דלג לתוכן

יישור שיניים: באילו מצבים הוא נדרש ומהן השיטות הקיימות?

מה גורם לאי סדירות השיניים וליקויי סגר, האם יישור שיניים נדרש מסיבות אסתטיות בלבד ומהן הדרכים השונות שיסייעו לפתרון הבעיה? המידע בכתבה הבאה

מאת: ד"ר מיכאל גורבונוס
תאריך פרסום: 06/05/2019
2 דקות קריאה
יישור שיניים יתבצע במקרים בהם מתגלים ליקויי סגר ויחסים לא תקינים בין הלסתות. שיניים בולטות או מסובבות, מרווחים בין השיניים, או יחסים לא תקינים בין הלסתות, יצריכו טיפול אורתודנטי ליישור שיניים ותיקון ליקויי הסגר.



מהם הגורמים לאי סדירות השיניים ולליקויי סגר?


קיימים מספר גורמים שיכולים להוביל לאי סדירות השיניים ולליקויי סגר:

גורמים גנטיים

א- סימטריה בין עצמות הגולגולת עלולה להוביל להתפתחות לא תקינה של הלסתות ולליקויי סגר. בנוסף, מקרים של לשון קשורה (מצב מולד בו חלקה התחתון של הלשון קשור בצורה לא תקינה לרצפת חלל הפה) עלולים להוביל לתפקוד לקוי של הלשון ולהתפתחות לא תקינה של הלסתות.



הרגלים לקויים

מציצת אצבע או מוצץ, נשימה דרך הפה, דחיפת לשון, אכילת מאכלים רכים ואי לעיסה, כל אלה עלולים להוביל לשיבוש תהליך התפתחות הלסתות.



מדוע מומלץ לטפל באי סדירות השיניים ובליקויי סגר, מהן ההשלכות של אי טיפול?

מעבר להיבט האסתטי, אי סדירות של השיניים וליקויי סגר עלולים לגרום לבעיות תפקודיות שונות, בהן לעיסה לא תקינה שתוביל לבעיות עיכול, נשימה לקויה שעלולה לגרום לפגיעה בשינה, להשפיע על ההתפתחות ועוד.


אי סדירות השיניים וליקויי סגר אינם מהווים רק בעיה אסתטית, אלא הם עלולים לגרום לבעיות תפקודיות שונות 



מהן הדרכים השונות ליישור שיניים?

קיימות שלוש שיטות מרכזיות ליישור שיניים:

1.  השיטה המניעתית

כמו בכל תחום ברפואה, מניעה היא הדרך היעילה ביותר לטיפול בבעיות שונות. כדי למנוע התפתחות לא תקינה של הלסתות חשוב להקפיד על אורח חיים בריא עוד במהלך ההריון, בזמן התפתחות העובר. עישון, צריכת אלכוהול ומצבי סטרס קיצוניים עלולים לפגוע בהתפתחות הכללית של העובר ובפרט בהתפתחות הלסתות. עם הולדת התינוק חשוב לשלול בעיות שונות שעלולות להוביל להתפתחות לא תקינה של הלסתות, בהן תזוזה של החוליה הראשונה בעמוד השדרה וקיום של לשון קשורה, ולטפל בהן במידה וקיימות. בהמשך, חשוב ללמד את הילד לנשום בצורה נכונה דרך האף ולא דרך הפה ולהקפיד על אכילה של מזונות קשים מגיל שנה ומעלה. 


2.  השיטה האירופאית: שימוש במכשירים תפקודיים 

השיטה האירופאית נועדה לטיפול במקרים בהם קיימת בעיה בהתפתחות הלסתות. שיטה זו כוללת שימוש בפלטות נשלפות אותן יש להציב בפה במשך 12-20 שעות בכל יממה.  הפלטות מסייעות לגדילה נורמלית של הלסתות ומיקום נכון של השיניים ללא כל הפעלת לחץ עליהן.


מהם היתרונות בשיטה האירופאית?

השיטה האירופאית מתקנת את מנח הלסתות ועל כן מטפלת בשורש הבעיה. בנוסף, היא אינה כרוכה בהפעלת לחץ או כוח על השיניים והלסתות. כמו כן, מדובר בטיפול אותו ניתן להתחיל בגיל מוקדם מאוד.

מהם החסרונות?

החיסרון בשיטה זו היא כי היא דורשת שיתוף פעולה הן מצד ההורים והן מצד הילד. 


3. השיטה האמריקאית: יישור שנים קבוע תוך הפעלת כוח 

שיטה זו היא השיטה הרווחת בארץ ולרוב תתבצע בגילאי 10-12, בשלב בו בקעו כל השיניים הקבועות. שיטה זו מטפלת במנח השיניים ולא בלסתות באמצעות שימוש במכשירים קבועים, כמו פלטות מתכת, קוביות או פלטות שקופות. טיפולים אלה מפעילים כוח ולחץ על השיניים  במטרה להחזיר אותן למנח תקין. מדובר בטיפול קבוע שלרוב ימשך מספר שנים. 

מהם היתרונות בשיטה האמריקאית?

מדובר בשיטה קבועה שאינה מצריכה שיתוף פעולה מצב הילד או ההורים. 

מהם החסרונות?

יישור השיניים הקבוע מפעיל לחץ רב על השיניים והלסתות. בנוסף, שיטה זו אינה מטפלת במקור הבעיה ומשנה את מנח הלסתות, אלא מסייעת ביישור השיניים בלבד. לכן, בסיום הטיפול השיניים עלולות לחזור למנח לא תקין. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר מיכאל גורבונוס, רופא שיניים, מבצע יישור שיניים ולסתות תפקודי בשיטה האירופאית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
ד"ר ניר פילוסוף
ד"ר ניר פילוסוף רפואת שיניים
רופא שיניים מומחה לאנדודונטיה מ2016
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום יישור שיניים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו