דלג לתוכן

מפתיע: רמות נמוכות של "כולסטרול רע" עלולות להיות מסוכנות

מחקר חדש מזהיר כי נשים עם רמות נמוכות של כולסטרול LDL, המכונה "הכולסטרול הרע", עלולות להיות בסיכון מוגבר לשבץ. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/04/2019
2 דקות קריאה

כולסטרול LDL נחשב ל"כולסטרול הרע" מאחר שרמות גבוהות שלו נוטות להצטבר על דפנות העורקים ולגרום למגוון בעיות קרדיווסקולריות. לפי ההנחיות של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקאי, מומלץ שרמות כולסטרול LDL תהיינה מתחת ל-100 מ"ג/ד"ל.

ממחקר חדש של בית החולים בריגהם אנד ווימנס, ארה"ב, אשר פורסם בכתב העת Neurology עולה כי נשים עם רמות כולסטרול LDL הנמוך מ-100 מ"ג/ד"ל עלולות להיות בסיכון מוגבר לשבץ מוחי המורגי. סוג זה של שבץ אמנם פחות נפוץ משבץ איסכמי, אך הוא קשה לטיפול ולפיכך מסוכן יותר לאדם החווה אותו.

אסטרטגיות להורדת רמות כולסטרול רע וטריגליצרידים, כגון שינויים תזונתיים ושימוש בסטטינים, נועדו למנוע מחלות קרדיווסקולריות. לטענת החוקרים, נשים גם כך נמצאות בסיכון גבוה יותר לשבץ מאשר גברים, וכעת המחקר הנוכחי מציע שגם רמות נמוכות מדי של LDL עלולות לטמון בחובן סיכון לנשים.


רמות נמוכות של LDL מכפילות את הסיכון

לצורך המחקר, החוקרים בחנו נתונים של 27,937 נשים בגילאים 45 ומעלה, שהשתתפו במחקר Women's Health Study. הנתונים כללו מדידות של רמות כולסטרול LDL, כולסטרול HDL וטריגליצרידים של הנשים בתחילת המחקר.


החוקרים בחנו את הרישומים הבריאותיים של המשתתפות במשך תקופה של 19 שנה בממוצע ומצאו שבמשך הזמן הזה 137 נשים חוו שבץ המורגי. הם שמו לב ש-9 נשים (0.8%) מתוך 1,069 עם רמות LDL של 70 מ"ג/ד"ל ומטה עברו שבץ זה, בעוד שזה השפיע רק על 40 נשים (0.4%) מתוך 10,067 עם רמות כולסטרול LDL 100-130 מ"ג/ד"ל.

לאחר התאמה של גורמים נוספים, החוקרים ביצעו אנליזה ולטענתם נשים עם הרמות הנמוכות ביותר של כולסטרול LDL היו בסיכון כפול (2.2) לחוות שבץ המורגי, מאשר אלו עם רמות גבוהות יותר של כולסטרול LDL.


מחקר מצא: נשים בעלות רמות נמוכות של כולסטרול LDL היו בסיכון כפול לחוות שבץ מורגי 


גם רמות נמוכות של טריגליצרידים מעלות את הסיכון

עוד טוענים החוקרים, שקשר דומה קיים גם ברמות נמוכות של טריגליצרידים: 34 נשים (0.6%) מתוך 5,714 עם הרמות הנמוכות ביותר של טריגליצרידים חוו שבץ המורגי, בעוד שאירוע זה הופיע רק בקרב 29 נשים (0.4%) מתוך 7,989 עם הרמות הגבוהות ביותר של טריגליצרידים.

לאחר התאמה של גורמי סיכון פוטנציאלים נוספים, החוקרים טוענים כי הם מצאו שנשים עם רמות הטריגליצרידים הנמוכות ביותר היו בעלות סיכון כפול לשבץ המורגי, מאשר נשים עם הרמות הגבוהות ביותר של טריגליצרידים.קשרים אלו לא נמצאו ברמות של הכולסטרול הכללי וכולסטרול HDL.


לטענת החוקרים, נשים עם רמות נמוכות של כולסטרול LDL ו/או טריגליצרידים צריכות להיות במעקב רפואי ויש לבחון גורמי סיכון נוספים שעלולים להשפיע, כגון יתר לחץ דם ועישון, כדי להפחית את הסיכון לשבץ המורגי.

דרושים מחקרים נוספים כדי לקבוע איך להפחית את הסיכון לשבץ המורגי בקרב נשים עם רמות נמוכות של כולסטרול LDL וטריגליצרידים. בנוסף, חשוב לציין שלצוות המחקר הייתה גישה למדידות של כולסטרול וטריגליצרידים בתחילת המחקר, אך לא ניתן היה לבחון האם לגורמים הקשורים למנופאוזה הייתה השפעה על העלייה בסיכון לשבץ המורגי.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת המרפאה לקרדיולוגית ספורט, המערך לקרדיולוגיה, בית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' אריאל פינקלשטיין
פרופ' אריאל פינקלשטיין קרדיולוגיה
רופא מומחה בקרדיולוגיה התערבותית ( צינתורים) המערך הקרדיולוגי, המרכז הרפואי ת"א
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו