דלג לתוכן

אלכוהול אחרי גיל 50 פחות מסוכן? מחקר חדש עם תשובה מפתיעה

אלכוהול בריא או לא? תלוי בגיל. מחקר חדש בדק את ההשלכות הבריאותיות של צריכת אלכוהול בגילאים שונים, ומצא כי בקרב אנשים מעל גיל 50 הסיכונים הבריאותיים עשויים להיות פחות חמורים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/05/2019
2 דקות קריאה

שתיית מוגזמת של אלכוהול נמצאה קשורה למנעד רחב של מצבים בריאותיים, בהם סרטן, מחלות לב, מחלות כבד, ונזק למערכת העצבים, כולל המוח.

עם זאת, שתייה מתונה עשויה להיות בעלת יתרונות בריאותיים מסוימים. כמה מחקרים כבר הראו שלצריכת כמות קטנה של אלכוהול יש יתרונות הגנתיים. מחקר אחד, למשל, משנת 2017, שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology, מצא כי שתייה קלה ומתונה של אלכוהול מגנה מפני מוות מכל סיבה שהיא, כמו גם מפני מוות ממחלות קרדיווסקולריות.

עדיין לא כל המדענים מסכימים עם יתרונותיו של האלכוהול, וסביב הנושא מתקיימות מחלוקות רבות. כעת, מחקר חדש של מרכז רפואי בוסטון, מסצ'וסט, שהתפרסם בכתב העת Journal of Studies on Alcohol and Drugs, מוסיף עוד שמן למדורה ומעלה שאלות חדשות על המשקה המשכר.

קראו עוד: יין אדום בריא? תלוי איך הוא מיוצר 

גישה מרעננת

במחקר זה עלתה הטענה כי ייתכן שמחקרי עבר בדקו את השפעת האלכוהול על הבריאות באופן שגוי, שכן מחקרים אלו היו בדרך כלל תצפיתיים ובחנו משתתפים מעל גיל 50. 


מחקר זה טוען כי יש בעייתיות בכך שכמעט ולא נכללו אנשים צעירים יותר מגיל 50 שעלולים למות כתוצאה מצריכת אלכוהול, שכן אנשים אחרי גיל 50 הם אותם אנשים ששרדו את צריכת האלכוהול בשלום, כך שייתכן כי היו בריאים יותר או שצרכו בצורה בטוחה יותר אלכוהול.

החוקרים של מחקר זה טוענים שכמעט 40% ממקרי המוות כתוצאה מצריכת אלכוהול מקורים לפני גיל 50. המשמעות היא שהרוב המכריע של המחקרים שבדקו את הסיכונים הפוטנציאלים הגלומים בצריכת אלכוהול, לא לקחו בחשבון את מקרי המוות הללו וככל הנראה יצרו הערכה שגויה של הסכנות האמתיות.כדי לבחון מחדש את הסוגיה, החוקרים בחנו נתונים ממאגר הנתונים של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).

ההבדל בגיל

האנליזה של החוקרים הראתה כי רמת הסיכון של צריכת אלכוהול של אדם הייתה מושפעת במידה רבה מהגיל שלו. 


בסך הכל, 35.8% ממקרי מוות הקשורים לצריכת אלכוהול הופיעו באנשים בגילאים 20-49. כשהנם בחנו מקרי מוות שנמנעו על ידי צריכה של אלכוהול, החוקרים מצאו רק 4.5% אנשים בקבוצת גיל זו.

כשהם בחנו אנשים בגילאים 65 ומעלה, כבר עלתה תמונה שונה לגמרי: למרות שגם כאן 35% מקרי מוות הקשורים לצריכת אלכוהול הופיעו בקבוצה זו, נמצא כי 80% ממקרי מוות נמנעו עקב צריכה של אלכוהול.


המחקר החדש מצא: 80% ממקרי המוות בקרב נבדקים בגילאי 5 ומעלה נמנעו עקב צריכת אלכוהול 


כמו כן, החוקרים מצאו הבדל בולט בין קבוצות הגיל כאשר הם בחנו את מספר השנים הפוטנציאליות שאיבדו אנשים בגלל אלכוהול. 

הם הראו כי 58.4% מסך כל השנים שאבדו הופיעו בגילאים 20-49. עם זאת, קבוצת גיל זו היוותה רק 14.5% מהשנים שניצלו בגלל צריכת אלכוהול. הקבוצה שמעל גיל 65 היוותה 15% מסך השנים שאבדו, אך 50% מהשנים שניצלו.

החוקרים הסיקו מכך שאנשים צעירים יותר נוטים יותר למוות כתוצאה מצריכת אלכוהול מאשר מחוסר צריכת אלכוהול, אך אנשים מבוגרים יותר נוטים יותר לחוות את היתרונות הבריאותיים שבשתייה מתונה של אלכוהול. 

מן המחקר עולה כי שתייה מתונה לאחר גיל 50 עשויה להועיל מבחינה בריאותית לקבוצת גיל זו. כך או כך, שתייה מופרזת של אלכוהול מזיקה בכל גיל.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו