דלג לתוכן

סובל מסוכרת? כדאי לבדוק את רמות הטסטוסטרון

רבות דובר על ההשלכות השונות של מחסור בטסטוסטרון, בהן ירידה בתחושת החיוניות, הדחף המיני ואף התפקוד המיני. אך האם רמות נמוכות של ההורמון הגברי עלולות להוביל גם להתפתחות התסמונת המטבולית וכפועל יוצא גם לעלייה בסיכון לסוכרת ולמחלות כלי דם? בדקנו

מאת: ד"ר משה זלוצובר
תאריך פרסום: 19/05/2019 תאריך עדכון: 12/09/2019
5 דקות קריאה
חסות



טסטוסטרון הוא הורמון המין הזכרי המיוצר על ידי האשכים בגבר. פעילותו של ההורמון בגוף מגוונת: הטסטוסטרון אמון על תחושת הדחף המיני ועל האנרגיה הכללית של הגבר, הוא לוקח חלק בבניית מסת השריר, בצמצום מסת השומן בגוף ואף אחראי למאפיינים התנהגותיים שונים, כמו יכולת הריכוז, מצב הרוח והזיכרון המילולי והחזותי. מחסור בטסטוסטרון (היפוגונאדיזם) הוא מצב בו קיימת ירידה ברמות הטסטוסטרון בדם ביחס לנורמות המעבדה הרלוונטית.


מחסור בטסטוסטרון עלול להוביל להשלכות שונות הקשורות ברמת האנרגיה והחיוניות ובתחושת החשק והדחף המיני, אך הוא טומן בחובו גם בעיות בריאותיות של ממש: רמות נמוכות של ההורמון הגברי נמצאו במחקרים שונים כקשורות להתפתחות התסמונת המטאבולית שמעלה את הסיכון להתפתחות מחלות לב או סוכרת מסוג 2. על הקשר בין התסמונת להורמון המין הגברי והטיפולים שעשויים לסייע בכתבה הבאה. 

קראו עוד: חסר בטסטוסטרון: 8 מיתוסים - והאמת 


מהם הגורמים למחסור בטסטוסטרון?

הטסטוסטרון מיוצר באשכים, ומופרש בהשפעת הורמון ה-LH המופרש מבלוטת יותרת המוח (היפופיזה). הפרעה בייצור הטסטוסטרון יכולה לנבוע מהפרעה באשך עצמו כגון מחלה ניוונית של האשך, עשויה להיות משנית לירידה ברמות הורמון ה-LH בגוף מסיבות שונות, בהן גידולים בבלוטת ההיפופיזה, עודף משקל משמעותי, סטרס מוגבר או מחסור מולד בהורמון זה. גורמים נוספים למחסור בטסטוסטרון כוללים מחלות כרוניות שונות, כמו סוכרת, ניתוחים או פציעות המערבים פגיעה באשכים, שימוש בתרופות מסוימות ועוד. עם זאת, הגורם המרכזי למחסור בטסטוסטרון הוא הגיל: כחלק מתהליך ההזדקנות הפיזיולוגי של הגוף חלה ירידה ברמות הטסטוסטרון מגיל ארבעים ומעלה, בשיעור של 1% לשנה. 



איך ניתן לאבחן מחסור בטסטוסטרון?

בשלב הראשון יתבצע תשאול מקיף לבחינת קיום של תסמינים שונים שעלולים להעיד על מחסור בטסטוסטרון, בהם ירידה בחיוניות, פגיעה בתפקוד המיני, עייפות, דיכאון, השמנה בטנית ועוד. 


לצורך אבחון מחסור בטסטוסטרון תתבצע במידת הצורך בדיקת דם הבוחנת את רמות הורמון ה-LH ורמות הטסטוסטרון הכללי בדם. רמת הטסטוסטרון בגוף משתנה במהלך היום ועל כן מומלץ לבצע את הבדיקה בשעות הבוקר – בזמן בו רמת ההורמון בדם מרבית. 

מהן הסכנות במחסור בטסטוסטרון?

חסר בטסטוסטרון אינו מוביל רק לפגיעה בחשק ובתפקוד המיני, אלא גם עלול להוביל להתפתחות בעיות בריאותיות של ממש, בהן ירידה במסת השריר, ירידה בצפיפות העצם (עד להתפתחות אוסטאופורוזיס), ירידה ביכולת הקוגניטיבית ופגיעה באיכות הזרע.


אחת הסכנות המשמעותיות ביותר הכרוכות במחסור בטסטוסטרון קשורה בתסמונת המטבולית. התסמונת המטבולית כוללת צבר של גורמי סיכון והפרעות מטבוליות שונות, כמו עודף משקל והשמנה בטנית, עלייה ברמות הסוכר בדם, עלייה ברמות כולסטרול ה-LDL  וירידה ברמות כולסטרול ה-HDL  בדם, התפתחות תנגודת לאינסולין (ירידה בתגובת הגוף המתבטאת בהפחתת רמות סוכר בדם בתגובה לאינסולין)   ועלייה בלחץ הדם. גורמים אלה מופיעים יחד בשכיחות גבוהה יחסית והם קשורים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם. 




מחסור בטסטוטרון עלול להוביל להתפתחות התסמונת המטבולית


למעשה קיים קשר דו כיווני בין מחסור בטסטוסטרון לתסמונת המטבולית: מחקרים שונים מצאו כי רמות נמוכות של טסטוסטרון עלולות לגרום להתפתחות התסמונת ומנגד נמצא כי גברים הסובלים מהתסמונת מצויים בסיכון גבוה פי 2 לפתח חסר בטסטוסטרון. תוצאות אלה אף אומצו על-ידי איגוד האורולוגים הישראלי, החברה הישראלית להפרעות בתפקוד המיני (היל"ם) והאגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה, אשר ממליצים על ביצוע של בדיקה לבחינת רמות הטסטוסטרון בגברים הסובלים מהתסמונת המטאבולית. (הכוללת סוכרת, השמנה בטנית, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה).

כיצד מחסור בטסטוסטרון משפיע על כל אחד ממרכיבי התסמונת המטבולית?

מחסור בטסטוסטרון ועלייה ברמות הסוכר בדם

מחסור בטסטוסטרון גורם לעלייה במסת השומן בגוף וכפועל יוצא גם לעלייה במשקל. עלייה במשקל מובילה לעלייה ברמות הסוכר בדם, וזו בתורה עלולה לגרום לירידה ביעילותו של הורמון האינסולין, עד כדי התפתחות של תנגודת לאינסולין, מצב הנקרא גם טרום סוכרת. 


באשר לחולי סוכרת סוג 2, מחסור בטסטוסטרון יכול לגרום להחמרת המחלה, לאי עמידה ביעד האיזון ולחוסר יעילות של הטיפולים השונים בסוכרת. 


מחסור בטסטוסטרון עלול לגרום להחמרה במחלת הסוכרת וחוסר יעילות של הטיפולים השונים במחלה


מחסור בטסטוסטרון והשמנה בטנית 

מחסור בטסטוסטרון מוביל להצטברות של רקמת שומן באזור הבטן. השמנה בטנית נמצאה במחקרים שונים כקשורה להתפתחות תחלואה קרדיו-וסקולרית. 



כיצד ניתן למנוע את התפתחות הסכנות הנ"ל?

במצבים בהם הגוף אינו מייצר מספיק טסטוסטרון יהיה צורך במתן של ההורמון ממקור חיצוני. הטיפול בטסטוסטרון יכול להינתן בשתי צורות: טיפול בזריקות או טיפול מקומי בג'ל למריחה על גבי העור 

זריקות קצרות טווח

הניתנות אחת לכל שלושה שבועות. המינון נקבע בהתאם לרמת הטסטוסטרון הכללית של המטופל כפי שנראתה בבדיקות. החיסרון המרכזי בזריקות קצרות הטווח הוא אי יכולת להשגת רמות אחידות של ההורמון בדם: טרם לביצוע הזריקה רמות ההורמון יהיו נמוכות, לאחר הטיפול רמת הטסטוסטרון תעלה בהדרגה ובסמוך למועד ההזרקה הבא רמת הטסטוסטרון תרד שוב.



זריקות ארוכות טווח

זריקות הניתנות אחת ל-10 עד 14 שבועות. בניגוד לזריקות קצרות הטווח, טיפול זה מסייע בשמירה על רמות אחידות ויציבות של הטסטוסטרון בדם. תדירות הזריקות נקבעת בהתאם לתגובה הקלינית של המטופל לטיפול ולרמת הטסטוסטרון הכללי בדם. החיסרון בזריקות ארוכות הטווח הוא כאב קל במקום ההזרקה ושינוי בתדירות הזריקות בשנת הטיפול הראשונה.



טיפול בג'ל

טיפול יומי מתבצע באמצעות מריחה על גבי העור. כל מריחה פעילה במשך יממה אחת שבמהלכה רמת הטסטוסטרון בדם יציבה. 


היתרון המרכזי בטיפול בג'ל טסטוסטרון הוא שטיפול זה אינו כרוך בכאב או בתחושת אי נוחות. בנוסף, הטיפול המקומי מאפשר עלייה הדרגתית במינון. החיסרון בטיפול הוא הקושי בהתמדה בו (מדובר בטיפול יומיומי) שעלול להוביל לרמות לא אחידות של טסטוסטרון בדם. כמו כן, טיפול זה כרוך בבעיות ספיגה של ההורמון שיכולות לגרום לאי הצלחת הטיפול.


מהן תופעות הלוואי שעלולות להתפתח עקב מתן של טסטוסטרון ממקור חיצוני?

לאחר תחילת הטיפול, חשוב לבחון את השינוי בהרגשה הכללית ואת השיפור בתסמיני חסר הטסטוסטרון מהם סובל הגבר. בנוסף, יש לעקוב אחר רמת הטסטוסטרון ולוודא כי היא נמצאת בטווח התקין. מינון התרופה יקבע בהתאם  לתוצאות בדיקות הדם. 


ישנם מצבים רפואיים מסוימים בהם לא ניתן לתת טיפול בטסטוסטרון, כמו בחולי  סרטן הערמונית. על כן, טרם לתחילת הטיפול בטסטוסטרון, חשוב ליידע את הרופא המטפל בבעיות הבריאותיות השונות, כמו גם בתרופות הניטלות בשגרה, כדי לספק בידיו את כל המידע הנדרש לשם החלטה בנוגע לטיפול בטסטוסטרון. 

טיפול בטסטוסטרון ממקור חיצוני יכול להוביל לעליה ברמות הורמון ה-PSA   המיוצר על ידי בלוטת הערמונית. רמות גבוהות של ההורמון עלולות להצביע על הגדלה שפירה או ממאירה של הערמונית. באופן עקרוני, מתן של טסטוסטרון ממקור חיצוני אינו מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית, אך הוא עלול להאיץ את התפתחותו של גידול ממאיר קיים. על כן, הטיפול בטסטוסטרון ממקור חיצוני מחייב בדיקה תקופתית של רמות ה-PSA  בדם ובדיקה רקטלית של הערמונית. בנוסף, הטיפול עלול לגרום לעלייה ביחס שבין הכדוריות לנוזל בדם (עלייה בהמטוקריט) וקרישיות יתר של הדם ולכן גברים המטופלים בתחליפי טסטוסטרון צריכים לעבור בדיקות אחת לשנה.


מתי צפוי להראות שיפור במאפייני התסמונת המטבולית?

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Diabetes Care מצא כי טיפול ארוך טווח בטסטוסטרון מסייע במיתון רמות הסוכר בדם, בשיפור פרופיל השומנים והוא אף עשוי למנוע התקדמות ממצב טרום סוכרתי להתפתחות סוכרת בגברים הסובלים ממחסור בטסטוסטרון.


תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול צפוי להראות שיפור במרכיבי התסמונת המטבולית, כמו ירידה במשקל ושינוי ביחס שומן-שריר בגוף. מעבר לכך, מספר שבועות לאחר תחילת הטיפול יראה גם שיפור במדדים הביו-כימיים, לרבות ירידה ברמות הסוכר בדם ושיפור בפרופיל השומנים בדם. לרוב, השיפור הנראה בבדיקות המעבדה מקדים את התגובה הקלינית ואת השיפור בתסמינים. 


דר' משה זלוצובר הוא רופא בכיר במכון האנדוקריני רמב"ם, הקריה הרפואית לבריאות האדם, חיפה. המידע לציבור בחסות חברת באייר.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מקצועית, רגישה וסבלנית."
ד"ר ונסה רואש
ד"ר ונסה רואש אנדוקרינולוגיה
אחראית המרפאה למחלות עצם, המכון האנדוקריני, בית חולים איכילוב
פרופ' לואיס שנקמן
פרופ' לואיס שנקמן פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו