דלג לתוכן

טיפול בדלקת מפרקים של גיל הילדות

דלקת מפרקים של גיל הילדות עלולה להתבטא בפגיעה פיסית, נפשית וחברתית בילד הגדל. כדי למנוע את השלכותיה החמורות, חשוב לאבחנה בזמן ולטפל בה בהקדם האפשרי. על הטיפול הרב מערכתי במחלה בכתבה השלישית בסדרה

מאת: פרופ' ספי עוזיאל, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 03/04/2019
3 דקות קריאה

הסוגים השונים של דלקת מפרקים בילדים (או בקיצור JIA), עלולים לגרום לפגיעה פיזית, נפשית וחברתית בילד המתפתח וגדל. כדי למנוע את השלכותיה החמורות של המחלה חשוב לאבחנה בזמן ולטפל בה בהקדם האפשרי.

   


מהם התסמינים שעלולים להתפתח בעקבות דלקת המפרקים?

חום, נפיחות, כאבים, קשיון, מגבלות בתנועה וקושי תפקודי, הם רק חלק מהתסמינים שחווים המתמודדים עם המחלה. 

דלקת המפרקים מתפתחת בהדרגה וגובה מחיר כבד המתבטא בכאבים, קשיים תפקודיים, מוגבלויות שונות ואף נכות קבועה. כל אלו מקשים על תפקודם הפיזי והחברתי-משפחתי של החולים והם בעלי השפעה ניכרת על איכות החיים.

עבור ילדים, מעבר לכאב ולמוגבלויות הפיזיות, המחלה מלווה גם בקשיים חברתיים ורגשיים. לפיכך, הטיפול בדלקת מפרקים של גיל הילדות  הוא מקיף, כולל ורב מערכתי. כדי להאט את התקדמות המחלה ולמנוע נזק, לעיתים בלתי הפיך, למפרקים ולעצמות, יש לטפל בה מוקדם ככל הניתן ובצורה מקיפה ונרחבת. חשוב לציין כי מדובר במחלה כרונית ולרוב לא ניתן לרפאה לחלוטין. אולם ישנם טיפולים שונים המסייעים להתמודד עם המחלה, למנוע את החרפתה, לשפר את תפקודו של הילד ואת איכות חייו, לשפר את יכולת התנועה, להפחית כאבים, למנוע נכויות ועיוותים, פגיעות במפרקים ו/או בעצמות וכדומה. 

כתבות נוספות בסדרה: 
המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים: דלקת מפרקים של גיל הילדות 

מהם התסמינים שיכולים להעיד על דלקת מפרקים אצל ילדים?

איך ניתן לטפל בדלקת מפרקים בילדים?

בשל גיל הילדים והחשש מפגיעה במפרקים ובעצמות חשוב להתחיל לטפל ב-JIA מוקדם ככל הניתן.  משך הטיפול וסוגו תלויים בחומרת המחלה וברצף ההתפרצויות הסוערות שלה. הטיפול הרב מערכתי כולל טיפול תרופתי באמצעות סטרואידים ונוגדי דלקת לצד טיפול פיסי תומך, לרבות פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, הידרותרפיה וכדומה. כמו כן, המחלה יכולה לערב גם פגיעות באיברים נוספים, כמו מחלות עיניים (אוביאיטיס) או עור (פסוריאזיס). במקרים בהם התפתחה מחלה נלווית יינתן טיפול על ידי רופאים מומחים בתחומים בהם התעוררו המחלות הנלוות.  לצד כל אלה, מותאם לילדים גם טיפול תזונתי ייעודי.

טיפול תרופתי

הטיפול התרופתי חשוב מאוד ומותאם לכל מטופל בהתאם למאפייניו האישיים ומאפייני מחלתו: גיל, סוג המחלה, מספר וסוג המפרקים המעורבים, תכיפות התלקחות הדלקת, תפקוד המטופל וכיוצא באלה. מאחר שעל המטופל לקחת את הטיפול התרופתי למשך זמן בלתי מוגבל, בחירת הטיפול המתאים ביותר נערכת בקפידה, תוך התחשבות במאפייני המחלה וכן בהעדפותיו האישיות של המטופל.

קיימים כיום ארבעה סוגי טיפולים עיקריים במחלה:

 

נוגדי דלקות ללא סטרואידים ( NSAIDs)

תרופות אלה משמשות לטיפול בכאב, בנוקשות ובנפיחות הנגרמים כתוצאה מדלקת המפרקים והן אף תורמות להורדת חום גבוה. טיפולים אלו לא נועדו לשנות את מהלך המחלה ואינם מונעים נזק למפרקים. 

קורטיקוסטרואידים

סטרואידים המאטים את פעילות המערכת החיסונית התוקפת את המפרקים וכך מסייעים להפחית נפיחות במפרקים ולהאט את הנזק הנגרם להם. בשל השלכות הסטרואידים, הכוללות עיכוב בגדילת הילדים ותופעות לוואי אחרות, הנטייה היא להגביל את השימוש בהם לתקופות קצרות בלבד ובמינונים נמוכים.

בילדים מרבים להשתמש בהזרקת סטרואידים תוך מפרקית. פעולה הנעשית בהרדמה לילדים קטנים ובאמצעות סדציה לילדים בוגרים יותר. זהו טיפול הבחירה לילדים הלוקים בדלקת עם מיעוט מפרקים.

קורטיקוסטרואידים  ותרופות מקבוצת ה- NSAIDs מתמקדות בהתמודדות עם התסמינים ותופעות הלוואי של המחלה. לצדן, קיימים טיפולים המשנים את מהלכך המחלה ומתחלקים לתרופות סינתטיות ותרופות ביולוגיות.

תרופות נוגדות פעילות ריאומטית המשנות את מהלך המחלה (DMARDs) 

תרופות סינתטיות נגד שיגרון עשויות למנוע נזק למפרקים ומשפיעות על הכאב והנפיחות לאחר פרק זמן של מספר שבועות עד חודשים. יעילותן תלויה בסוג המחלה. 

טיפולים ביולוגיים

מטרת הטיפולים הביולוגיים היא להשפיע על מהלך המחלה ולבלום את התהליך הדלקתי הגורם הן לתסמינים והן לנזק למפרקים ולעצמות. טיפולים אלו מסייעים לא רק בהתמודדות עם תסמיני המחלה אלא עשויים גם לעצור את התקדמותה. הבנה מעמיקה של מנגנון פעילות המחלה ושימוש מותאם אישית בתרופות ביולוגיות, מצליחים להביא להפוגה של המחלה במרבית הילדים המתמודדים עמה. בקרב חלק מהמטופלים, השיטות הביולוגיות ישפיעו לאחר מספר ימים עד שבועות, בעוד שבאחרים עשויים לחלוף 3-6 חודשים עד להשפעתן.

איך בוחרים את הטיפול המתאים ביותר?

בעת בחירת הטיפול, הרופא המטפל יתייחס ליתרונות ולחסרונות של כל טיפול, תוך התחשבות בעובדה כי מדובר במחלה כרונית, המצריכה טיפולים ארוכי טווח. לפיכך בעת בחירת הטיפול ישקלו גורמים, כמו  יעילות, בטיחות, סבילות, איכות חיים, ויכולת ההבנה וההתמדה בנטילת הטיפול. 

חשוב לציין גם את חשיבותם של טיפולים תומכים בילד ובני משפחתו בהיבטים נוספים מעבר להיבט הפיזי. התמודדות נכונה עם המחלה תלווה גם בטיפול נפשי מקצועי, במקביל לזה הרפואי. כמו כן, מומלץ מאוד להסתייע בעמותות החולים, המספקות מסגרות תמיכה שונות שאינן רפואיות להתמודדות עם המחלה.

לסיוע נוסף והכוונה בהתמודדות עם המחלה ניתן לפנות לעמותת "מפרקים צעירים" או למרכזים הראומטולגיים לילדים ברחבי הארץ. 

הכותב הוא מומחה בראומטולוגיה ומנהל היחידה לראומטולוגיה ילדים במרכז הרפואי מאיר בכפר-סבא. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב- www.doctorschanneltube.org

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
ד"ר אמיר שרעבי
ד"ר אמיר שרעבי ראומטולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא סופר מקצועי - אובחן את הבעיה במהירות , אדם לבבי ומאיר פנים"
פרופ' אורה שובמן
פרופ' אורה שובמן ראומטולוגיה
ראש תחום מחלות השריר והשלד במכון לסקר רפואי בבי"ח שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ראומטולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו