזה של נתונים משישה מחקרי עוקבה הכוללים כ-30,000 משתתפים, מתוכם 45% גברים, כשתקופות המעקב היו בין 17 ל-30 שנה.





סיכון גבוה יותר למחלות לב ולתמותה

לטענת החוקרים, הבעיה עם מחקרי עבר שלא מצאו קשר בין צריכת ביצים לסיכון גבוה יותר למחלות קרדיווסקולריות, היא שהם עשו מדגמים לא מגוונים, תקופות המעקב היו קצרות והיה קושי להתאים את הקשר לסוגי מזון אחרים שהיו בתזונה.


המחקר החדש בחן שני אנשים שאוכלים בדיוק את אותו הדבר, אך ההבדל היחידי הוא בצריכת הביצים, ולכן, לטענת החוקרים, ניתן לאמוד באופן ישיר את השפעת צריכת הביצים על בריאות הלב.


החוקרים מצאו כי צריכה של חצי ביצה ביום הייתה קשורה ל-6%-8% עלייה בסיכון להתקף לב, שבץ, ותמותה מוקדמת בתקופת המחקר, וזאת בהשוואה לאנשים שלא אכלו ביצים כלל. יתרה מזאת, ככל שעלתה כמות הביצים שאדם צרך, כך עלו הסיכונים.




צריכה של חצי ביצה ביום היתה קשורה ל-6-8% עלייה בסיכון להתקף לב, שבץ ותמותה מוקדמת בתקופת המחקר 




אנשים שצרכו ביצה בכל יום היו בעלי סיכון גבוה יותר ב-12% להתקף לב או לשבץ בהשוואה לאלו שלא צרכו ביצים; אנשים שצרכו 2 ביצים ביום היו בעלי סיכון גבוה יותר ב-24% לאירועי לב בהשוואה לאלו שלא צרכו ביצים. העלייה בסיכון נצפתה גם בקרב אנשים שצרכו בשר מעובד.



מבט צר על דפוסי תזונה

למרות שהמחקר רחב ומגוון מבחינה מדגמית ותקופת המעקב בו ארוכה, הוא מספק מבט צר על דפוסי תזונה ומתמקד רק בצריכת ביצים וכולסטרול מתחילת המעקב. בחיים, אנשים נוטים לשנות את הרגלי התזונה שלהם עם השנים, בטח בפרק זמן של 17-30 שנה.


עוד חשוב לשים לב שמדובר במחקר שמבצע אנליזה למחקרי עוקבה ולא במחקר המבוסס על סיבה והשפעה, ולכן ניתן להצביע רק על הקשרים ולא על גורמים.


לצד כל אלה, לא ניתן לשלול שממצאים אלו עלולים לגרום להשבת המצב על כנו, מצב שבו יומלץ שוב על הגבלת הצריכה היומית של כולסטרול.




פורומים צנתור לב טיפולי

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
דליפה קלה-בינונית וקורונה ארתורו 19/03/2020 18:23
  • שלום רב, יש לי דליפה קלה עד בינונית במסתם המיטראלי. הדליפה יציבה ומולדת - נובעת ממבנה מסתם מוארך. קראתי שמכיוון שהוירוס תוקף את הלב, אנשים בעלי בעיות דליפה שבאופן רגיל נסבלות עלולים להינזק מהמחלה. האם אני נחשב בקבוצת סיכון שצריכה לנקוט בזהירות יתר נגד הידבקות בוירוס הקורונה? תודה

  • + הוסף תגובה
5 ימים אחרי TAVI דנה 02/03/2020 21:36
  • האם יש תופעות לוואי מאוחרות אחרי פרוצדורה כזאת?אם כן מהן.האם יש מגבלות במשך ההחלמה? תודה לד"ר המלומד.

  • + הוסף תגובה
דיסקציה בעקבות ניפוח סטנט אריה 23/06/2019 14:39
  • נעשה צנתור לאבי ובסיכום נרשם שלאחר ניפוח סטנט פרוקסימלי נגרמה דיסקציה עד סינוס אאורטה, נסגרה בסטנט נוסף. תוצאות האקו לב אח"כ נראות תקינות. האם קיים סיכון בעקבות הארוע הזה? בנוסף, יש צורך בצנתור נוסף באזור אחר, וייתכן שהם יעדיפו לא לעשות אותו מיידי אלא לחכות כמה ימים או אפילו מספר שבועות. האם ייתכן שהדחייה בצנתור, קשורה בצורך להתאושש מהדיסקציה בצנתור הראשון?

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!